Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Στο σκαμνί οι γάμοι ομοφύλων


Αντιγράφω από τα χθεσινά "Νέα" (εδώ):

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

Στο εδώλιο η υπόθεση των γάμων μεταξύ ομοφύλων αύριο το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, όπου θα συζητηθεί η «αναγνωριστική αγωγή» που κατέθεσε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Γιώργος Οικονόμου και με την οποία ζητά να κηρυχθούν ως ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι πολιτικοί γάμοι που έγιναν στο δημαρχείο της Τήλου. Η αγωγή στρέφεται εναντίον των δύο ζευγαριών(δύο ανδρών και δύο γυναικών) και κατά του δημάρχου του νησιού κ. Τάσου Αλιφέρη. Αρχικά η αγωγή είχε προσδιοριστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Όπως είναι γνωστό, οι γάμοι των δύο ζευγαριών έγιναν στις 2 Ιουνίου νωρίς το πρωί στην Τήλο, μάλιστα δε προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα της Ρόδου να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να ακυρωθούν. Στην αγωγή του ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «τόσο το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 21 αυτού, το οποίο αναφέρεται στην οικογένεια, στον γάμο, στη μητρότητα και την παιδική ηλικία, τα οποία τελούν υπό την προστασία του κράτους, όσο και οι διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στον γάμο του Οικογενειακού Δικαίου του Αστικού μας Κώδικα στα άρθρα 1350 έως 1371 δεν περιέχουν ορισμό της έννοιας του γάμου, την οποία όμως θεωρούν γνωστή και παραπέμπουν στις επικρατούσες στην κοινωνία βασικές αντιλήψεις για τον προσδιορισμό της, σύμφωνα με τις οποίες ως γάμος νοείται η ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα, σύμφωνα με τον τύπο που ορίζει ο νόμος».

Από την άλλη πλευρά, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Τήλου κ. Φώτης Κωστόπουλος δήλωσε χτες στα «ΝΕΑ» ότι «τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Αστικό Κώδικα δεν προσδιορίζεται το φύλο αυτών που επιθυμούν να παντρευτούν και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ρητή αναφορά με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: