Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μια ελεγεία στην άνοιξη.

Ο αγαπητός έρβα μας βάζει στο κλίμα της Πρωτομαγιάς με ένα πολύ όμορφο ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, την Μαργαρίτα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παίρνοντας λοιπόν την σκυτάλη, ένα επίσης εξαιρετικό βίντεο από παράσταση στον Ιανό, του σχήματος "Αβάδιστα" στο οποίο βασικοί συντελεστές είναι η Lamia Bedioui και ο Λεωνίδας Μαριδάκις.

Το βίντεο που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, είναι σύνθεση του κομματιού "Elegie" που περιέχεται στην ταινία Saimt el Qusur (τραγουδά η Bedioui στα αραβικά) και του μελοποιημένου ποιήματος του Λαπαθιώτη Στο Κέντρο το Νυκτερινό, στα ελληνικά.


From: aavadista.

[Σύντομα Βιογραφικά:

H Λάμια Μπεντιούι γεννήθηκε στην Τυνησία, όπου σπούδασε οικονομικά και παράλληλα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Συμμετείχε σε χορωδία κλασικού τυνησιακού τραγουδιού. Ζει στην Ελλάδα από το 1992. Συνεργάστηκε με αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες στο χώρο της έθνικ και παραδοσιακής μουσικής (Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκος Γράψας, Σόλης Μπαρκή κ.ά.). Συνεργάζεται με τη Σαββίνα Γιαννάτου από το 1997 με εμφανίσεις και περιοδείες σ' όλη την Ελλάδα.

 Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου, αναζητώντας την κοινή ρίζα ανάμεσα στις μουσικές αυτές. Επίσης, ασχολείται με το γαλλικό τραγούδι της περιόδου 1930-1970. Συμμετείχε σε διάφορους δίσκους (Τραγούδια της Μεσογείου, Terra Nostra, In Gedeonis Area, Κρόταλα, Συγκρότημα Λαμπράκη: Basse Classe και Ρηχά Νερά). Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά: Fin Amor σε συνεργασία με τον Σόλη Μπαρκή στα κρουστά.

Ο Λεωνίδας Μαριδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση) σε ωδεία της Αθήνας με καθηγητή τον Μπάμπη Κανά. Κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «ΑΒΑΔΙΣΤΑ», το 2006 με λάτιν και τζαζ επιρροές. Την παραγωγή υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, συμμετέχει ο Φοίβος Δεληβοριάς και αποσπά από τον Τύπο εξαιρετικές κριτικές. Σχηματίζει το ομώνυμο μουσικό σχήμα, το οποίο αριθμεί δεκάδες λάιβ σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα σε χώρους και φεστιβάλ καθώς και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Μάρθα Φριντζήλα, η Λάμια Μπεντίουι, η Μάρτα Μορελεόν, ο Κωστής Μαραβέγιας κ.ά.]

Για τέλος τρία σκίτσα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη δημοσιευμένα στο περιοδικό "Μπουκέτο" την 3η Σεπτεμβρίου 1931 (από εδώ):



Καλή πρωτομαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: