Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ρωσία: μία ακόμη διαδήλωση λοαδ καταλήγει σε συλλήψεις.

Η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, είναι από τις πιο ομοφυλοφοβικές χώρες στον κόσμο. Τούτο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση, καθώς παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην χώρα πριν 15 χρόνια, όποτε κάποια ομάδα ομοφυλόφιλων επιχειρούσε να διαδηλώσει, ή να κάνει κάποια εκδήλωση, αυτή κατέληγε σε σύγκρουση με την αστυνομία και συλλήψεις. Σε αυτό συνηγορούν και εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των λοαδ σε αυτή την χώρα, καθώς και σχετικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έτσι και φέτος είχε αναγγελθεί, ότι την ημέρα που θα γινόταν η Γιουροβίζιον, μια ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας, θα γινόταν διαδήλωση των λοαδ στο κέντρο της Μόσχας. Ο Δήμαρχος της πόλης βεβαίως, όπως κάθε χρόνο την είχε απαγορεύσει και είχε υποσχεθεί στους λοαδ ότι η αστυνομία θα έκανε "την δουλειά της".

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που πολλοί ανέμεναν και το περιγράφει ο Per David Nowak στο ρεπορτάζ του στο AP:

Riot police violently broke up several gay rights demonstrations in Moscow on Saturday, hauling away scores of protesters hours before the Russian capital hosted a major international pop music competition....

Police seized gay rights protesters as well as some members of religious and nationalist groups that staged counter-demonstrations. They also took away gay rights activists for simply talking to reporters, and ripped the bra and shirt off one female protester.


Σε όλα τα ρεπορτάζ δέ, δημοσιοποιείται ότι δύο ξένοι λοαδ ακτιβιστές συνελλήφθησαν, ο βρετανός Peter Tatchell και ο αμερικανός Andy Thayer της λοαδ οργάνωσης Gay Liberation Network.

Μπορείτε να διαβάσετε από τη Ζωή στην Καταραμένη Νήσο, μετάφραση της Στάσσας από τον Independent εδώ.

Επίσης, σχετικό ποστ από τον Gay Super Hero, εδώ. [Ούτε μία από τις 25 χώρες που συμμετείχαν δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών της παρέλασης για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, όπως σημειώνει ο gsh - ενώ λίγες μέρες πριν, να συμπληρώσω εγώ, ο διαγωνιζόμενος εξ Ολλανδίας άλλα έλεγε.]

Τέλος, βιντεοσκοπημένες σκηνές από τα γεγονότα, παρακάτω:


From: hgwb2009


From: hgwb2009

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

H Oλλανδία δεν ήταν μία από τις 25 χώρες που συμμετείχαν στον τελικό του Σαββάτου καθώς είχε κοπεί στους ημιτελικούς.

Επίσης να σου πω ότι τα περί μποϊκοτάζ οι ακτιβιστές τα θυμήθηκαν μόλις προχτες ενώ η απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν την εκδήλωση ήταν γνωστή τουλάχιστον από το Δεκέμβριο. Για να πετύχει μια τέτοια ιδέα θα έπρεπε να έχουν έρθει σε επαφή με τις διάφορες κρατικές ραδιοτηλεοράσεις (οι οποίες έχουν επενδύσει χρήματα στο διαγωνισμό - μην το ξεχνάμε αυτό) μήνες πριν. Σίγουρα πριν γίνει η επιλογή καλλιτεχνών και τραγουδιών.

'Αποψή μου είναι ότι προσπάθησαν με άτσαλο τρόπο να συνδέσουν το θέμα με το διαγωνισμό θεωρώντας ότι οι ρωσικές αρχές δεν θα ρίσκαραν την αρνητική δημοσιότητα. Τελικά όμως η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις προληπτικά, πριν προλάβει να γίνει οποιαδήποτε εκδήλωση ή επεισόδιο.

Tales from the other side of town είπε...

Χεχεχ - ok, μπορείς να σημειώσεις λάθος. Δεν παρακολουθώ και δεν είμαι και τόσο φαν της Γιουροβίζιον :-)

Στα άλλα, έχεις δίκιο. Για να γίνει κάτι τέτοιο θέλει δουλειά, δεν γίνεται στο παρά πέντε και με δεδομένη την στάση εδώ και χρόνια των ρωσικών αρχών.