Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ερωτηματικά για την διαχείριση κρατικών κονδυλίων από την Ελληνική ACT UP

Αντιγράφω από το διαδικτυακό περιοδικό 10%, δημοσίευμα σχετικό με την ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS και καταγγελίες που παρουσιάστηκαν γι' αυτήν στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:
------------------------------------------------------------------
Πόσο «μη κυβερνητικές» είναι οι ΜΚΟ; Πώς υποκαθιστούν το Κράτος στις υποχρεώσεις του για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες; Και πώς διαχειρίζονται τα κρατικά κονδύλια που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογουμένων; Ομιχλώδες τοπίο.

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δράση και τις διαδικασίες διαχείρισης κρατικών κονδυλίων από τη ΜΚΟ ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS προκύπτουν από σχετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Αχιλλέα Τόπα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, φέρνοντας στην επιφάνεια νέα στοιχεία, η ACTUP επιχορηγήθηκε από την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ τουλάχιστο με το ποσό των 200.000 ευρώ για το διάστημα 2004-2006, χωρίς να ακολοθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απόδοσης ελέγχου (υποβολή εκθέσεων, προσκόμιση παραστατικών δαπανών κ.λπ.). Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το 2006 κόπηκε η επιχορήγηση και φαίνεται ότι η ACTUP πρόκειται να κληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2009 από την Επιτροπή Ακροάσεων του ΥΠΕΞ να δώσει εξηγήσεις. Αν οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, η ACTUP, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που φαίνεται να επιβεβαιώνοται από το ΥΠΕΞ, θα κληθεί να επιστρέψει εντόκως τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκε, ενώ δεν αποκλείεται το Υπουργείο να προχωρήσει κι σε άλλες προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

Στο ρεπορτάζ καταγγέλθηκε επίσης από εργαζόμενο στη ΜΚΟ ότι ο πρόεδρος της ACTUP Κωνσταντής Καμπουράκης ζήτησε από τον ίδιο και ένα ακόμη άτομο να φτιάξουν εικονικές αποδείξεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων.

Έγινε επίσης αναφορά σε μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης της ACTUP, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν όσον αφορά τη σχέση του προέδρου της ACTUP με το υπουργείο Υγείας: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εμφανίζεται ως σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, ως σύμβουλος του προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κ. Πιερρουτσάκου, ως επικεφαλής του Γραφείου Μελέτης και Αντιμετώπισης Trafficking, ως Μετά απ αυτά, δεν φαίνονται καθόλου παράξενες οι αναθέσεις δράσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην ACTUP χωρίς ανάθεση, παρά τα όσα προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν Αναμένεται η συνέχεια ...
------------------------------------------------------------------
Επίσης, στο 10%, περιέχεται το βίντεο από την επίμαχη εκπομπή του ΣΚΑΙ. Μπορείτε να το δείτε και εδώ:


From: transparency92
------------------------------------------------------------------
Παράλληλα, λαμβάνω σήμερα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, e-mail με συνημμένο Δελτίο Τύπου της ACT UP σχετικά με το κλείσιμο του Ξενώνα της οργάνωσης για άνδρες θύματα τράφικινγκ. Το αντιγράφω και αυτό:
------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 18/05/09
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΘΥΜΑΤΑ TRAFFICKING.


Μετά από 12 μήνες επιτυχούς λειτουργίας, κλείνει ο μοναδικός ξενώνας για άνδρες θύματα διακίνησης και δουλεμπορίας Trafficking.

Η προσπάθεια δημιουργίας του, είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς και επίπονης εθελοντικής ενασχόλησης των μελών μας, με το φαινόμενο της Διακίνησης και Εμπορίας ανθρώπων.

[Α περίοδος: 1995-1999: Παρατήρηση, Αναγνώριση, Επιστημονική Καταγραφή
Β περίοδος: 2000-2009: Δράση, Δικτύωση, Υποβολής Προτάσεων, Ανάληψη Πρωτοβουλιών].

Στον Ελλαδικό χώρο, δυστυχώς, έχουμε εστιάσει μόνο στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση Γυναικών –Παιδιών, αφήνοντας έξω την εργασιακή εκμετάλλευση Γυναικών, Παιδιών & Ανδρών. Η οργάνωση με συνεχή προγράμματα παρέμβασης πεδίου, έχει συλλέξει τα στοιχεία και την εμπειρία πια, για τις συμπεριφορές απέναντι στο Δουλεμπόριο, που κυριαρχεί στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Αναγνωρίζουμε ότι η παρουσία και η φωνή μας, δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι αρεστή στους κρατούντες & στους δουλεμπόρους.
{ από το Σεπτέμβρη του 2002 μέλη της οργάνωσης απειλήθηκαν απευθείας από δουλέμπορο (καταγγελία στο ΑΤ Συντάγματος) μέχρι την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του υπεύθυνου (Ιουν.2008, καταγγελία ΑΤ Παγκρατίου) }

Μετά τα τελευταία γεγονότα -απειλές που συστηματικά κλιμακώνονται- αποφασίσαμε τη ¨προσωρινή¨ διακοπή του Ξενώνα και τη μεταφορά του σε άλλο σημείο, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός από τους ¨καλοθελητές και τους ¨Επίδοξους Σωτήρες¨.

Στη διάρκεια λειτουργίας του φιλοξενήθηκαν 13 άτομα.
Ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας στήριξαν.

Για την ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS
[το e-mail αυτό από τον Πρόεδρο της οργάνωσης, κύριο Κωνσταντή Καμπουράκη.]
------------------------------------------------------------------
Τέλος, η ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.actupathens.org/, δεν ξέρω κατά πόσο τυχαίως, είναι offline.

2 σχόλια:

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμε/η,
από τις 19/5/2009 που έκανα το ποστ, βρίσκεις τώρα (2/11/2009) ευκαιρία να μου βάλεις το άρθρο αυτό της Καθημερινής, το οποίο φυσικά δεν περίμενα εσένα για να το διαβάσω - φυσικά το ήξερα.
Για λόγους δεοντολογίας, δεν θα το δημοσιεύσω.
Αν θέλεις μπορείς να το επαναλάβεις, είτε με κάποιο κλειδωμένο από το google ψευδώνυμο είτε με το ονοματεπώνυμό σου.
Έτσι, να με συγχωρέσεις, δεν το δημοσιεύω.

Simon A.Rawicz είπε...

ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS were found guilty earlier last year for defrauding ΥΔΑΣ and since under Investigation by ΣΔΟΕ. Two further penal cases are ongoing against their current board of Directors for their Involvement in crimes committed during their running of the NGO.

This includes the President of ACTUP - Kostadis Kaburakis and Andreas Grilleas (another senior member of the board) wh both illegally claimed to be Doctors whereby they perverted the responsibilities upon which they deliberately gained access to the medical results and confidentialities of patients within the HIV/Aids communities.

C.Botsi, the financial director responsible for the fraud was key in abusing her position within ΚΕΕΛΠΝΟ to gain access to funding and projects whereby they could act with impunity, lying and deceiving the state, the people and the patients as they ran non legal projects damaging the safety and confidentiality of those who sought help.

Another labour case has been recommended to be judged by a further penal court for their known activities during the last two years whereby they deliberately set out to mislead the pubic to their involvement in such immoral and unethical behaviour, as well as the financial crime they are under investigation for.

These cases are currently under way and Justice will no doubt reveal the true extent of these people and their farce of an NGO which intended to abuse the system from when these people took over in 2000.

The facts are already available online should anyone like to validate the truth about this NGO, and further evidence as to the lies told by their president are clear and another example of how dishonest he is, and the organisation has been since they took over.