Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ακυρώθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών

Αντιγράφω από το in.gr:
-------------------------------------------------------------
Δεκτές οι αγωγές Οικονόμου
Ακυρώθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών

05/05/09 09:02, Αθήνα

Δεκτές έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου τις αγωγές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργος Οικονόμου για την ακύρωση των δύο γάμων ομόφυλων ζευγαριών, που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο της Τήλου τον Ιούνιο του 2008.
Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Έθνος, με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απορρίπτει το σκέλος των αγωγών που στρέφεται κατά του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη.

Ο εισαγγελέας ζητούσε να κηρυχθούν άκυροι και ανυπόστατοι οι δύο γάμοι.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί σύμβουλοι των δύο ομοφύλων ζευγαριών και του Δήμου Τήλου ζητούσαν να απορριφθούν οι αγωγές του εισαγγελέα, τις οποίες χαρακτήρισαν «απαράδεκτες, αβάσιμες και ανεπίδεκτες δικαστικής εκτιμήσεως», επικαλούμενοι άρθρα του Συντάγματος για την ισότητα.

Newsroom ΔΟΛ
-------------------------------------------------------------
Επίσης από το Έθνος:
-------------------------------------------------------------
Γάμοι ομοφύλων στις... εφορίες;

Χαρακτηρίζονται ανυπόστατοι από το δικαστήριο, μετά τις πιέσεις Σανιδά, αλλά το ένα ζευγάρι ήδη καταθέτει κοινή φορολογική δήλωση που γίνεται δεκτή!

[Ο Δ. Τσαμπρούνης και ο Θεμ. Κατσαγιάννης,
που παντρεύτηκαν στην Τήλο τον περασμένο Ιούνιο.]


Οπως δήλωνε χθες το βράδυ στο «Εθνος» ο δικηγόρος των δυο ζευγαριών, Βασίλης Χειρδάρης, το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, Γ. Οικονόμου, ο οποίος με δύο αγωγές είχε στραφεί εναντίον των ζευγαριών, γεγονός που -όπως σημειώνει ο δικηγόρος- σημαίνει πως το δικαστήριο κηρύσσει ανυπόστατους τους δύο γάμους των ομοφύλων.

Παρ' όλα αυτά το σκεπτικό της απόφασης δεν είχε καθαρογραφεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια απόφαση απορρίπτει το σκέλος των αγωγών του εισαγγελέα που στρέφεται κατά του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη.

«Εμείς περιμέναμε ότι δεν θα ήταν διαφορετική η απάντηση του δικαστηρίου, από τη στιγμή που υπήρξε τέτοια πίεση από τον εισαγγελέα του ΑΠ, Γ. Σανιδά, και από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη», σχολίαζε χθες η Ευαγγελία Βλάμη, που παντρεύτηκε πέρυσι τον Ιούνιο τη σύντροφό της στο Δημαρχείο της Τήλου.

Η ίδια ωστόσο αποκαλύπτει πως το λεσβιακό ζευγάρι κατέθεσε τον περασμένο Απρίλη «κοινή φορολογική δήλωση»... «Φαίνεται πως υπάρχει αντίθεση μέσα στο ίδιο το κράτος», σχολιάζει η κ. Βλάμη κι εξηγεί:

«Το δικαστήριο ακυρώνει τους γάμους μας και η εφορία δέχεται την κοινή μας φορολογική δήλωση. Οταν πήγαμε αρχικά στην εφορία, μας απάντησαν πως δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη, επειδή θα γινόταν πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Απευθυνθήκαμε, μέσω της δικηγόρου μας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημά μας κι έτσι η εφορία δέχτηκε την κοινή μας δήλωση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
-------------------------------------------------------------
Εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι πάντως, πέρα από το απαράδεκτο μιας πολιτείας που ακόμη και το σύμφωνο συμβίωσης θέλει να το εννοεί μόνο μεταξύ ετεροφύλων - μοναδική πρωτοτυπία στον κόσμο.

Δεν έχω καταλάβει, πώς το in.gr μιλάει για "άκυρους γάμους", ενώ το Έθνος για "ανυπόστατους". Γιατί και τα δύο μαζί δεν πάνε. Για να είναι κάτι άκυρο πρέπει να έχει υπόσταση. Δεν μπορείς να ακυρώσεις κάτι ανυπόστατο. Και αν κάτι είναι ανυπόστατο, δεν μπορεί να ακυρωθεί.

2 σχόλια:

stassa είπε...

Χε χε. Λες να έχουν μαύρα μεσάνυχτα οι κ.κ. δημοσιογράφοι από Ελληνική γλώσσα;

Tales from the other side of town είπε...

Είμαι περίεργος να διαβάσω την απόφαση όταν καθαρογραφεί.

Πάντως και ο Σανιδάς και ο Χατζηγάκης, όταν είχαν γίνει οι δύο γάμοι είχαν δηλώσει ότι είναι "ανυπόστατοι", όχι άκυροι ["Γάμος μεταξύ προσώπων του αυτού φύλου είναι ανυπόστατος." - Σανιδάς].

Το τότε δημοσίευμα είναι εδώ.