Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΡΙΚ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Κυπριακής λοαδ οργάνωσης Accept lgbt Cyprus σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθεια.
Το ΡΙΚ κάνει διακρίσεις.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΕΥΤΥΧΙΟΥ

Δευτέρα, 14 Ιούνιος 2010

Αρνήθηκε να μεταδώσει σποτάκια για τη διαφορετικότητα και την ομοφυλοφιλία. Ηλιάνα: Κανένα άλλο κανάλι δεν μας έκανε πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε και χωρίς το ΡΙΚ
Η Ευρώπη είναι ο τόπος μιας ευρείας διαφορετικότητας ανθρώπων. Αυτή η ποικιλομορφία εμπλουτίζει την κουλτούρα, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Οι νόμοι της ΕΕ που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις στο χώρο εργασίας και με βάση τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή σε όλους τους τομείς της ζωής παρέχουν προστασία σε όλα τα μέλη της κοινωνίας
Τι δηλώνει η Ευρώπη
Την ίδια ώρα ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να υφίστανται διακρίσεις με βάση περισσότερες από μία από αυτές τις αιτίες, φαινόμενο που είναι ταυτοχρόνως γνωστό ως πολλαπλές διακρίσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ηλικιωμένος και ανάπηρος, είναι νέος και προέρχεται από κάποια φυλετική ή εθνοτική μειονότητα, ή είναι ομοφυλόφιλος και καθολικός ενδεχομένως συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να υποστεί διακρίσεις για πολλαπλές αιτίες.
Για το λόγο αυτό οι οργανώσεις «Για τη διαφορετικότητα κατά των διακρίσεων», η «Αρχή Ισότητας», η «Αρχή κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοίμασαν εκστρατεία ενάντια σε κάθε είδους διάκριση και με το μήνυμα: «Η χαρά δεν κάνει διακρίσεις. Ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις. Ο πόνος δεν κάνει διακρίσεις. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις. Ο χρόνος δεν κάνει διακρίσεις», την οποία έδωσαν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο τη διαφώτιση του κοινού.
Τα ΜΜΕ μεταδίδουν τα μηνύματα
Τα τρία ραδιοφωνικά μηνύματα και ένα τηλεοπτικό που δόθηκε στα κανάλια βρήκε άμεση ανταπόκριση εκτός του ΡΙΚ, το οποίο φαίνεται να μην επιθυμεί να παρουσιάσει τουλάχιστον το ένα από αυτά στο οποίο γίνεται τηλεφωνική συνομιλία δύο γυναικών που δείχνουν να είναι ζευγάρι.
Σε δηλώσεις του στην «Α», ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους μας είπε «είδαμε τα τρία κείμενα που μας στάληκαν, τα δύο μεταδόθηκαν, το τρίτο με βάση τους κώδικες και τη γενική πολιτική του ΡΙΚ δεν έπρεπε να μεταδοθεί». Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι «το ΡΙΚ μπορεί να δέχεται ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, να τα ανέχεται, να τα σέβεται, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει υποχρέωση η δημόσια τηλεόραση να τα προβάλει». Εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες που ενδεχομένως παρακαλούνται τα κράτη να ακολουθήσουν κατά την κρίση τους δεν σημαίνει πως όλες οι χώρες είναι οι ίδιες και όλες οι κοινωνίες είναι οι ίδιες.
Από πλευράς της η επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου είπε ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί και χωρίς τη βοήθεια από το ΡΙΚ. «Δεν μπορούμε να εξαναγκάζουμε κανένα να προβάλει τη διαφημιστική καμπάνια, σεβόμαστε την απόφαση όλων. Έχουμε δώσει ήδη σε όλα τα κανάλια, το σποτάκι, το κενό που δημιουργείται θα αποφασίσουμε αύριο (σήμερα) πως θα το καλύψουμε» τόνισε.
Η Επίτροπος σημείωσε πως ήδη το μήνυμα αυτό μεταδίδεται στα άλλα κανάλια. «Εμείς θέλουμε απλά να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε διακρίσεις σε αυτή τη βάση» κατέληξε.
ΕΡΕΥΝΑ: Ευρύτατα διαδεδομένες οι διακρίσεις
Αξίζει να αναφέρουμε πως παρά την ύπαρξη ευρωπαϊκών νόμων, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο, «Discrimination in the European Union: Perceptions, Experiences and Attitudes» που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2008 έδειξε ότι πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα ευρύτατα διαδεδομένες ενώ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν διακρίσεις έχουν τα άτομα λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής (62%), σεξουαλικού προσανατολισμού (51%), αναπηρίας (45%), ηλικίας (42%) και θρησκείας (42%). Ωστόσο, το να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας έχουν ίσες ευκαιρίες δεν είναι απλώς μια νομική απαίτηση ή ένα ηθικό επιχείρημα αλλά μια αναγκαιότητα για μια ευημερούσα κοινωνία με συνοχή του εικοστού πρώτου αιώνα.
Σχετικό δημοσίευμα επίσης στα αγγλικά από την Cyprus Mail.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: