Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ομοφυλοφιλικό σεξ και Τιεν Αν Μεν + Οδηγοί "καλής συμπεριφοράς" για τους γκέι και τρανς μοναχούς της Ταϊλάνδης

Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία για την νέα ταινία «Ανοιξιάτικος πυρετός» του Κινέζου Λου Γε, όπου ο σκηνοθέτης λέει:

«Προς το παρόν δεν είχα καμιά ενόχληση από την υπεύθυνη για τη λογοκρισία επιτροπή», ανάφερε ο Λου Γε, μιλώντας για την επίμαχη νέα ταινία του που καταγράφει, με αρκετή για τον κινεζικό κινηματογράφο τόλμη, έναν ομοφυλοφιλικό έρωτα. «Βέβαια, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να παρέμβει και να απαγορεύσει την προβολή της, αλλά και να μου απαγορεύσει να σκηνοθετώ στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση - κι αυτό συνήθως γίνεται για πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο δημιουργός και άλλων επίμαχων ταινιών («Καλοκαιρινό παλάτι», «Πορφυρή πεταλούδα», «Το ποτάμι του έρωτα»). Ορισμένες από αυτές είχαν γυριστεί κρυφά και είχαν προβλήματα με τη λογοκρισία.

Ο «Ανοιξιάτικος πυρετός», γυρισμένος με ψηφιακή κάμερα και σχετικά λίγα χρήματα, σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία, εκτυλίσσεται στη διάρκεια της άνοιξης, στη σύγχρονη Κίνα. Αφηγείται μια παθιασμένη ομοφυλοφιλική σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες, που συμπληρώνεται με τη σχέση του ενός με νεαρή γυναίκα - η ιστορία φέρνει στον νου το «Ζιλ και Τζιμ» του Τριφό, που ο Λου Γε αγαπά ιδιαίτερα. Ο Γε αποφεύγει να σκιαγραφήσει τον κοινωνικό περίγυρο των προσώπων του, προτιμώντας να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις σχέσεις τους - όχι μόνον ερωτικές αλλά και σχέσεις ζήλιας και ανεξέλεγκτου πάθους. Γι' αυτό και έχει σημασία και το απόσπασμα από ένα βιβλίο του Γιου Τάφου, γραμμένο το 1923, που ο ένας άντρας διαβάζει στον εραστή του αφού κάνουν έρωτα. «Ο Τάφου χρησιμοποιεί ένα λογοτεχνικό στιλ, που τον συνδέει με την ιστορική εξέγερση του Μαΐου του 1919, στην οποία πήρε κι ο ίδιος μέρος», ανέφερε ο Λου Γε. Και πρόσθεσε: «Η κίνηση αυτή σημάδευε, ανάμεσα στ' άλλα, και μια διακοπή με την παράδοση και οδήγησε στις πρώτες φοιτητικές διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν».

Ατμοσφαιρική, ηθελημένα αργή, με πλάνα όμορφα, τα περισσότερα νυχτερινά, με τολμηρές ερωτικές σκηνές, διανθισμένες με σκηνές λυρικές, η ταινία, εκτός από μελέτη πάνω στον έρωτα, καταφέρνει να μετατραπεί και σε ένα είδος πολιτικής κατάθεσης.

[Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ]


From: Serrart
-------------------------------------------------------------------
Εν τω μεταξύ, στην κοντινή με την Κίνα, Ταϊλάνδη, οι βουδιστικές θρησκευτικές αρχές, δίνουν οδηγίες "καλής συμπεριφοράς" στους γκέι και τρανς μοναχούς, όπως να μην φορούν μέικ-απ. Αντιγράφω από το Pink News σχετικό άρθρο:

Gay monks told to stop wearing makeup
By Jessica Geen • April 28, 2009 - 10:28


Gay and trans Buddhist monks in Thailand have been given a new set of guidelines aimed to curb "flamboyant" behaviour such as wearing makeup. The "good manners" curriculum is being introduced in the northern province of Chiang Rai.

Senior monk Phra Maha Wudhijaya Vajiramedhi told the BBC the guidelines were designed to address issues like smoking, drinking alcohol, walking and going to the toilet correctly.

However, he added he was especially concerned about gay and trans monks, who he said could often be seen carrying pink handbags and wearing tight robes. If the new rules are successful, there are plans to expand them to other areas.

Guidelines on issues such as smoking and drinking are detailed in the traditional 75 Dharma principles of Buddhism, and the 227 precepts for monks. More than 90 per cent of the Thai population are Buddhist.
-------------------------------------------------------------------
Αλήθεια, θα μπορούσατε να φανταστείτε την αλήστου μνήμης διαφήμιση με τον Ακάκιο, κάπως εκμοντερνισμένη, όπως "Ακάκιε, και μην ξεχάσεις το άι-λάινερ να είναι Εστέ Λοντέρ"; Ή τον Ακάκιο queer;

2 σχόλια:

stassa είπε...

Αλήθεια, θα μπορούσατε να φανταστείτε την αλήστου μνήμης διαφήμιση με τον Ακάκιο, κάπως εκμοντερνισμένη, όπως "Ακάκιε, και μην ξεχάσεις το άι-λάινερ να είναι Εστέ Λοντέρ"; Ή τον Ακάκιο queer;

Έγραψε; :D

Tales from the other side of town είπε...

:-)