Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ουρουγουάη, η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομοποιεί την υιοθεσία από ζευγάρια ομοφύλων.


Η Ουρουγουάη, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφί, διαφυλικών αντρών και γυναικών, νομιμοποιώντας την υιοθεσία για τα ζευγάρια ομοφύλων στην χώρα.

Η νομοθεσία είχε περάσει από το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, και προχτές Τετάρτη, πήρε και την θετική έγκριση από την Γερουσία της χώρας. ΄Ετσι η Ουρουγουάη γίνεται η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ισχύει η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο νόμος αναμένεται να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της χώρας, Tabare Vazquez, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Μοντεβιδέο εξέφραση την αντίθεση και την λύπη του.

Είχε προηγηθεί η νομιμοποίηση του συμφώνου συμβίωσης (πολιτική που είχε υποστηρίξει από την αρχή της εκλογής του ο Πρόεδρος της χώρας), και η άρση της απαγόρευσης προς τους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό στην αρχή του έτους.

Έτσι λοιπόν έχουμε τις εξής χώρες στις οποίες επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Γκουάμ, Ανδόρα, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, δύο πολιτείες της Αυστραλίας (ACT και Δυτική Αυστραλία), και 13 πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, District of Columbia, Φλόριδα, Ιλινόϊ, Ιντιάνα, Αϊόβα, Μέην, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσι, Όρεγκον, Βερμόντ) ενώ σε ακόμη δύο -Νιου Χάμσαϊρ και Νεβάδα- έχει ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2010 και τον Οκτώβριο του 2009 αντίστοιχα.
[από τα μπλογκ gayrightsblog και gaypersonsofcolor.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: