Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Μια νίκη για τα διαφυλικά άτομα στις ΗΠΑ.

Η Diane Schroer υπήρξε πρωτού κάνει επάμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, στρατιωτικός που υπηρέτησε επί 15 χρόνια. Μετά την παραίτησή της από τον αμερικάνικο στρατό, θέλησε να εργαστεί στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου, ως ειδική αναλύτρια σε θέματα τρομοκρατίας. Η αίτησή της ενεκρίθη, όταν όμως τους ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία επέμβασης φύλου, τότε έχασε την δουλειά της.

Η Diane Schroer δεν το έβαλε όμως κάτω και κατέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των εργοδοτών της. Η δικαστική αυτή διαμάχη κρατά αρκετά πίσω στον χρόνο, η ίδια όμως δεν σταμάτησε να πιστεύει ότι θα δικαιωθεί.

Την υπόθεσή της στο τελικό στάδιο ανέλαβε η ACLU Lesbian Gay Bisexual Transgender Project, και θεωρείται μεγάλη επιτυχία, και πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα διαφυλικό άτομο κερδίζει ανάλογη υπόθεση για λόγους διάκρισης με βάση τον νόμο των διακρίσεων για λόγους φύλου (δεν ισχύει ομοσπονδιακός νόμος για διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου).

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι "αποτελεί διάκριση για λόγους φύλου σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο". Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η Diane Schroer αποζημιώνεται με το μάξιμουμ της αποζημίωσης που θα μπορούσε να λάβει, δηλαδή 500.000 δολάρια.

[από το περιοδικό Advocate]

Δεν υπάρχουν σχόλια: