Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Ρητορική μίσους, επιθέσεις μίσους και διακρίσεις στην Ιταλία.

[Φωτό από τον δρόμο που έγινε η επίθεση.
Από την ιστοσελίδα της Arcigay.]

Η ρητορική μίσους, μπορεί να έχει πολλά αποτελέσματα και στόχους: τον περιορισμό των δικαιωμάτων της ομάδας που την υφίσταται, την δημιουργία φοβίας στα θύματά της και άλλων δυσάρεστων ψυχολογικών συνεπειών, ενίοτε όμως βρίσκει ανοικτά αυτιά ανθρώπων που έχουν εγκληματικές διαθέσεις και προχωρούν πέρα από τα λόγια στις πράξεις.

Αυτή είναι και η περίπτωση, όπου δύο βόμβες εξεράγησαν χτες στην Ρώμη, σε μπαρ που βρίσκεται σε γειτονιά που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, στο κέντρο της πόλης, σε ένα περιστατικό που θεωρείται έξαρση της ομοφυλοφοβικής βίας.

Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, ενώ ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο San Giovanni για τις πρώτες βοήθειες.

"Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, σκορπίζοντας τον πανικό στον δρόμο. Άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν σε όλες τις κατευθύνσεις", σύμφωνα με τον Πρόεδρο της λοαδ οργάνωσης της Ιταλίας Arcigay, Fabrizio Marrazzo.

"Αν κάποιος βρισκόταν πιό κοντά στην εστία των εκρήξεων, ίσως και να χανόταν μια ζωή," συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό που συνέβη στους δρόμους της Ρώμης τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη Τετάρτη, μία γκέι γυναίκα απειλήθηκε από κάποιον νεαρό στον ίδιο ακριβώς δρόμο, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό έγινε βίαια επίθεση σε ένα γκέι ζευγάρι. Το ένα απ' τα δύο άτομα χτυπήθηκε στο κεφάλι και το άλλο μαχαιρώθηκε. Υπήρξε επίσης επίθεση εναντίον γκέι τραγουδιστή, λίγες βδομάδες πριν στην Ρώμη.

(Ευχαριστώ πολύ τον gay super hero που επισήμανε με λινκ σε σχόλιό του στο προηγούμενο ποστ το γεγονός. )

-------------------------------------------------------

Εκτός όλων αυτών των περιστατικών, όπως βλέπω στην ιστοσελίδα της Ευρωβουλής, το θέμα των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους και των επιθέσεων που υφίστανται οι λοαδ πολίτες στην Ιταλία είχε τεθεί και με ερώτηση προς την Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ερώτηση τέθηκε στις 23 Ιουλίου, ακόμη δεν έχει απαντηθεί. Προφανώς δεν ίδρωσε κανένα αυτί στην χώρα. Ας την αντιγράψω:
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3999/09
υποβολή: Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) και Sophia in 't Veld (ALDE)
προς την Επιτροπή

Θέμα: Διακρίσεις σε βάρος ατόμων LGBT στην Ιταλία από θεσμούς, αρχές και ιδιώτες


Στις 22 Ιουνίου, η Maria Luisa Mazzarella, δέχτηκε επίθεση από τρεις άνδρες στη Νάπολη, αφού είχε η ίδια υπερασπιστεί κάποιους φίλους σε ομοφοβική επίθεση που δέχτηκαν. Ξυλοκοπήθηκε και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια.

Στις 29 Ιουνίου, αστυνομικοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι κλήθηκαν από άτομο που κατήγγειλε «άσεμνη συμπεριφορά», προέβησαν σε έλεγχο σε περίπτερο που είχε τοποθετήσει η οργάνωση LGBT Certi Diritti στην Catania για τη συλλογή υπογραφών για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η Luana Zanaga, αστυνομικός που εργάζεται στην Πάδοβα, υπέστη διώξεις και διάκριση αφού δήλωσε ότι είναι λεσβία. τέθηκε υπό πειθαρχική έρευνα, διατάχθηκε να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο, δέχτηκε απειλές από συναδέλφους και, τελικά, πριν από μερικές ημέρες έλαβε μια επιστολή από τη διοικητική αρχή της πόλης η οποία την πληροφορούσε ότι είχε κινηθεί διαδικασία να εκδιωχθεί από το αστυνομικό σώμα.

Οι ιταλοί υπουργοί Ισότητας και Εκπαίδευσης υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών σε σχέση με το πρόγραμμα «Εβδομάδα κατά της βίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου του 2009• και συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες για την αποφυγή και την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων όπως «της μισαλλοδοξίας λόγω θρησκείας, φυλής και φύλου» στα σχολεία. Στη συμφωνία δεν αναφέρεται η ηλικία, η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, παρόλο που αυτά περιλαμβάνονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης ΕΚ και σε κοινοτικές οδηγίες κατά των διακρίσεων.

Αυτό συμβαίνει ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπόθεση ενός αγοριού 13 ετών στην Pavia το οποίο, αφού εκφοβίστηκε, καταδιώχτηκε και δέχτηκε επίθεση από συμμαθητές του, αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει και στη συνέχεια αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, επίσης εξαιτίας του ότι οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου υποτιμούσαν το συγκεκριμένο παιδί.

Είναι η Επιτροπή ενήμερη για το κύμα ομοφοβίας από θεσμούς, αρχές και ιδιώτες σε βάρος ατόμων LGBT που παρατηρείται στην Ιταλία; Τι θα κάνει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν προγράμματα κατά των διακρίσεων και της βίας, και σε σχολεία και στην αστυνομία, για κάθε λόγο διάκρισης και όχι μόνο επιλεκτικά; Συσχετίζει η Επιτροπή την παροχή κοινοτικών κονδυλίων για την καταπολέμηση των διακρίσεων με την κατάλληλη αντιμετώπιση όλων των λόγων που απαριθμούνται στο άρθρο 13 της Συνθήκης ΕΚ και στις οδηγίες;
(από εδώ)
Έπειτα ακούω κάποιους που αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι, να έχουν αντιρρήσεις στην ύπαρξη νομοθεσίας που να απαγορεύει την ρητορική μίσους. Περιορίζει την ελευθερία του λόγου λέει. Θαύμα!

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Εδώ και αρκετό καιρό η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας ρίχνει συστηματικά λάδι στη φωτιά με τις εμπρηστικές δηλώσεις της και "κλείνει το μάτι" σε κάθε λογής χούλιγκανς και κακοποιά στοιχεία. Σήμερα ο δήμαρχος της Ρώμης (τον οποίο τη βραδιά της εκλογής του οι οπαδοί του χαιρετούσαν με φασιστικές χειρονομίες) δηλώνει "αγανακτισμένος" και υπόσχεται τη λήψη "μέτρων" αστυνομικού χαρακτήρα...

Πριν λίγο καιρό στο στόχαστρο των ίδιων ομάδων είχαν βρεθεί οι τσιγγάνοι αφού είχε προηγηθεί και σε εκείνη την περίπτωση συστηματική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας εναντίον τους. Σήμερα σειρά έχουν οι ομοφυλόφιλοι. Δεν χρειάζεται να γίνονται πρώτα τα εγκλήματα για να συνειδητοποιήσουμε τί ακριβώς μπορεί να συμβεί στις μειονότητες όταν ο κάθε ανεύθυνος πολιτικάντης μπορεί ατιμώρητα να υποκινεί πράξεις βίας εναντίον τους. Δυστυχώς στην Ευρώπη έχουμε πλούσια και πικρή ιστορική εμπειρία στο θέμα...

http://video.sky.it/videoportale/index.shtml?videoID=36624861001

Tales from the other side of town είπε...

Σωστά ήρωα. Και όπως φαίνεται η βία από ακραίες ομάδες αυξάνεται παντού στην Ευρώπη.
Και στην Ελλάδα, ακούς κάθε τρεις και λίγο για δολοφονίες μεταναστών ή για επιθέσεις. Οι οποίες σαφώς υποκινούνται από τους ανεύθυνους (ή μάλλον είναι λάθος η λέξη - έχουν μεγάλες ευθύνες). Εδώ έχουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο και θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πριν να είναι αργά.