Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ.


Η βουλή της Ουρουγουάης ψήφισε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο που επιτρέπει στους διαφυλικούς να αλλάζουν την ταυτότητά τους ώστε αυτή να ταιριάζει με την εξωτερική τους εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ουρουγουάης ως πρωτοπόρου της Λατινικής Αμερικής στο ζήτημα των λοαδ δικαιωμάτων.

"Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου που του ταιριάζει ανεξάρτητα από το βιολογικό, γενετικό, ανατομικό, μορφολογικό ή ορμονικό του φύλο", είναι η διατύπωση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα επίσημα έγγραφα από την ηλικία των 18 ετών. Ψηφίστηκε από 51 βουλευτές σε σύνολο 53 παρόντων.

Η αλλαγή φύλου επιτράπηκε τελικά μόνο για τους ενήλικες και όχι από την ηλικία των 12 ετών όπως αναφερόταν στην εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία πριν από ένα χρόνο.

"Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο εγκαταλείπουμε τους διαφυλικούς εφήβους που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα", δηλώνει η Maria Paz της λοαδ οργάνωσης Colectivo Oveja Negra."

[Από την ιστοσελίδα του περιοδικού Tetu. Ευχαριστώ πολύ τον φίλο Β., που μου το έκανε γνωστό και για την μετάφραση.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: