Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ATHENS PRIDE - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΗΡΗΦΑΝΕΙΑΣ 2010.


From: athens30greece

Στην αρχή ήταν οι απειλές από τους χρυσαυγίτες, να πώ την αλήθεια δεν έδωσα καμμία σημασία, καθώς γνωρίζω καλά ότι πρόκειται για λίγες δεκάδες θρασύδειλων. Μετά η είδηση ότι την ίδια ημέρα αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κάνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο (ενώ έξω από το κτήριο της ΓΣΕΕ υπήρχε αφίσα του Athens Pride). Ξημερώνει και η ημέρα, μαύρος ουρανός και βροχή.

Παρ' όλα αυτά όμως όλα κύλησαν θαυμάσια. Από πολύ νωρίς είχαν ήδη τοποθετηθεί τα περίπτερα, κι έτσι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την βροχή που ευτυχώς μετά τις 13.00 το μεσημέρι σταμάτησε και την θέση της πήρε ο ήλιος. Η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν ιδιαίτερα ισχνή και πολύ ήσυχη χωρίς να παραλείψουν να μας επαναλάβουν μπροστά από την Κλαυθμώνος ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", δεν είχαν όμως το περίσσευμα να μας πούν αν ο εργάτης τυγχάνει να είναι και ομοφυλόφιλος αν θα πρέπει να έχει δικαιώματα (για διαφυλικούς δεν το συζητάμε).

Ο κόσμος περισσότερος από κάθε άλλη φορά και η πλατεία μετά τις 18.00 το απόγευμα γέμισε. Η παρέλαση πολυπληθής. Εύχομαι κάθε χρόνο και καλύτερα και ακόμη περισσότερο, να μήν μένουμε μόνο σ' αυτή τη μία ημέρα.

10 σχόλια:

gay super hero είπε...

Nα σου πω, από τη μία χάρηκα που είδα περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά και από την άλλη στεναχωρήθηκα συνειδητοποιώντας ότι τον υπόλοιπο χρόνο όλη αυτή η δυναμική πηγαίνει χαμένη...

Βοήθησε βέβαια και όλο το σούσουρο με την αφίσα και τις δήθεν απειλές των χρυσαυγιτών που μπορεί να μην μου άρεσε ως τακτική αλλά επικοινωνιακά "έπιασε".

Tales from the other side of town είπε...

Στο πρώτο συμφωνώ, εν μέρει. Υπάρχει μεν μία δυναμική που παραμένει ανεκμετάλευτη - το πράιντ κάθε χρόνο μεγαλώνει (με εξαίρεση το περσινό που ήταν λίγο υποτονικό). Αυτό είναι φυσικά ικανοποιητικό. Όμως δεν πρόκειται γι' αυτό που όλοι θα θέλαμε. Γιατί όπως και να το κάνουμε για μια πόλη που ξεπερνά τα πέντε εκατομύρια, τα 6-7.000 κόσμος (ας πούμε τόσοι δεν ξέρω ακριβώς), όταν γίνεται μία μόνο φορά τον χρόνο κάποια πορεία για τα λοαδ δικαιώματα, ε δεν μπορώ να πώ ότι με ικανοποιεί. Φυσικά, είναι μια δυναμική, όμως αυτή πρέπει να μεγαλώσει πολύ περισσότερο. Και θα μεγάλωσει περισσότερο, αν και οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου αρχίσουν να δίνουν την αίσθηση ότι κάτι κινείται. Θέλω να πώ ότι μάλλον δεν είναι το πράιντ που με την δυναμική του θα τροφοδοτήσει τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, το ανάποδο ίσως, ή και τα δύο μαζί.

Για το δεύτερο δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Αλλά εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι ήρθε περισσότερος κόσμος ούτως ή άλλως και να δούμε από εδώ και πέρα τί μπορούμε να κάνουμε...

Tales from the other side of town είπε...

Επίσης, μάλλον από του χρόνου θα πρέπει να σκεφτούμε να εγκαταλείψουμε την Κλαυθμώνος και να πηγαίναμε σε μεγαλύτερη πλατεία, παράδειγμα ας πούμε στο Ζάππειο που και πιο μεγάλος χώρος είναι, και πιο οικείος.

gay super hero είπε...

Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ποιες μπορεί να είναι οι ενστάσεις για το Ζάππειο πέρα από το γεγονός ότι ένας χώρος πρασίνου δεν προσφέρεται για μεγάφωνα και μεγάλη συγκέντρωση κόσμου με τα σκουπίδια και όλα τα σχετικά. Αντίθετα βλέπω ότι η πλατεία Συντάγματος είναι μονίμως κατειλημμένη από περίπτερα και εκδηλώσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να τη διεκδικήσουμε και λόγω της κεντρικής της θέσης και λόγω του ονόματος και της πολιτικής και ιστορικής της σημασίας.

Για τον κόσμο, εγώ τον υπολογίζω στα 4 με 5 χιλιάδες άτομα και ας μη γελιόμαστε, δεν κατεβάζουν πολλά συλλαλητήρια τόσο κόσμο, πόσο μάλλον συλλαλητήρια που τίθεται τόσο έντονα το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Μιλάμε για μια πραγματική κοινωνική δυναμική. Είχα την τύχη να είμαι με άτομα από το εξωτερικό που εντυπωσιάστηκαν και από την προσέλευση του κόσμου και από το "διεκδικητικό" χαρακτήρα της εκδήλωσης σε αντίθεση με τα Pride του εξωτερικού που γυρνάνε γύρω από το πορνό και τις χορηγίες μεγάλων πολυεθνικών.

Για το θέμα της αφίσας δεν κατάλαβα. Δεν θεωρείς ότι το "σούσουρο" μάζεψε κόσμο ή διαφωνείς με την τακτική;

Tales from the other side of town είπε...

gsh,
για "πραγματική κοινωνική δυναμική" δεν μπορώ να μιλήσω αν και θα το ήθελα πολύ, γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα εκφραζόταν μόνο μία ημέρα. Ήταν όμως το πολυπληθέστερο πράιντ αναμφίβολα, και στο χέρι μας είναι να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Και έχει προοπτικές να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Ειδικά όταν αρχίσουν σιγά-σιγά να κατακτώνται κάποια πράγματα.

Η αφίσσα μια χαρά ήταν. Αλλά ότι και να ήταν η αφίσσα, εσύ πιστεύεις δηλαδή ότι μια αφίσσα μπορεί να είναι το κρίσιμο σημείο που θα φέρει λιγότερο ή περισσότερο κόσμο; Δεν το νομίζω. Εγώ πιστεύω ότι επειδή το πράγματα είναι ακόμη πολύ πίσω στην Ελλάδα, το πράιντ έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, και τα 4-5 χιλιάδες δεν ξέρω τελικά πόσοι/ες είμασταν είναι ακόμη πολύ μικρός αριθμός. Μπορούμε πολύ περισσότερο.

Και το Σύνταγμα μια χαρά είναι. Το Ζάππειο όμως είναι μεγαλύτερο. Τέλος πάντων πιστεύω ότι μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

stassa είπε...

Τελικά τσολιάδες είχε στο πράιντ;

Tales from the other side of town είπε...

Aπ' όλα είχε. Σκέτη χλιδή. Μέχρι και την Λουκά να κάνει κήρυγμα είχε.
:P

stassa είπε...

Αλήθεια η Λουκά ήταν αυτή; Την είδα, αλλά νόμιζα οτι ήταν ντραγκ σόου.

Tales from the other side of town είπε...

Δεν ήμουν μπροστά εκείνη την ώρα, αλλά φίλοι μου λένε ότι αυτή ήταν.

Tales from the other side of town είπε...

GREEK GAYS RALLY AGAINST DISCRIMINATION
5/6/2010- Three thousand Greeks gays and lesbians marched through the centre of Athens on Saturday to demonstrate gay pride and protest against discrimination. "We're everywhere" declared the banner at the head of the parade. In a city that has recently seen more protests against the Greek government's austerity measures, another banner proclaimed: "Fighting discrimination and the economic crisis is the same battle!" The country approved a form of civil unions in 2008 especially for homosexuals, but the gay community has been seeking the approval of full gay marriages.
© AFP http://www.afp.com/english/home/