Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

[φωτό: από το pride της Λουμπλιάνα]

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων κύριος Ivan Svetlik και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ales Zalar, παρουσίασε την Δευτέρα 21/9/2009, νέο σχέδιο νόμου που προβλέπει τον γάμο ομοφύλων. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης το δικαίωμα στην υιοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών δυνάμεων.

Στην Σλοβενία ισχύει το σύμφωνο καταχωρισμένης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, από τις 23 Ιουλίου του 2006 (ο νόμος είχε ψηφιστεί το 2005). Το σύμφωνο αυτό χαρακτηρίζεται αρκετά 'ασθενές', με την έννοια, ότι καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις από κοινού αποκτειθήσης περιουσίας, καθώς και τις περιπτώσεις κληρονομιάς (μέχρι ενός βαθμού όμως πάλι, όχι πλήρους). Δεν καλύπτει καθόλου τις περιπτώσεις της κοινωνικής ασφάλισης (σύνταξης, ασφάλειας υγείας). Ο νόμος είχε ψηφιστεί από τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος αυτός είχε κατατεθεί από το 2004 στο Σλοβενικό Κοινοβούλιο, αρκετά πιο 'ισχυρός' δίνοντας δικαιώματα που ομοίαζαν του πολιτικού γάμου, συμπεριλαμβανομένου και της υιοθεσίας. Είχε όμως απορριφθεί από την πλειοψηφία. Στην θέση του κατατέθηκε ο ισχύων νόμος, που πέρασε με πλειοψηφία 44 υπέρ έναντι 3 κατά.

Ο νόμος για τον γάμο ομοφύλων, υποστηρίζεται πλήρως από το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και από μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, όμως υπάρχουν μέλη αυτού του κόμματος που υποστηρίζουν ότι προτιμούν την βελτίωση του υπάρχοντος νόμου και όχι την πλήρη εξίσωση με έναν νέο νόμο για τον πολιτικό γάμο που θα είναι ουδέτερος φύλου, επιτρέποντας τον γάμο ομοφύλων.

Η πρώτη 'κρούση' για τον γάμο ομοφύλων έγινε από την Υπουργό Εσωτερικών, κυρία Katarina Kresal, το Ιούλιο του 2009, η οποία επέμεινε στην εξίσωση και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην υιοθεσία.

Τα πράγματα στην Σλοβενία δείχνουν να καλυτερεύουν, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα - αν όχι της πλήρους εξίσωσης, έστω της καλυτέρευσης του υπάρχοντος νόμου. Είναι όμως ρόδινα;

[φωτό: από διαδήλωση της λοαδ οργάνωσης Legebitra]

Η Barbara Štor, αρθρογράφος στους Slovenian Times, μας υπενθυμίζει ότι η ομοφυλοφοβία δείχνει ακόμη τα δόντια της. Σε άρθρο της, στις 7/8/2009, καταγράφει την βίαια ομοφυλοφοβική επίθεση κατά γκέι δημοσιογράφου και ακτιβιστή, η οποία συνέβη το βράδυ της 25ης Ιουνίου, την ημέρα που η Σλοβενία γιόρταζε την 18η επέτειο από την ανεξαρτησία της. Συνέπιπτε δέ, εκείνη την βραδιά να γινόταν λογοτεχνική βραδιά στα πλαίσια της εβδομάδας Υπερηφάνειας της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα υποστηριζόμενη από την κεντρική λοαδ οργάνωση της χώρας Legebitra, αφιερωμένη στην γκέι και λεσβιακή λογοτεχνία, σε καφέ της πόλης με το όνομα Open. Κατά τις 9.00 το βράδυ, εννιά άτομα που φορούσαν μάσκες και οπλισμένα με ρόπαλα εισέβαλλαν στον χώρο με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους παρευρισκόμενους και να βάλουν φωτιά στο καφέ. Στην είσοδο βρισκόταν ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Mitja Blažič, ο οποίος εκλωβίστηκε αμέσως και κτυπήθηκε άσχημα. Επίσης ο Πρόεδρος της οργάνωσης, έπαθε ελαφρά εγκαύματα στην προσπάθειά του να σταματήσει τους εισβολείς να βάλουν φωτιά. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα, ενώ η Υπουργός Εσωτερικών Katarina Kresal, την χαρακτήρισε πράξη δειλών και επίθεση κατά των αξιών της κοινωνίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τρεις βδομάδες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπεύθυνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: