Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ QUEER ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΑΪΝΤ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ ΛΟΓΩ ΑΝΤΙ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΩΝ.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε στην οργανωτική επιτροπή του Πράιντ του Τορόντο στον Καναδά που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Ιουλίου, όταν η πλειοψηφία των μελών του αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εκφράζει την διοργάνωση το σύνθημα "Ισραηλινό Απαρτχάιντ" της ομάδας Queers Against Israeli Apartheid και έτσι να απαγορευτεί η συμμετοχή της. Τούτο προκάλεσε την παραίτηση κάποιων ακτιβιστών που συμμετείχαν στην επιτροπή διοργάνωσης και ποικίλα σχόλια.

Αντιγράφω από το μπλογκ gay persons of color.
Toronto Pride bans anti-Israel group
This year's Toronto Gay Pride Parade appears to be in trouble following the resignation of its grand marshal and 23 former Pride Toronto activists after organizers disallowed the phrase "Israeli Apartheid" from the event, thus effectively banning the group Queers Against Israeli Apartheid from participating in the festivities, which are scheduled to begin on 4 July. The situation, for some, has put in question the freedom to speak without censorship or limitation. Alan Li, for example, the co-founder of Gay Asians Toronto who rejected his appointment as grand marshal, has said that the banning of Queers Against Israeli Apartheid "is a slap in the face to our history of diverse voices," reports The Gazette.
But, there are others in "our history of diverse voices" who find the phrase "Israeli Apartheid" imprecise and misinformed. As Richard Cohen wrote in The Washington Post, "Palestinians have their case, but when that case is constructed out of lies about the Jewish state, it not only represents a wholly unoriginal cover of some old anti-Semitic ditties but also denigrates the Palestinian cause. It does not need lies."

.

8 σχόλια:

stassa είπε...

Τώρα υπάρχει κάποιος λόγος να μπλέκουμε το πράιντ με το Μεσανατολικό; Τί λες εσύ; Εμένα μου ψιλοκακοφάνηκε που είπανε στο δικό μας πράιντ για την υποστήριξη στους αγώνες των εργαζόμενων κλπ, κι εδώ που τα λέμε είχανε καλή δικαιολογία τουλάχιστον.

Tales from the other side of town είπε...

Αυτό ακριβώς είπανε και αυτοί. Ότι το πράιντ δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμμία δουλειά με τέτοιου είδους θέματα.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά το Πράιντ υπάρχει για να εκφράζει συγκεκριμένα αιτήματα της λοαδ κοινότητας.

Ανώνυμος είπε...

δλδ θεωρείτε ότι το pride πρέπει να είναι ένας ξεκομμένος από το κοινωνικό γίγνεσθαι θεσμός και να είναι τόσο αυτοαναφορικό?

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμη/ε,

Το πράιντ είναι μία στοχευμένη εκδήλωση ορατότητας και διεκδίκησης των λοαδ δικαιωμάτων που γίνεται μία φορά το χρόνο. Τα συνθήματα και τα αιτήματα που τίθενται απ' αυτό πρέπει να συσπειρώνουν και να ενώνουν όλους τους ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφί, τρανς, σε όποια κοινωνική τάξη, ιδεολογία, πολιτικό χώρο και αν ανήκουν. Αυτός είναι ο σκοπός του. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν και οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, στις οποίες, (σχεδόν) κανείς εκ του κοινωνικού γίγνεσθαι δεν δίνει δεκάρα για τους λοαδ.

Γενικότερα, θα έλεγα, είναι καιρός το λοαδ κίνημα να κοιτάξει τα προβλήματά του κατάματα και χωρίς κόμπλεξ ότι θα πρέπει να αποδεικνύει σε άλλους την όποια "προοδευτικότητά" του, να διεκδικήσει με καθαρότητα και σαφήνεια την δική του θέση του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως σε όλες χώρες του δυτικού κόσμου, όπου τα λοαδ θέματα βρίσκονται στο μέηνστρημ της πολιτικής συζήτησης. Αυτό σημαίνει "περηφάνια", τουλάχιστον κατ' εμέ και όχι οι κομπλεξισμοί που θέλουν το λοαδ κίνημα να πρέπει να πληρώνει σε κάποιους γραμμάτια "προοδευτικότητας".

