Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Οι απαντήσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΚΕ

1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν την υιοθέτηση της οδηγίας ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Χαιρετίζουν την υιοθέτηση της αναφοράς της Ολλανδής Πράσινης Ευρωβουλευτού Κατλίνε Μπουίτενβεγκ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στηρίζει τη νέα οδηγία κατά των διακρίσεων. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πιέσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη και να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

2. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, έχουν υποστηρίξει την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στη Τήλο και υποστηρίζουν τον δικαστικό αγώνα των ζευγαριών για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
Ακόμη θεωρούν απαράδεκτη διάκριση τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, των ζευγαριών του ίδιου φύλου και τονίζουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από τη συνύπαρξη με το διαφορετικό και την ισότητα για όλους και όλες χωρίς καμία απολύτως διάκριση
Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, μέλος του οποίου είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχει αποφασίσει ότι θα πιέσει το Συμβούλιο Υπουργών για να υιοθετήσει τη σχετική νομοθεσία που θα εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των ζευγαριών του ίδιου φύλου, είτε είναι παντρεμένα είτε σε σύμφωνο συμβίωσης.

3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνούμε με την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Το Κοινό Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές του 2009 αναφέρεται ρητά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ καθώς και τη συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση κάθε διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

4. Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της.

5. Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

6. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μαζί με τους ευρωπαίους Πράσινους αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ε.Ε., υποστηρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο κατά τρόπο συνεπή και συνεκτικό και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων. (Κοινό Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές του 2009). Επιπλέον υποστηρίζουμε την παροχή ασύλου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε ανθρώπους που στη χώρα προέλευσής τους κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση, βασανιστήρια ακόμη και θάνατο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: