Σύμφωνα με δελτίου τύπου της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) εστάλη από την οργάνωση στα κόμματα, ερωτηματολόγιο για τις θέσεις των κομμάτων εν όψει των ευροεκλογών. Αναδημοσιεύω το δελτίο τύπου της οργάνωσης:
-----------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, η ΟΛΚΕ απέστειλε ερωτηματολόγιο προς τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο ΣΥ.ΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Επίσης, από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία μας απάντησαν ότι συμφωνούν σε όλα τα σημεία με μια επιφύλαξη όσον αφορά την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους, καθώς θεωρούν ότι αυτό αντιτίθεται στην ελευθερία του λόγου. Επισυνάπτουμε το κείμενο του ερωτηματολογίου και τις γραπτές
απαντήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Οικολόγων Πράσινων.
Δεν απάντησαν μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑ.Ο.Σ. και το Κ.Κ.Ε.
Αξίζει να σημειώσουμε ενδεικτικά, πώς ψήφισαν οι Έλληνες και Ελληνίδες
ευρωβουλευτές σε ορισμένες ψηφοφορίες του απερχόμενου ευρωκοινοβουλίου:
Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που αφορά την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0211+0+DOC+XML+V0//EL)
υπέρ: οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
κατά: οι κ. Γκλαβάκης, Μαυρομάτης, Τρακατέλης, Βαρβιτσιώτης της ΝΔ
αποχή: οι κ. Αγγελάκας, Δημητρακόπουλος, Παναγιωτοπούλου-Κασιώτου, Παπαστάμκος, Σχοινάς, Βακάλης της ΝΔ και ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ
Έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ:(14
Ιανουαρίου 2009)(http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2008-0479+0+DOC+XML+V0//EL)
υπέρ: οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι κ. Αγγελάκας, Δημητρακόπουλος, Γκλαβάκης, Μαυρομάτης, Σχοινάς, Τρακτέλης, Βακάλης, Βαρβιτσιώτης της ΝΔ
κατά: η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου της ΝΔ
αποχή: η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου της ΝΔ, ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ και ο κ. Γεωργίου του ΛΑΟΣ
Πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ισότητα ευκαιριών και την εξάλειψη των διακρίσεων στην ΕΕ (μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών 2000/43/ΕK και 2000/78/ΕK (20 Μαϊου 2008). (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0212+0+DOC+XML+V0//EL)
υπέρ: ο κ. Δημητρακόπουλος, ο κ. Σχοινάς και ο κ. Τρακατέλης από τη ΝΔ, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ
κατά: ο κ. Μαυρομάτης της ΝΔ
αποχή: οι κ. Αγγελάκας, Γκλαβάκης, Παναγιωτοπούλου-Κασιώτου, Παπαστάμκος, Βακάλης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ καιο κ. Παφίλης του ΚΚΕ
Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στο κείμενο-δέσμευση που ετοίμασε το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών και Γκέι (ILGA-EUROPE), το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση και σε ελληνική μετάφραση την οποία ετοίμασε η ΟΛΚΕ.
http://www.ilga-europe.org/europe/campaigns_projects/ep2009/ilga_europe_s_european_parliament_elections_pledge
Μέχρι στιγμής, το κείμενο αυτό έχουν υπογράψει οι εξής υποψήφιοι/ες:
Από τους Οικολόγους Πράσινους οι: Τ. Κρομμύδας, Λ. Μυριβήλη και Ν. Χρυσόγελος.
Από το ΠΑΣΟΚ: Λ. Παπαδοπούλου.
Από το ΣΥΡΙΖΑ: Ν. Χουντής και Αν. Φραντεσκάκη
Από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία: Φ. Περλικός, Εμ. Μανωλεδάκης, Δ. Σκάλκος,
Κ. Κουκόπουλος, Σ. Καλτσούνης, Γ. Σαριγιαννίδης, Ν. Χαραλάμπους και Α.Αποστολόπουλος.
Αθήνα 2 Ιουνίου 2009
Το Δ.Σ.
-----------------------------------------------------------------------
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
1. Στις 2 Ιουλίου 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νέα οδηγία, η οποία έχει ως στόχο να περιορίσει τις διακρίσεις βάσει θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Η νέα οδηγία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των τριών προηγούμενων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και αφορούν στην ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, και στις διακρίσεις για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στον τομέα της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, εξέφρασε την υποστήριξή του στην οδηγία αυτή.
Το κόμμα σας θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση της οδηγίας αυτής από το Συμβούλιο Υπουργών;
2. Στην Ελλάδα ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Παράλληλα, το Πρωτοδικείο Ρόδου ακύρωσε τους δύο γάμους που τελέστηκαν στην Τήλο, αποκλείοντας έτσι τα ομοερωτικά ζευγάρια από την εξάσκηση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο. Η μη αναγνώριση των ομοερωτικών ζευγαριών δημιουργεί προβλήματα τόσο σε έλληνες, ελληνίδες πολίτες, όσο και σε ομοερωτικά ζευγάρια που αναγνωρίζονται μεν από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. όχι όμως και στην Ελλάδα. Έτσι καταστρατηγείται η βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης προσώπων εντός της Ε.Ε.
Υποστηρίζετε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αμοιβαία αναγνώριση των όλων των συντροφικών σχέσεων εντός της Ε.Ε.
3. Τα διαφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ) αντιμετωπίζουν καθημερινά σε όλη την Ευρώπη, διακρίσεις στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Εκτός αυτού υφίστανται καθημερινά λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία.
Υποστηρίζετε την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και της έκφρασης φύλου;
4. Τις τελευταίες δεκαετίες ο θεσμός της οικογένειας έχει αλλάξει. Παράλληλα με τις παραδοσιακές μορφές οικογένειας, υπάρχουν πλέον μονογονεϊκές καθώς και οικογένειες ομοερωτικών ζευγαριών. Στηρίζετε έναν ευρύτερο ορισμό της οικογένειας που θα περιλαμβάνει, θα προστατεύει και θα στηρίζει όλες τις παραπάνω μορφές οικογένειας;
5. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας, αυτή συνεχίζει να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει εκδώσει πολλά ψηφίσματα τα οποία καταδικάζουν τις εκδηλώσεις μίσους , βίας και διακρίσεων κατά των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ).
Υποστηρίζετε τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους;
6. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Είναι υποχρεωμένα να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. Είναι εξαιρετικά αρνητική. Στον υπόλοιπο κόσμο δε, η ομοφυλοφιλία είναι ποινικά κολάσιμη σε 80 χώρες, σε πέντε από τις οποίες με τη θανατική ποινή (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Σουδάν, Μαυριτανία και τμήματα της Νιγηρίας και της Σομαλίας).
Υποστηρίζετε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Υποστηρίζετε την άσκηση πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να είναι σεβαστά τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ), από τις χώρες εκτός Ε.Ε.
Υποστηρίζετε την εξασφάλιση χορήγησης ασύλου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση βασανιστήρια ακόμη και θάνατο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού στη χώρα προέλευσής τους.
-----------------------------------------------------------------------
Ακολουθούν 3 ακόμη ποστ, με τις απαντήσεις των κομμάτων
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Ερωτηματολόγιο για τις θέσεις των κομμάτων στα λοαδ θέματα και οι απαντήσεις από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
Αναρτήθηκε από
Tales from the other side of town
στις
1:40 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Αυτό το "τραντζέντερ" (τρεις φορές με την ίδια ορθογραφία) πού προέκυψε...; Επίσης παρατηρώ μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη χρήση του ενός μόνο γένους, αντίθετα με το παραδοσιακό, σχιζοφρενές "αυτές/οι, αυτές/ους" κλπ της ΟΛΚΕ. :)
Σεβαστή κίνηση πάντως από την ΟΛΚΕ, και βλέπω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον είναι πιο διαβασμένος από τους άλλους δυο. Μου κάνει εντύπωση που δεν απάντησαν γραπτά κι οι Φιλελεύθεροι. Όχι οτι στεναχωριέμαι, αλλά ξέρω οτι γενικώς συντάσσονται με τα αιτήματα της λοατ κοινότητας.
Κάπως έτσι φαίνεται - έχω όμως να εκφράσω κάποιους ενδοιασμούς, δεν ξέρω πόσο δικαιολογημένα, ο καιρός θα δείξει.
Πηγαίνοντας στο λινκ που παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω ότι έχει την επικεφαλίδα ψηλά: "διάλογος για το πρόγραμμα → ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ".
Δεν ξέρω πόσο με ξεγελούν τα μάτια μου, αλλά διαβάζοντας "διάλογος", "συμβολή", "προτάσεις", μου δίνει την εντύπωση ότι τελικά δεν πρόκειται για εγκεκριμένες θέσεις του κόμματος, αλλά για προτάσεις προς διάλογο και συζήτηση. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν έχει δείξει ασυνέπεια στις θέσεις του, η αίσθηση αυτή νομίζω ότι έχει βάση.
Κατά τα άλλα, το έχω ξαναγράψει, το γράφω κι εδώ, ότι τουλάχιστον στο Ευρωκοινοβούλιο (εν μέρει και στο Εθνικό Κοινοβούλιο), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει τις πιο θετικές θέσεις απ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ειδικά ο Ευρωβουλευτής που είχε και δυστυχώς τώρα είναι τρίτος στην λίστα (φοβάμαι μή-εκλέξιμος), ήταν ο πιο δραστήριος στα λοαδ θέματα.
Ηθελημένα πάντως ή αθέλητα, και οι τρείς στην παράγραφο που ομιλούν περί "οικογένειας" επιλέγουν να είναι αόριστοι. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι δεν τέθηκε σαφής ερώτηση για το θέμα της τεκνοθεσίας, ομογονεϊκότητας, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Γιατί "οικογένεια" μπορεί να σημαίνει μόνο δύο μέλη (το ζευγάρι), μπορεί και παιδιά, είτε υιοθετημένα, είτε με άλλον τρόπο.
Δημοσίευση σχολίου