Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ.

Πολύ ευχάριστο και αρκετά σημαντικό θα έλεγα, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κείμενο που τοποθετείται ξεκάθαρα στα θέματα που απασχολούν τα διεμφυλικά άτομα.
Σημαντικό, κυρίως, γιατί είναι η πρώτη φορά, που σε κείμενο που αφορά την ισότητα των φύλων (γιατί περί αυτού πρόκειται), μπαίνουν μέσα και τα τρανς άτομα.

Αντιγράφω από το transs.gr, την είδηση:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί συγκεκριμένο κείμενο αρχών και μέτρων για τα δικαιώματα των διεμφυλικών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα κείμενο ισχυρής στήριξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων. Οι Ευρωβουλευτές, αναγνωρίζουν επίσημα ότι τα διεμφυλικά άτομα υφίστανται διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, καλούν τις αρχές να παρέχουν εύκολα προσβάσιμες διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου και επιμένουν ότι στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την ισότητα με βάση το φύλο αναδεικνύοντας θέματα που συνδέονται με την ταυτότητα φύλου και τον επαναπροσδιορισμό του φύλου.
Το κείμενο αυτό είναι το λεγόμενο "Figueiredo report", και καλεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στην μάχη κατά των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου.
Πιο συγκεκριμένα:
* αναγνωρίζει τις διακρίσεις και τις πολλαπλές διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και/ή την ταυτότητα φύλου.
* καλεί της αρχές της Ε.Ε. να συμπεριλάβει τις εργασίες των ευρωπαϊκών οργανώσεων στις περαιτέρω διεργασίες της.
* δίνει έμφαση στην διευκόλυνση της πρόσβασης στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου, συμπεριλαμβάνοντας την δημόσια υγεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
* ζητά μελλοντικές δράσεις από την Ε.Ε. στο πεδίο της ισότητας για τα φύλα με επιτακτικότητα ως προς την ταυτότητα φύλου και την διαδικασία επαναπροσδιορισμού.
Η Ulrike Lunacek και ο Michael Cashman ευρωβουλευτές, και αντιπρόεδροι της LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπαν σε κοινό τους ανακοινωθέν:
"Είμαστε ευτυχείς που υιοθετήθηκε αυτό το κείμενο, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο βήμα που βελτιώνει κατά πολύ την θέση της Ε.Ε. στο θέμα της ισότητας των φύλων για όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεμφυλικών ατόμων. Διατυπώνει με σαφήνεια στρατηγικές για την ισότητα με βάση την ταυτότητα φύλου και δίνει με καθαρό τρόπο της γραμμές που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο μέλλον για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Ο Raul Romeva i Rueda, Ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup και μέλος της Συμμαχίας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπλήρωσε:
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέδειξε σήμερα ότι τα δικαιώματα των τρανς ατόμων δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σε καμμία περίπτωση μικρότερης σημασίας από οποιουδήποτε άλλου πολίτη. Έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, και έχω εμπιστοσύνη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει τις γραμμές αυτές καταδικάζοντας τις διακρίσεις κατά των διεμφυλικών, με μεγαλύτερη πιστότητα πλέον.
Αλήθεια, για την Γενική Γραμματεία Ισότητας, που παρά τον τίτλο της, αν κοιτάξει κανείς στην ιστοσελίδα της ασχολείται μόνο με θέματα ισότητας των γυναικών, ενδιαφέρον θα είχε να ρωτηθεί η θέση τους για τις διαφυλικές γυναίκες.
Τί είναι γι' αυτούς οι διαφυλικές γυναίκες; Έχει περάσει ποτέ από τον νού τους, ότι υπάρχει κάτι που λέγεται "ταυτότητα φύλου";
.

7 σχόλια:

stassa είπε...

"Ταυτότητα φύλου; Τί δηλαδή να γράφει στην ταυτότητά μας το φύλο μας;"

(Λέω τώρα εγώ, δεν ξέρω, μπορεί να έχουνε υπόψη τους...)

Tales from the other side of town είπε...

Μή το γελάς...

Tales from the other side of town είπε...

Πάντως αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι για να προκύψει αυτό το κείμενο, είχαν γίνει πολλές και επίμονες ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο (από τους συνήθεις ύποπτους πάντα της LGBT Intergroup), ώστε να αναγκαστεί η Επιτροπή να πάρει ξεκάθαρη θέση. Στην αρχή οι απαντήσεις ήταν νεφελώδεις, μετά πιο συγκεκριμένες, μετά δίνονταν υποσχέσεις κτλ κτλ.
Και μετά από αρκετή πίεση προέκυψε αυτό.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι μπορεί τα όργανα της Ε.Ε. να είναι πολλές φορές αρκετά αργά στην κινητοποίησή τους, και απελπιστικά γραφειοκρατικά, όμως παρ' όλα αυτά φέρνουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
Στην αρχή με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, μετά με ψηφίσματα και στην συνέχεια διαμόρφωση οδηγιών που είναι δεσμευτικές να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη σε έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

stassa είπε...

Έχεις δίκιο, θυμάμαι το "νεφελώδες" που λες, των πρώτων απαντήσεων. Μού 'χε κάνει κι εμένα εντύπωση που ήταν τόσο αόριστη η κομισιόν στις απαντήσεις της.

Φοβάμαι βέβαια οτι οι οδηγίες πλέον δε θα σκοντάψουνε μόνο στη γραφειοκρατεία των κρατών-μελών (ιδίως ενός πολύ συγκεκριμμένου κράτους-μέλους, προς τα Νότια, εκεί πού 'χει καλό ψάρι). Αλλά και στη γενικότερη αντιδραστικότητα κάποιων, ουφ, πώς να το πω, κοινωνικών συνιστωσών. Μπλιαχ.

Tales from the other side of town είπε...

Έχεις δίκιο στο τελευταίο, με την εξής έννοια: τα κράτη μέλη είναι μεν υποχρεωμένα μέσα σε πέντε χρόνια το πολύ νομίζω να τις ενσωματώνουν (αλλοιώς έχουν κυρώσεις-πρόστιμα αρκετά βαριά που τα πληρώνουν με τον μήνα), όμως, είναι υποχρεωμένα να τις ενσωματώνουν στο γενικό τους περίγραμμα. Εν ολίγοις, υπάρχει μία ελαστικότητα, γιατί πρέπει, λέει, η ενσωμάτωση να γίνεται ώστε να είναι συμβατή με τις εθνικές νομοθεσίες. Και εκεί βρίσκουν πάτημα πολλές χώρες θέτοντας ενστάσεις που αφορούν τις επί μέρους νομοθεσίες τους, και δεν τις ενσωματώνουν πλήρεις. Παράδειγμα, άλλες χώρες την οδηγία κατά των διακρίσεων την έχουν ενσωματώσει περιλαμβάνοντας την ταυτότητα φύλου, άλλες όπως η χώρα που λές που έχει το καλό το ψάρι όχι. Άλλο ακόμη παράδειγμα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ελέγχεται γιατί την οδηγία για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, την έχει ενσωματώσει στο 80%, όχι πλήρη, επικαλούμενη τα προβλήματα που έχει με την λαθρομετανάστευση. Και γι' αυτό τον λόγο έχει κινηθεί η διαδικασία, επιβολής προστίμων στην Ελλάδα, τουλάχιστον να προχωρήσει στο 90%.
Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχει η υποχρέωση από τα κράτη να προχωρήσουν, και αν δεν το κάνουν ελέγχονται και πέφτουν πρόστιμα. Οπότε απ' τα ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα που λένε... έστω και κουτσουρεμένες κάτι γίνεται...

Tales from the other side of town είπε...

Πάντως, ομολογώ, θίγεις μιά απ' τις ευαίσθητες χορδές μου: καλό ψάρι.
Δε νομίζω ότι υπάρχει τίποτε νοστιμότερο, από μια τσιπουρίτσα στο κάρβουνο περασμένη μετά με λαδο-λεμονο-ρίγανη, παρέα με greek salad (με αρκετή κάπαρη παρακαλώ) να μήν νοιώθει κι ορφανή...

stassa είπε...

Λέγε τέτοια να πάθω κρίση νόστου...!