Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΗΠΑ-Καλιφόρνια: Η απόφαση κατά του γάμου ομοφύλων

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια ελήφθη και ήταν κατά του γάμου ομοφύλων. Η πλειοψηφία καθαρή: 6 ψήφοι υπέρ της Propotition 8, έναντι μόνο μίας κατά. Έτσι με την απόφαση αυτή, ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών δεν θεωρείται παραβίαση της αρχής της ισότητας.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ήδη τελεσθέντες γάμοι ομοφύλων, 18.000 περίπου, εξακολουθούν να θεωρούνται νόμιμοι.

Την απόφαση μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:

S168047 S168047 goodasyou
[από το http://gayrights.change.org/]
.

2 σχόλια:

SK είπε...

Το ευχάριστο είναι ότι αργά ή γρήγορα (το πιθανότερο γρήγορα!) η απόφαση θα ανατραπεί (δια δημοψηφίσματος μάλλον πάλι), όπως συμφωνούν οι περισσότεροι παρατηρητές και όπως είπε και ο ίδιος ο Schwarzenegger.

Μια διόρθωση:
Η απόφαση αυτή δεν είναι ότι "ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών δεν θεωρείται παραβίαση της αρχής της ισότητας", αφού το ερώτημα για το οποίο αποφάσισε το δικαστήριο δεν ήταν καν αυτό. Το ερώτημα στο οποίο έπρεπα να απαντήσει το δικαστήριο ήταν διαδικαστικό όσον αφορά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, και όχι η ουσία της Proposition 8. Δηλαδή "whether Proposition 8 constitutes a permissible change to the California Constitution".
Και πιο συγκεκριμένα, το ακριβές ερώτημα στο οποίο απάντησε το δικαστήριο ήταν εάν η Proposition 8 "should be viewed as a constitutional revision rather than as a constitutional amendment, and that this change in the state Constitution therefore could not lawfully be adopted through the initiative process". (Τα amendments στο Σύνταγμα μπορούν να γίνουν με δημοψήφισμα, ενώ τα revisions όχι).

Tales from the other side of town είπε...

Σωστά διορθώνεις SK και σ' ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση.