Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου γραπτή ερώτηση

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
5 Αυγούστου 2009 - E-4001/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) και Sophia in 't Veld (ALDE) προς την Επιτροπή.
Θέμα: "Ομοφοβία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην ΕΕ - σύστημα συστηματικής παρακολούθησης".


Τον Ιούνιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) να εκπονήσει μια συγκριτική έκθεση σχετικά με την ομοφοβία και τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να συνδράμει την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις της όσον αφορά την ανάγκη για την έκδοση μιας οδηγίας που θα καλύπτει όλες τις αιτίες διακριτικής μεταχείρισης. Σε απάντηση, η FRA εγκαινίασε το παρόν σχέδιο που αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008, περιλαμβάνει μια συγκριτική νομική ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα κράτη μέλη της ΕΕ. Το δεύτερο μέρος, που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2009, περιλαμβάνει μια συγκριτική κοινωνική ανάλυση, βάσει στοιχείων που είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της πρώτης έκθεσης απαιτείται αποτελεσματικότερη νομική προστασία καθώς και ευρύτερες αρμοδιότητες και πόροι για τους φορείς ισότητας, αυτό δε πρέπει να διασφαλιστεί από τα νέα μέτρα για την απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης που συζητούνται στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης έκθεσης της FRA, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και τα τρανσεξουαλικά άτομα (LGBT) υφίστανται διακριτική μεταχείριση, εκφοβισμό και παρενόχληση σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό εκδηλώνεται συχνά με υποτιμητικές δηλώσεις, ύβρεις και προσβολές ή με τη χρήση απαξιωτικής γλώσσας αλλά και με λεκτικές επιθέσεις και βιαιοπραγίες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων επιθέσεων.

Συμφωνεί η Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για ένα συστηματικότερο σύστημα παρακολούθησης όσον αφορά την ομοφοβία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εάν όχι, για ποιό λόγο; Εάν ναι, μπορεί η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η FRA θα δημοσιεύει μια συγκριτική έκθεση σε ετήσια βάση;
Στο ερώτημα αυτό η Επιτροπή απάντησε ως εξής:
Answer given by Mr Barrot on behalf of the Commission
The Commission has repeatedly stated its deep rejection of homophobia, as this phenomenon is incompatible with the values upon which the EU is founded. It therefore welcomed the two parts of the Fundamental Rights Agency's report on homophobia, as they provide a very useful basis to understand the situation in the European Union from both a legal and social perspective.

As regards the Honourable Member's specific request, the Commission considers that periodic reporting on homophobia by the Fundamental Rights Agency would be useful to fight against this phenomenon, but that the most appropriate periodicity of such reporting should be determined by the Fundamental Rights Agency itself.

Η FRA, είναι η Fundamental Rights Agency, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για λόγους πληρότητας, ας παραπέμψω στα κείμενα της FRA, που αναφέρονται οι δύο ερωτούσες. Πρόκειται για τις δύο αναφορές της FRA για τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στην Ε.Ε. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το νομικό κομμάτι (μέρος 1) και το κοινωνικό κομμάτι (μέρος 2):
- Homophobia report Part 1 - the Legal Situation, πιέστε εδώ.
- Homophobia report Part 2 - the Social Situation, πιέστε εδώ.
- To Memo της FRA για την ομοφυλοφοβία και την τρανσφυλοφοβία στην Ε.Ε. βρίσκεται εδώ.
- Τέλος (αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, καθώς εδώ εστιάζονται ελπίδες για το μέλλον), εδώ, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στην "οριζόντια" οδηγία στην οποία αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης, καθώς αυτή θα επεκτείνει το πεδίο για τις διακρίσεις και εκτός του χώρου εργασίας, θέμα αρκετά σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: