Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

BERLIN '36 - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ DORA RATJEN.


[από την ταινία Berlin '36]

[φωτογραφία από τα αρχεία της αστυνομίας]

Η ταινία "Berlin '36", 'παίζεται' αυτή την περίοδο στην Γερμανία. Είναι η ιστορία της συνωμοσίας των Ναζί ώστε να μην επιτραπεί σε μία Εβραία αθλήτρια, την Gretel Bergmann, να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936, και να αντικατασταθεί από έναν παρενδυματικό άντρα με το όνομα Dora Ratjen, κατά την πλοκή ταινίας - διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία δραματική ιστορία, όχι απαραίτητα για τα πραγματικά γεγονότα.

Στο τελευταίο της ταξίδι ως γυναίκα, η Dora Ratjen, φορούσε ένα γκρι φόρεμα, καλσόν στο χρώμα του δέρματος και γυναικεία παπούτσια. Τον Σεπτέμβριο του 1938 πήρε την ταχεία από την Βιέννη στην Κολωνία. Στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες της πρωτεύουσας της Αυστρίας, λίγες μέρες πριν, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό του Γερμανικού Ράιχ, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ, στα 1.70. Γύρω στο μεσημέρι, το τραίνο έκανε στάση στο Μαδεμβούργο. Η αθλήτρια τέντωσε τα πόδια της στην πλατφόρμα, όταν ένας αστυνομικός την πλησίασε και της ζήτησε ταυτότητα. Ο εισπράκτορας του τραίνου, πληροφόρησε τότε τον αστυνομικό Sömmering, ότι η αθλήτρια που ήλεγχε στην πραγματικότητα είχε αντρική ταυτότητα. Ο αστυνομικός παρατήρησε την αθλήτρια που καθόταν μπροστά του και είδε ότι τα χέρια της είχαν αυξημένη τριχοφυΐα για γυναίκα. Η Ratjen του έδειξε την κάρτα συμμετοχής της στους αγώνες, εκείνος όμως δεν έδειξε ικανοποιημένος. Της ζήτησε να πάρει τις αποσκευές της και να τον ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα, αποφασισμένος να εξετάσει αν τελικά επρόκειτο για άντρα ή για γυναίκα. Η Ratjen του απάντησε "και αν αρνηθώ;" κι εκείνος της απάντησε ότι θα κατηγορηθεί για αντίσταση κατά της αρχής. Η αθλήτρια δίστασε για μια στιγμή και του απάντησε ότι πράγματι το βιολογικό της φύλο ήταν αντρικό. Συνελήφθη άμεσα, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου σημάνθηκε, έγινε φάκελος και κατηγορήθηκε για εξαπάτηση κατά του Ράιχ. Άμεσα της αφαιρέθηκε το μετάλλιο - ήταν η 21η Σεπτεμβρίου όταν η καριέρα της 19χρονης αθλήτριας Dora Ratjen τερματίστηκε άδοξα - μια ιστορία που μέχρι το θάνατό της στις 22 Απριλίου του 2008, απασχόλησε τη δημοσιότητα.

Η υπόθεση Ratjen ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τον αθλητισμό και ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν ήταν ερμαφρόδιτη, παρενδυματική, διαφυλική. Η Γερμανική αστυνομία στις φωτογραφίες που συνόδευσαν τον φάκελό της ανέφεραν "τραβεστί".

Φεύγοντας πάντως από την ταινία, τα επίσημα αρχεία των Ναζί της περιόδου των Ολυμπιακών αγώνων του 1936, η Ratjen φαίνεται ως γυναίκα, και τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι αρχές γνώριζαν ότι το βιολογικό φύλο ήταν αντρικό.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Stefan Berg, στο Der Spiegel, πιέζοντας εδώ. Επίσης μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


From: deutschertrailer

4 σχόλια:

stassa είπε...

Τελείως διαφορετικά την ήξερα εγώ αυτήν την ιστορία...! Ήξερα κι εγώ αυτό που λέει το άρθρο των Times (εδώ), οτι οι Ναζί τον είχαν αναγκάσει να ποζάρει σαν γυναίκα, κι οτι δούλευε σαν σερβιτόρος, μετά. Και νόμιζα οτι αφού ζούσε σαν άντρας, μετά, ήταν όντως κομπίνα του Ράιχ (κι όχι επειδή είχε διαλέξει ο ίδιος να ζει σαν γυναίκα). Θά 'θελα να δω πάντως και κάποια επιβεβαίωση των στοιχείων του Spiegel, αν και παρατηρώ από το άρθρο των Times οτι πάντα οι αθλήτριες των κακών, Ανατολικών χωρών είναι που είναι ύποπτες για παραποίηση φύλου... Ρωσσίδες, Ρουμάνες, Βορειοκορεάτισσες...

Τελικά, μ' αυτήν την ιστορία των τεστ για το φύλο των αθλητριών, αντί να αποκαλύψουνε κάποιον άντρα που πάει να παραστήσει τη γυναίκα για να κερδίσει μετάλλια, το μόνο που έχουνε καταφέρει είναι να αποκλείσουνε από τους αγώνες κάποιες intersex αθλήτριες. Αναρωτιέμαι κιόλας τί είδους λογική έχει να περιμένεις οτι οποιοσδήποτε θα δεχτεί να ζήσει όλη του τη ζωή στο άλλο φύλο για μερικά μετάλλια. Αφού ξέρουμε σε τί άκρα μπορεί να φτάσει κανείς για να ζήσει στο φύλο που αισθάνεται οτι του ταιριάζει.

Πάντως, εκείνη η δημοσίευση του Βήματος, που έλεγε τον Ratjen "τραβεστί", εξακολουθεί να είναι για πολλές κλωτσιές.

Ευχαριστώ πολύ για το λινκ btw :)

stassa είπε...

Σόρρυ, διευκρινίζω οτι το άρθρο του Spiegel, υποστηρίζει οτι η ταινία δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, λένε, ο Ratjen είχε γεννηθεί με κάποια δυσπλασία των γεννητικών οργάνων και τον είχαν μεγαλώσει σαν κορίτσι.

Tales from the other side of town είπε...

Σωστά διευκρινίζεις Στάσσα. Άλλωστε κι εγώ το έγραψα: "διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία δραματική ιστορία, όχι απαραίτητα για τα πραγματικά γεγονότα". Η πραγματική ιστορία, ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιά ήταν, μόνο κάποιες εκδοχές.

Θα πρέπει πάντως να επανεξεταστεί το θέμα των intersex ατόμων στον αθλητισμό, αυτό είναι σίγουρο.

stassa είπε...

Εσύ σωστά τό 'πες, απλά εγώ μετά έκανα κλικ στο άρθρο του Spiegel και το σχόλιό μου ήταν κυρίως πάνω σ' αυτό κι όχι στην ταινία. Φοβήθηκα μην ήταν λίγο ξεκάρφωτο δηλαδή :)