Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

SOPHIA IN 'T VELD: ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


Παρακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητές του, δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς την Sophia in't Veld, ως ένα απ' τα πιο δραστήρια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στα λοαδ δικαιώματα.

Γεννημένη το 1963, στο Vollenhove της Ολλανδίας, η κυρία In ´t Veld, είχε την πρώτη της επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1993, ως βοηθός της Ευρωβουλευτού Boogerd. Ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων και πιστεύει σε μια Ευρώπη που θα ξεφύγει κάποτε από τα στενά όρια της κοινής οικονομικής αγοράς και θα προχωρήσει σε μια πιο ουσιαστική μορφή.

Εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής το 2004 και είναι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Μιλά ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, και ελληνικά. Διατηρεί την θέση της Αντιπροέδρου της LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κοιτάζοντας την δραστηριότητά της, κατά τη δεύτερη θητεία της βλέπουμε ότι έχει κάνει 12 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 11 στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και μία για θέμα οικολογίας), εξ αυτών οι πέντε είναι στα λοαδ δικαιώματα. Αφορούσαν την κατάσταση των λοαδ δικαιωμάτων στην Ιταλία, την Τουρκία, την Λιθουανία (η πιο πρόσφατη) και ακόμη μία για την γενικότερη πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της ομοφυλοφοβίας.

Ήταν αυτή που κατάρτισε το νέο σχέδιο οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με την Kathalijne Maria Buitenweg (των Πράσινων που δεν επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές), πέρα από τον χώρο εργασίας, ενώ πρόσφατα πρωτοστάτησε στο ψήφισμα κατά του ομοφυλοφοβικού νόμου της Λιθουανίας.


Ήταν επίσης εκείνη που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Έλληνα ευρωβουλευτή, κυρίου Παπαδημούλη στο θέμα του γκέι πρόσφυγα από το Ιράν, Άλεξ, που είχε ευτυχή κατάληξη με πρωτοβουλία της οργάνωσης ΕΟΚ συνδιασμένη με την δουλειά ελλήνων μπλόγκερ.

Είναι εκείνη που έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο το φορτίο, για την υποστήριξη νέας οδηγίας κατά των διακρίσεων σε συνδιασμό με αναθεώρηση της οδηγίας 2004/38 (περί της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε.).


Εύχομαι να είναι πάντα τόσο δυναμική, καθώς οι απαιτήσεις στο πεδίο της Ε.Ε. αυξάνονται για μία Ευρώπη που θα είναι πραγματικά ένας χώρος σεβασμού των λοαδ δικαιωμάτων.

1 σχόλιο:

xomeritis είπε...

Σίγουρα πιο κατάλληλο θεσμός να παλαίψει κανείς παρά τα Ηνωμένα Έθνη.