Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ.


Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δελτίο τύπου για το θέμα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας: 50.000 υπογραφές ασκούν πίεση στη Γερμανία να σταματήσει να αντιτίθεται στη νέα Οδηγία Κατά των Διακρίσεων
Αθήνα, 7 Ιουνίου 2010

(Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου) Η Διεθνής Αμνηστία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές από την έναρξη της εκστρατείας για να υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα Οδηγία Κατά των Διακρίσεων, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο επικείμενο Συμβούλιο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, στις 7 Ιουνίου. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Υπουργό για την Οικογένεια, Κριστίνα Σρέντερ, να λάβει προσωπικά τις υπογραφές, που έχουν συγκεντρωθεί από όλη την ΕΕ.
Η νέα οδηγία θα διασφάλιζε ίση μεταχείριση για όλους, πέρα από το χώρο της εργασίας, συμπληρώνοντας το κενό στο τρέχον νομθετικό πλαίσιο της ΕΕ κατά των διακρίσεων, καλύπτοντας περιοχές, όπως η θρησκεία και η πίστη, η αναπηρία, η ηλικία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Από τότε που προτάθηκε η οδηγία, τον Ιούλιο του 2008, η Γερμανία έχει τεθεί εναντίον της υιοθέτησής της, εμποδίζοντας και τη σουηδική και την τρέχουσα ισπανική προεδρεία της ΕΕ να υλοποιήσουν μια από τις διατυπωμένες προτεραιότητές τους.
«Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την έκκλησή μας, επειδή πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Πιστεύουν ότι κανείς δεν πρέπει να στερείται κοινωνικής προστασίας όπως ιατρική περίθαλψη, απλώς και μόνο εξαιτίας της ηλικίας, της θρησκείας, της αναπηρίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του Γραφείου ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία απορρίπτει τα επιχειρήματα της Γερμανίας για το μπλοκάρισμα της οδηγίας -η οποία ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων σε επίπεδο ΕΕ έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και δεν υπάρχει νομική βάση, ώστε να υιοθετήσει η ΕΕ μια νέα οδηγία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ για τη Φυλετική Ισότητα, το 2000, έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα. Η προτεινόμενη Οδηγία Κατά των Διακρίσεων έχει επίσης σαφή νομική βάση στο άρθρο 19 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει σαφή εντολή στο Συμβούλιο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις. Το γεγονός ότι η Γερμανία ήδη προστατεύει τους πολίτες της από τις διακρίσεις, για διάφορους λόγους και σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ αρνείται να επεκτείνει τέτοια προστασία σε άλλους πολίτες της ΕΕ, καθιστά τη θέση της ακόμα πιο αστήρικτη.
«Με την καθολική αντίθεσή της, η Γερμανία συμβάλλει στην αναβολή των διαπραγματεύσεων, ενώ παρέχει την ευκαιρία σε κάποια κράτη μέλη να εισαγάγουν περισσότερους περιορισμούς στο φάσμα της οδηγίας. Οι διακρίσεις στην Ευρώπη είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα που προκαλεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ημερήσια βάση. Αν οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν σοβαρά να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να υιοθετήσουν την Οδηγία Κατά των Διακρίσεων χωρίς να επιχειρούν να την αποδυναμώσουν, προωθώντας επιπλέον εξαιρέσεις ή προτείνοντας διαφορετικά επίπεδα προστασίας σε διαφορετικές ομάδες», καταλήγει ο Μπέγκερ.
Δείτε επίσης παλιότερη επιστολή της οργάνωσης προς την κυρία Σρέντερ, σχετικά με το θέμα, πιέζοντας εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η στάση της γερμανικής κυβέρνησης γιατί στη Γερμανία υπάρχουν αυτοί οι νόμοι κατά των διακρίσεων.
Γιατί όχι και στην Ευρώπη κυρία Μέρκελ;
Αν θυμάμαι καλά μια απο τις δικαιολογίες ήταν το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμη/ε,

Νόμοι κατά των διακρίσεων υπάρχουν όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμη και στην Ελλάδα ο 3304/2005), είναι εφαρμογή οδηγιών του 2000 και το 2002.

Αυτό που μπλοκάρει η Γερμανία τώρα, είναι μία οδηγία πολύ πιο ισχυρή, επικαιροποιημένη και με σαφείς δεσμεύσεις και φυσικά πολύ πιο ευρεία (στον υπολογισμό έπί παραδείγματι ασφαλίστρων και παροχών, ενώ αντιμετωπίζει και τις λεγόμενες πολλαπλές διακρίσεις, καθώς επίσης γίνεται προσπάθεια να καλύπτει και την ταυτότητα φύλου, δηλαδή τα τρανς άτομα, που οι ισχύουσες δεν κάλυπταν - κάλυπταν μέχρι κάποιου βαθμού: μέσω της ρήτρας "λόγω φύλου", χωρίς όμως σαφή αναφορά στην ταυτότητα φύλου).

Έτσι λοιπόν, η Γερμανία αυτό προσπαθεί να μπλοκάρει και όχι γενικά να υπάρχει οδηγία κατά των διακρίσεων - να είμαστε σαφείς.

Για να πάρεις μία ιδέα, η νέα αυτή οδηγία βασίζεται σε ψήφισμα περσινό της 2/4/2009 που μπορείς να δείς πιέζοντας εδώ. Βάσει αυτού του ψηφίσματος ανατέθηκε σε ομάδα ευρωβουλευτών να δουλέψουν για την κατάρτιση της νέας οδηγίας.

Tales from the other side of town είπε...

Συμπληρώνω απλά, ότι η Γερμανία έχει δύναμη να μπλοκάρει μηχανισμούς, αφού έχει 99 ευρωβουλευτές, ενώ είναι γνωστό ότι επιρρεάζει και άλλες χώρες.