Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Trans news around the globe

- 1 - ΗΠΑ/Πενσυλβάνια: Η Jamie Nicole Anderson είναι διαφυλική γυναίκα που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και σπουδάζει στο Κολέγιο Harrisburg, με σκοπό να γίνει τεχνικός στις ακτίνες Χ. Έχει κάνει επέμβαση διόρθωσης φύλου.
Η Anderson αποβλήθηκε από τη σχολή της γιατί χρησιμοποίησε τις τουαλέτες γυναικών. Πριν μπει την είχαν προειδοποιήσει να μην το κάνει γιατί η παρουσία της εκεί, θα έκανε τους υπόλοιπους να μην νοιώσουν άνετα...
Η δικαιολογία από τις αρχές του Κολεγίου ήταν ότι με την εμφάνισή της παραβίαζε τον κώδικα ένδυσης της σχολής, επειδή φορούσε...πολλά σκουλαρίκια. Μετά απ' όλα αυτά η Anderson έκανε επίσημη καταγγελία κατά της σχολής της ζητώντας δημόσια εξηγήσεις.
Η Πενσυλβάνια είναι μία απ' τις πολιτείες των ΗΠΑ όπου τα διαφυλικά άτομα που κάνουν επέμβαση διόρθωσης φύλου δεν επιτρέπεται να αλλάξουν τα ληξιαρχικά και άλλα έγγραφά τους ώστε να ταυτίζονται με την νέα τους ταυτότητα. Δικαστήριο μάλιστα της επαρχίας Bedford, προ ενός χρόνου σε προσφυγή μιας τρανς γυναίκας που είχε κάνει επέμβαση αποφάσισε ότι δεν είχε την εξουσία να το κάνει. Συνεπώς η Anderson θεωρείται απ' την πολιτεία της ακόμη άνδρας. Επίσης το 2002 πέρασε στην πολιτεία νόμος κατά των εγκλημάτων μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, χωρίς να συμπεριλαμβάνει την ταυτότητα φύλου. Νόμος κατά των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου δεν ισχύει στην πολιτεία, όμως σε όλες τις πολιτειακές υπηρεσίες, ισχύει διάταγμα που τις απαγορεύει μετά από παρέμβαση του Κυβερνήτη. Το διάταγμα αυτό όμως δεν ισχύει πέραν αυτών και συνεπώς δεν ισχύει στα κολέγια και πανεπιστημιακές σχολές που δεν βρίσκονται υπό την διοίκηση της πολιτείας [από εδώ].

--------------------------------------------------
- 2 - ΗΠΑ/Τέξας: Διαβάζω επίσης για τον θάνατο μιας διαφυλικής ακτιβίστριας, της Jennifer Gale, που υπήρξε υποψήφια για τον δήμο του Austin. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, όσοι όμως την γνώριζαν, αναφέρουν ότι μάλλον πέθανε αβοήθητη στους δρόμους της πόλης απ' το κρύο.

Δύο μέρες αργότερα έγινε η κηδεία της, όπου παρεβρέθηκαν 50 φίλοι της. Η Gale υπήρξε ακτιβίστρια που έδωσε την μάχη για 11 χρόνια στον πολιτικό στίβο, όχι μόνο για τα διαφυλικά άτομα, αλλά και για όλους τους συμπολίτες της που ήταν φτωχοί και αβοήθητοι. Τελικά είχε την ίδια μοίρα με τους ανθρώπους για τους οποίους πάλεψε [από εδώ].

--------------------------------------------------
- 3 - Ουρουγουάη: Η Γερουσία της Ουρουγουάης ενέκρινε νόμο ο οποίος θα επιτρέπει σε διαφυλικά άτομα από 12 και άνω να μπορούν να κάνουν επέμβαση διόρθωσης φύλου και αλλαγή στα έγγραφά τους. Ο νόμος τώρα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές του 2009. Αυτό που έχει προκαλέσει πολλές διαφωνίες πάντως είναι ότι αυτό θα μπορεί να γίνεται χωρίς απαραίτητα την συναίνεση των γονιών τους [από εδώ].

--------------------------------------------------

- 4 - Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τελικά απάλλαξε την διαφυλική τραγουδίστρια Bulent Ersoy, από την κατηγορία ότι έστρεφε τους νέους της χώρας κατά του στρατού (για παράβαση του άρθρου 318 του Ποινικού Κώδικα, περί «παρακίνησης σε αποφυγή της στρατιωτικής θητείας»), αποφασίζοντας υπέρ της ελευθερίας του λόγου [από εδώ].

Bulent Ersoy - Ayrilik Yaman Kelime

From: bulentersoyonline.

--------------------------------------------------
- 5 - Κι επειδή μου έπεσε κάπως βαρύς ο αμανές της Ersoy, από τις All The Pretty Horses, God Dog. Στα φωνητικά η τρανς γυναίκα Venus Demars:


From: PAULEYJW.
[επιφυλάσσομαι για κάτι πιο εκτενές για τις All The Pretty Horses, και γενικότερα για τα διαφυλικά άτομα στη μουσική].

--------------------------------------------------
- 6 - Για τέλος, επειδή σχεδόν πάντα ξεχνάμε τους τρανς άνδρες, ένα 7λεπτο σχεδόν κλιπ για την τέχνη του Dylan Scholinski. Μιλά για την τέχνη του, για την τρανς ταυτότητα, για τη ζωή του. Το κλιπ έχει τίτλο: mental (st)ealth


From: machosissy.
Μπορείτε να διαβάσετε βιογραφικό του και να δείτε περισσότερα έργα του, στον ιστότοπο της Γκαλερί Nevin Kelly (εδώ).

[το κλιπ αυτό και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα, τα βρίσκετε στον ιστότοπο: Transgender And Art.]

5 σχόλια:

stassa είπε...

Έχεις ρίξει έρευνα, ε; :)

Η Venus πάντως, αν θυμάμαι καλά δεν έχει γυναικεία ταυτότητα. Νομίζω δήλωνε a-gendered ή bi-gendered.

Έχει εδώ ένα βιντεάκι, βαριέμαι να το ξαναβλέπω #^_^

http://www.youtube.com/watch?v=_I3y5K-C64U

Tales from the other side of town είπε...

ναί, λέει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της ούτε άντρα, ούτε γυναίκα, ενώ η σύντροφός της αναφέρεται σ' αυτήν στο αρσενικό ("he likes to be in between genders")

ευχαριστώ για το βίντεο :-)

Tales from the other side of town είπε...

και στο κείμενο δεξιά που συνοδεύει το βίντεο λέει: "s/he's a pioneer, courageously exploring a brave new world of gender identity, free of categorization.", και λίγο πιο πάνω ότι κάνει λήψη γυναικείων ορμονών, χωρίς να σκοπεύει να κάνει επέμβαση αλλαγής.

τώρα δεν ξέρω κατά πόσον οι κατηγοριοποιήσεις είναι αυτές που δημιουργούν προβλήματα. μάλλον το πρόβλημα το δημιουργούν οι φοβίες και οι προκαταλήψεις που υπάρχουν θεσμοθετημένες ή μή.

κατά τα άλλα είμαι μαζί με οποιονδήποτε/οποιαδήποτε θέλει να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί, όπως του/της κάνει κέφι.

stassa είπε...

Εμένα μου την σπάνε τα άτομα που δεν θέλουν να διαλέξουν φύλο, γιατί αναγκάζομαι να τα γράφω ο/η, του/της κλπ :p

Στα σοβαρά, κι εμένα δεν με αφορά τί φύλο διαλέγει να είναι ο άλλος, ή κι αν διαλέγει να μην είναι κανένα. Μ' ενδιαφέρει να έχουμε όλοι την (ουσιαστική, όχι στα χαρτιά) ελευθερία της επιλογής. Από συζητήσεις όμως που έχω κάνει με άτομα, βλέπω οτι δυστυχώς δεν παίζει και πολλή συνειδητοποίηση... ας πούμε, τα κουήρ άτομα παίρνουν εχθρική στάση προς τα τρανς άτομα επειδή "ενισχύουν τα στερεότυπα του φύλου" και οι τρανς φέρονται εχθρικά προς τους κουήρ επειδή αισθάνονται οτι αμφισβητείται το φύλο τους, που έχουν κατακτήσει με πολύ κόπο. Δεν ξέρω αν θυμάσαι και παλιότερη ανάρτηση στο Απέναντι Πεζοδρόμιο, για τη διαφωνία τρανς με κουήρ στην Ισπανία.

Λίγο κουλουβάχατα, όλα αυτά, και μου θυμίζουνε ΚΚΕ-ΜΛ εναντίον ΜΛ-ΚΚΕ, ένα πράμα.

Tales from the other side of town είπε...

ναι τη θυμάμαι τη συζήτηση. δεν ξέρω κατά πόσο είναι πλήρης η εικόνα που έχω. η γνώμη μου είναι τα πράγματα μάλλον βρίσκονται κάπου στη μέση. τί εννοώ: από τη μία έχουν δίκιο οι τρανς που αυτά για τα οποία ίδρωσαν να πετύχουν δεν θέλουν να αμφισβητούνται, από την άλλη όμως δεν νομίζω ότι "ανοίγοντας" τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται πιο πολλά άτομα, απειλούνται τα κεκτημένα τους - αρκεί τα νέα κριτήρια να είναι σαφή και να υπάρχουν όροι στο "παιχνίδι".