Και κάτι ακόμη: όσοι αισθάνονται αλληλέγγυοι στους φίλους παλαιστίνιους, ίσως θα έπρεπε να αισθάνονται ακόμη πιο αλληλέγγυοι με τους γκέι παλαιστίνιους που εκτός των άλλων που έχουν να αντιμετωπίσουν, συνθλίβονται και από τον τοπικό νόμο που έχει εκτός νόμου την ομοφυλοφιλία. Πολλοί εξ αυτών όπως θα ξέρεις (υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες), αναγκάζονται και φεύγουν από τα εδάφη τους, κυνηγημένοι.

stassa είπε...

Μπα, τσάμπα προσπαθούμε να είμαστε λογικοί και συνεπείς. Μόνοι μας είμαστε. Δες αυτό:

http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/09/madrid-gay-pride-bans-israelis

Tales from the other side of town είπε...

Σ' ευχαριστώ για το λινκ Στάσσα
:-)

stassa είπε...

Παρακαλώ. :)

denyal είπε...

Η οργανωτική επιτροπή του Toronto Pride με πλειοψηφία 4-3 απαγόρευσε στην ομάδα Queer Against Israeli Apartheid να συμμετέχει, απαγορεύοντας τον όρο "Israeli Apartheid".

Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πιέσεων ώστε να αλλάξει η απόφαση.

Εκπρόσωπος της πλειοψηφίας είπε πως αν δεν περνόταν αυτή η απόφαση το Pride δεν θα γινόταν καθόλου (δημοτικός σύμβουλος του Toronto απείλησε πως ο δήμος θα έπαιρνε πίσω χορηγία ύψους 121.000 δολαρίων)

Η ανταπάντηση ήταν "Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αυτούς. Από πότε χρειαζόμαστε την άδεια τους; Δεν χρειαζόμαστε χρήματα για να είμαστε περήφανες".

Έχουν γίνει συζητήσεις ώστε να γίνουν παράλληλα δρώμενα με το επίσημο Toronto Pride, με κατεύθυνση "αντιεμπορευματι κή", "ενάντια στη λογοκρισία και την υπερ της ελευθερίας της έκφρασης".

Το Edmonton Pride (άλλη πόλη του Καναδά) έκανε δεκτή την επιθυμία των Queer Against Israeli Apartheid να συμμετέχουν στο εκεί Pride.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για μποϋκοτάρισμα του Toronto Pride από μεγάλη μερίδα του κόσμου. 1 δρώμενο (γυναικείος χορός) ακυρώθηκε χωρίς εξηγήσεις από την ομάδα που θα το πραγματοποιούσε και 1 άλλο (θεατρικό) αναβλήθηκε.

"Ως 23 αποδέκτες βραβείων από το Pride Toronto τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε μαζευτεί σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην απόφαση που πήρε.

Επιστρέφουμε τα διάφορα βραβεία διαμαρτυρόμενοι για αυτή την απαγόρευση και λογοκρισία. Θα τα δεχτούμε πάλι όταν το Pride Toronto άρει την απαγόρευση και επιστρέψει το Pride στην παράδοση της ελευθερίας του λόγου πάνω στην οποία ιδρύθηκε."

Υπογράφουν:

James Loney and Dan Hunt, “Fearless” Theme Award, 2006
Zahra Dhanani, Honoured Dyke, 2006
Gloria Careaga and Renato Sabbadini, International Grand Marshals, 2010
Sky Gilbert, Grand Marshal, 2000
Faith Nolan, Honoured Dyke, 2009
El-Farouk Khaki, Grand Marshal, 2009
Faisal Alam, Spirituality Award, 2009
Rachel Epstein, Honoured Dyke, 2007
Gareth Henry, International Grand Marshal, 2008
Anna Willats, Honoured Dyke, 2008
JP Hornick, Grand Marshal, 2002
John Greyson, Arts & Culture Award, 2009
Savoy Howe, Award for Excellence in Sports, 2008
Leonardo Zuniga, Human Rights Award, 2009
Victor Mukasa, International Grand Marshal, 2009
Matthew Cutler, Youth Award, 2009
Salah Bachir, Grand Marshal, 2005
Michelle Walker, Community Service Award, 2010
Rosanna Flamer-Caldera, International Grand Marshal, 2007
Dr. Alan Li, Grand Marshal, 2010
Jane Farrow, Honoured Dyke, 2010

Μέλη της lgbtq κοινότητας ζήτησαν την παραίτηση της οργανωτικής επιτροπής.