Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Τρία σημαντικά βήματα για την από κοινού υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στην Γερμανία.

Τρία αρκετά σημαντικά θετικά βήματα για τις λοαδ οικογένειες στην Γερμανία έγιναν μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε, εν όψει των εκλογών του Σεμπτεμβρίου στην χώρα.

Τον Ιούλιο του 2009, η Γερμανίδα Υπουργός Δικαιοσύνης, κυρία Brigitte Zypries, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας αντιπροσωπευτικής επιστημονικής έρευνας για τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες ομοφύλων (ενδιαφέρον έχει ότι τις ονομάζουν rainbow families - οικογένειες του ουράνιου τόξου). Το κύριο συμπέρασμα: οι ομοφυλόφιλοι γονείς έχουν τις ίδιες ικανότητες με τους ετεροφυλόφιλους γονείς να μεγαλώνουν παιδιά. Επίσης τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομοφύλων μεγαλώνουν και αναπτύσσονται απολύτως φυσιολογικά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που θα μπορούσε να αρνηθεί κάποιος την από κοινού υιοθεσία στα ζευγάρια ομοφύλων. Ως συνέπεια των παραπάνω, η κυρία Brigitte Zypries, εισηγήθηκε να έρθει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα την επιτρέπει.

Τον Αύγουστο του 2009, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Διαστήριο, αποφάσισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην από κοινού υιοθεσία, και το δικαίωμα αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το σύνταγμα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο απέρριψε προηγούμενη απόφαση του εφετείου σύμφωνα με την οποία δεν θα έπρεπε να εξισώνεται η γονεϊκότητα στην περίπτωση των βιολογικών γονέων με αυτή της υιοθεσίας από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Έτσι λοιπόν το Ομοσπονδιακό Διαστήριο έθεσε τέρμα στην άνιση μεταχείριση και έθεσε τα θεμέλια (και από άποψης δικαίου) για την πρόταση της κυρίας Zypries.

Το τρίτο θετικό βήμα, εκφράστηκε στις 31 Αυγούστου όπου η πλειοψηφία των βουλευτών στο κοινοβούλιο πλέον συμφωνεί με την ψήφιση νόμου για την από κοινού υιοθεσία. Πράγματι, όλα τα κόμματα στην Bundestag, εκτός των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζουν την πλήρη ισότητα για τις λοαδ οικογένειες. Βέβαια, η προοπτική του νόμου θα φανεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς τώρα η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

(από την ιστοσελίδα της ILGA-Europe.)

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

To συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δεν αποφάσισε υπέρ της υιοθεσίας για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Αυτό που συνέβη ήταν ότι μια γυναίκα έκανε αίτηση για να αναγνωριστεί ως νόμιμος κηδεμόνας του βιολογικού παιδιού της συντρόφου της, όπως επιτρέπει το γερμανικό σύμφωνο συμβίωσης από το 2001 - και με τη συναίνεση του βιολογικού πατέρα.

Σε πρωτοδική απόφασή του ένα δικαστήριο στο Σβάινφουρτ είχε κρίνει ότι αυτή η διάταξη του συμφώνου συμβίωσης είναι αντισυνταγματική γιατί εξισώνει τους βιολογικούς γονείς με τους συντρόφους τους. Το συνταγματικό δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση κρίνοντας ότι η διάταξη τελικά συμφωνεί με το γερμανικό σύνταγμα.

Η απόφαση δηλαδή αναφέρεται σε μια δυνατότητα που έδινε ούτως ή άλλως η γερμανική νομοθεσία και η οποία είχε προσβληθεί δικαστικά. Επιπλέον αναφέρεται αποκλειστικά σε παιδιά που έχουν ως βιολογικό γονέα έναν από τους δύο συντρόφους. Δεν αναφέρεται στην από κοινού υιοθεσία τρίτων παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου η οποία δεν επιτρέπεται από τη γερμανική νομοθεσία. Και ως γνωστόν στην Ευρώπη τα δικαστήρια δεν νομοθετούν.

Tales from the other side of town είπε...

Σωστά, δίκιο έχεις. Ανατρέχοντας και στο Pink News, βλέπω ότι:

The Federal Constitutional Court in Germany has confirmed that gay and lesbian people can adopt their partner's children, overturning a previous court ruling.

The country's highest court rejected the argument that to allow the female partner of a child's mother to adopt would undermine the rights of the other biological parent.

"The earlier decision failed to consider the fact that the role of a child's parent is not only determined by his or her biological progenitor but based on the social-familial community caring for the child," the court ruled, according to TheLocal.de

A recent study revealed that 6,600 children in Germany are being raised by gay and lesbian parents.

However, gay or lesbian people or couples cannot adopt children they are not related to.

Social Democrat politicians, including Germany's Justice Minister Brigitte Zypries, have called for a change to the law.

Gay and lesbian couples can register their partnerships and their rights include most of those of marriage, including the possibility of stepchild adoption, but they are denied the same tax benefits.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13841.html