Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Οι απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

1.
Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση της οδηγίας αυτής αλλά πρωτοστάτησε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, για να υπερψηφιστεί. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών κατάφερε να πετύχει σημαντικές τροποποιήσεις στην Έκθεση Lynne της 17ης Απριλίου 2008 έτσι ώστε να υπογραμμιστεί η σημασία της υιοθέτησης μιας τέτοιας οδηγίας η οποία να καλύπτει κάθε είδους διάκριση. Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε σε ποσοστό 73% την τροποποιημένη Έκθεση.

Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ανεχθούμε καμία «ιεραρχία διακρίσεων» εντός της Ε.Ε. όπου κάποιες μορφές διακρίσεων θα καταδικάζονται και κάποιες άλλες θα γίνονται ανεκτές. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ηγηθεί των προσπαθειών έτσι ώστε οι πρόνοιες εναντίον κάθε διάκρισης που αναφέρονται στο Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό πεδίο. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί μια πραγματικά «δίκαιη κοινωνία».

2.
(α) Το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» που ψήφισε η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή κρίνεται ως απαράδεκτο και εκτός κάθε έννοιας ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά θεσμοθετεί τις διακρίσεις εις βάρος ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή τους ομοφυλόφυλους. Παράλληλα, δημιουργεί ρήγματα στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Αυτή η ρύθμιση νομιμοποιεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και, ως εκ τούτου, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2008 ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ένα «Σύμφωνο Συμβίωσης» το οποίο θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των ετερόφυλων όσο και των ομόφυλων ανύπαντρων ζευγαριών. Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει, χωρίς διακρίσεις, την ένωση ενηλίκων προσώπων με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη για τη δημιουργία κοινότητας βίου.

(β) Το ΠΑΣΟΚ υιοθετώντας το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) υποστηρίζει την πρόταση του ΕΣΚ να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της Ε.Ε. χωρίς διακρίσεις όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης. Όπως επισημαίνεται στο Μανιφέστο του ΕΣΚ «Αυτό σημαίνει την αναγνώριση από όλες τις χώρες της Ε.Ε. των γάμων, των Συμφώνων Συμβίωσης και των γονικών δικαιωμάτων τα οποία είναι ήδη κατοχυρωμένα από το νόμο έστω και σε ένα από τα κράτη μέλη».

3.
Επαναλαμβάνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθεί διαχρονικά ενάντια σε κάθε είδους διάκριση. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΕΣΚ έχουμε δεσμευτεί μέσα από το Μανιφέστο μας για τις Ευρωεκλογές «να εξασφαλίσουμε ότι η Νομοθεσία της ΕΕ σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών όπως κατοχυρώνονται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα ενισχύσουμε την νομοθεσία κατά των διακρίσεων για να εξασφαλίσουμε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή πεποιθήσεων». Αυτό σημαίνει και την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

4.
Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη εποχή και οι εξελίξεις που φέρνει μαζί της επιβάλουν έναν ουσιαστικό προβληματισμό για την σύγχρονη έννοια της οικογένειας. Χρειάζεται, δηλαδή, μια σοβαρή ανάλυση των νέων συνθηκών και αναγκών και μια ουσιαστική επανεξέταση των θεσμικών πλαισίων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας για όλες τις μορφές οικογένειας. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την προώθηση του διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

5.
Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος βρίσκονται στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους. Το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της ομοφοβίας, του Απριλίου 2007, εγκρίθηκε λόγω της μαζικής στήριξης που είχε από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Εναντίον του ψηφίσματος αυτού ψήφισε η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Είναι προφανές λοιπόν ότι υποστηρίζουμε έμπρακτα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο εναντίον της ομοφοβίας και της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

6.
Το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες του ΕΣΚ, μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εναντίον της ομοφοβίας και υπέρ της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ όχι μόνο εντός των κρατών-μελών αλλά και των υποψηφίων κρατών και των γειτονικών χωρών. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποστηρίζουμε, παράλληλα, την περαιτέρω ανάπτυξη ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το οποίο να βασίζεται σε δίκαιους κανόνες γι’ αυτούς που φεύγουν εσπευσμένα από περιοχές όπου καταπατούνται κάθε είδους ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε πρωτοπόρος στις πρωτοβουλίες για ενίσχυση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των ΛΟΑΤ. Έχει μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας μιας «δίκαιης κοινωνίας». Προϋπόθεση για μια «δίκαιη κοινωνία» είναι η διασφάλιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, όπως και τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αγώνας εναντίον κάθε είδους διάκρισης και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ είναι μέρος του αγώνα που γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα. Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία για τα δικαιώματα. Μια συμμαχία η οποία θα εμπνέεται από την προοδευτική αρχή της αλληλεγγύης. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι η συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ομάδων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να γίνουν αυτά πραγματικότητα για όλους. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να βρίσκεται με πρωτοβουλίες και πολιτικές προτάσεις στην πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: