Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ZAGREB PRIDE 2010 ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Αντιγράφω από εδώ.
Το Ζάγκρεμπ φιλοξενεί παρέλαση ομοφυλοφίλων
21/06/2010
ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Κροατία -- Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν σε παρέλαση ομοφυλοφίλων στο κέντρο του Ζάγκρεμπ την Κυριακή (20 Ιουνίου), πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικές οδούς, εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας. Ταυτόχρονα, ακροδεξιά οργάνωση διενήργησε αντι-διαδήλωση. Η πρώτη παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Κροατία διενεργήθηκε το 2002. (HRT, Tanjug, AFP - 20/06/10)

From: TheWWPproject

- Το Zagreb Pride, γίνεται από το 2002. Περιστατικά επιθέσεων από ακροδεξιές ομάδες έχουν σημειωθεί το 2002, το 2007 και το 2009. Το 2006 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Διεθνές Pride (για την ακρίβεια Pride των χωρών της νοτιοανατολικής ευρώπης με συμμετοχή από την Πολωνία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σλοβακία, Λιθουανία). Πάντα διατηρώντας χαμηλά νούμερα. Λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Δήμο της πόλης, από διεθνείς οργανώσεις και πρεσβείες.

- Όσον αφορά, νομοθετικά, την κατάσταση των λοαδ δικαιωμάτων στην Κροατία:
* Το 1977 αποποινικοποιήθηκε το συναινετικό σεξ μεταξύ ομοφύλων.
* Το 1998 εξισώνονται τα όρια συναινετικού σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων.
* To 2003 ψηφίστηκε νόμος κατά των διακρίσεων που περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όχι την ταυτότητα φύλου.
* Το 2003, ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την καταχώριση συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια που αποδεικνύουν ότι συμβιούν τουλάχιστον για τρία χρόνια. Ο νόμος θεωρείται ότι παρέχει ελάχιστα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για την υιοθεσία.
* Από το 2006 ποινικοποιούνται (για την ακρίβεια θεωρείται επιπλέον επιβαρυντικός παράγονας) τα εγκλήματα μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
* Ο νόμος επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων για τα διαφυλικά άτομα που έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου (δεν αναφέρεται από πότε).
* Δεν υπάρχει περιορισμός στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό
* Διατηρείται περιορισμός στην αιμοδοσία για τους άντρες που έχουν ομοφυλοφυλικές επαφές (δεν αναφέρεται το χρονικό παράθυρο).
(από το gaylawnet)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: