Είναι μία από τις πρώτες αρχαίες ποιήτριες που αναφέρει η Ιστορία. Το όνομά της είναι υποκοριστικό του έαρ (= άνοιξη) και σημαίνει ανοιξιάτικη. Πέθανε μόλις δεκαεννιά χρονών, αφήνοντας πίσω της το έργο "Ηλακάτη" (ηλακάτη = ρόκα), ένα έπος από τριακόσιους στίχους, που οι αρχαίοι κριτικοί τους σύγκριναν σε αξία με τους στίχους του Ομήρου και τους θεωρούσαν ανώτερους από τους στίχους της Σαπφώς. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έζησε, υπολογίζεται όμως γύρω στα 350 π.Χ. Τόπος καταγωγής της είναι η Τήλος.
Το μόνο που ξέρουμε για τη ζωή της είναι ότι πέθανε πολύ νέα από μαρασμό, επειδή η μητέρα της δεν την άφηνε να ασχολείται με την ποίηση, αλλά την ανάγκαζε να γνέθει και να υφαίνει. Η Ήριννα τα κατάφερνε και έγραφε κρυφά. Οι αρχαίοι την είχαν σε μεγάλη υπόληψη και για τον πρόωρο θάνατό της έγραψαν σπουδαίοι ομότεχνοί της. Δυστυχώς από το έργο της ποιήτριας έχουν σωθεί μόνο δύο-τρία επιγράμματα. [από το livepedia.gr]
[μετ. Ι. Κακριδής]
------------------
Τήλος, 2350+ χρόνια μετά. Στις 3 Ιουνίου 2008 γίνονται οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομοφύλων, από τον δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Πρωτοδικείο της Ρόδου, η εξ αναβολής δίκη των δύο ομόφυλων ζευγαριών και του δημάρχου που τον τέλεσε.
Άκουσε κανείς τίποτα;
4 σχόλια:
Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Δεν την γνώριζα. Σε ευχαριστούμε!
να 'σαι καλά gsh. η αλήθεια είναι δυστυχώς ότι η αναζήτηση στο google δίνει πολύ λίγα στοιχεία για την Ήριννα. υπάρχει βέβαια στην βιβλιογραφία μας η μετάφραση (απόδοση ίσως καλύτερα) στα νεοελληνικά του Κακριδή.
επίσης, θα σου πώ ειλικρινά ότι ο σκοπός τους ποστ δεν ήταν η πολύ σπουδαία ποιήτρια, αλλά η αναζήτηση αφορμής για να γράψω κάτι για το θέμα της δίκης για τον γάμο στην τήλο που θα γίνει μεθαύριο (γι' αυτό άλλωστε και τα bold), με το οποίο, επίσης δυστυχώς, κανείς δεν ασχολείται.
@ Tales
Αν βρούμε το παρελθόν μας, θα βρούμε και το μέλλον μας ;-)
αγαπητέ μου gsh, εκ πρώτης, είναι σωστή η σκέψη σου. ναί, από κάπου ξεκινά κανείς. φοβάμαι όμως ότι η συνεπαγωγή σου δεν δουλεύει γιατί λείπουν πολλοί ενδιάμεσοι κρίκοι.
άσε που εδώ στην ελλάδα έχουμε μια τάση να μένουμε στο ένδοξο παρελθόν, κάτι που στο κάτω-κάτω δεν είναι κανενός ιδιοκτησία, είναι μια πανανθρώπινη κληρονομιά. θέλω να πώ, οι ολμέκοι δεν υπάρχουν πια στο μεξικό, όπως και άλλοι αρχαίοι λαοί, ο πολιτισμός τους όμως είναι εκεί και θα παραμείνει θαυμαστός.
Δημοσίευση σχολίου