Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ.

Το θέμα της θανατικής ποινής στο Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα, και, επιτέλους, εκτός της υπόθεσης της γυναίκας που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία, έχει δοθεί ευρεία δημοσιότητα και στην υπόθεση ενός 18χρονου Ιρανού που επίσης έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το θίγει όπως βλέπουμε παρακάτω.
Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία.
Για αναστολή των εκτελέσεων καλεί η Χ. Κλίντον το Ιράν
enet.gr, 06:19 Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι ανησυχεί για υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν που αντιμετωπίζουν «άμεση» εκτέλεση και κάλεσε την Τεχεράνη να αναστείλει τη θανάτωσή τους.
Η Κλίντον επισήμανε την περίπτωση ενός 18χρονου που αντιμετωπίζει ενδεχόμενη εκτέλεση διότι τον βαρύνουν κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση μιας γυναίκας η οποία αντιμετωπίζει εκτέλεση δια λιθοβολισμού για μοιχεία.
"Συνεχίζει να μας προβληματίζει η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμάντι-Αστιανί, η οποία συγκέντρωσε διεθνή προσοχή για την ετυμηγορία της θανάτωσης δια λιθοβολισμού", είπε η Κλίντον.
"Αν και η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε αργότερα ότι δεν αντιμετωπίζει εκτέλεση δια λιθοβολισμού, η μοίρα της παραμένει ασαφής". "Μας προβληματίζουν επίσης πληροφορίες ότι ο Ιμπραχίμ Χαμίντι, ένας 18χρονος που κατηγορείται για ομοφυλοφιλία, αντιμετωπίζει άμεση εκτέλεση παρά το γεγονός ότι δεν έχει νομική εκπροσώπηση".
Η Κλίντον υποστήριξε ότι "ουδεμία υπόθεση [από αυτές] εκδικάστηκε με την διαφάνεια ή το σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων που προβλέπει το Σύνταγμα του Ιράν" και τόνισε πως ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τα δύο πρόσωπα "αισθάνθηκε ότι ήταν αναγκασμένος να εγκαταλείψει το Ιράν".
Ακόμα, ανέφερε ονομαστικά τρεις αντιφρονούντες που κρατούνται αφότου είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009.
"Μας ανησυχεί επίσης η μοίρα των Ιρανών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο άμεσης εκτέλεσης διότι άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2009", σημείωσε η Κλίντον, αναφερόμενη στους Τζαφάρ Καζεμί, Μοχάμαντ Χατζ Αγκαέι, και Τζαβάντ Λαρί.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση του Ιράν να αναστείλει αυτές τις εκτελέσεις όπως είναι υποχρέωσή της βάσει της Διεθνούς Συνθήκης για τα Πολιτικά δικαιώματα και καλούν να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι φυλακισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", κατέληξε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

* Επίσης, όσοι θα θέλατε μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά για την υπόθεση του 18χρονου Ιρανού, πιέζοντας εδώ:
Save Ebrahim Hamidi from being hanged till Death in Iran.

** Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα:
Στρατ. Καλλάρη 16, Ψυχικό, 15452, τηλ. 2106741436
ambassador@ iranembassy.gr, deputy@iranembassy.gr

.

5 σχόλια:

gay super hero είπε...

Μήπως οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιούν μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση για τα δικά τους παιχνίδια προπαγάνδας εναντίον του Ιράν; Τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούν να βάλουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το καθεστώς των αγιατολάδων δεν χάνει ευκαιρία να αψηφήσει τις υποδείξεις της Αμερικής και ειδικεύεται στο να παρουσιάζει τη βαρβαρότητά του ως "αντίσταση στον ιμπεριαλισμό".

Αποτελεσματική μπορεί να είναι η πίεση μόνο από χώρες που έχουν σημαντικές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, όπως η Βραζιλία στην περίπτωση της γυναίκας που απειλείται από λιθοβολισμό. Μακάρι να ενεργοποιηθούν οι ΛΟΑΔ οργανώσεις της Βραζιλίας για να παρέμβει ο πρόεδρος Λούλα και στην περίπτωση του 18χρονου.

Tώρα που το σκέφτομαι επειδή και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν σχέσεις με το Ιράν, ίσως είναι καλή ιδεά να σκεφτούμε με ποιον τρόπο μπορεί να μπει το θέμα στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Κάποιες διακριτικές διπλωματικές πιέσεις ή μια προσφορά ασύλου μπορεί να κάνουν θαύματα...

Tales from the other side of town είπε...

gsh,

Ναί προφανώς περνά από το μυαλό ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιούν (και) αυτό το γεγονός στα όσα προσμετρούν στο Ιράν και το βάζουν και αυτό στην φαρέτρα της όποιας προπαγάνδας. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η θανατική ποινή ισχύει και σε κάποιες πολιτείες τους.

Όμως όπως και να το δεί κανείς, ο δυτικός κόσμος (του οποίου οι ΗΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι), εκπροσωπεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πολύ θα ήθελα τις δηλώσεις της Κλίντον να τις άκουγα από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών και αργηγούς κρατών του δυτικού κόσμου. Θα ήταν ένα καλό μήνυμα. Και από τον δικό μας Υπουργό Εξωτερικών, φυσικά.

Καλές σχέσεις με το Ιράν, έχουν μόνο η Βραζιλία που ανέφερες, η Τουρκία (ούτε λόγος), η Κίνα (που κι αυτοί δεν δίνουν δεκάρα) και κάποιες περιφερειακές χώρες του Καυκάσου που καθόλου δεν σέβονται τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Ναί, θα ήταν καλό σ' αυτή την περίπτωση να έκανε παρέμβαση ο Λούλα, όπως και στην περίπτωση της γυναίκας που απειλείται με λιθοβολισμό.

Μια που το αναφέρεις πάντως, τα θέματα παροχής ασύλου είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Προστασίας του Πολίτη.

Πάντως, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ιράν που βρίσκεται σε κατάσταση εμπάργο, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα...

Tales from the other side of town είπε...

Επίσης, οι Ιρανοί απέρριψαν την πρόταση Λούλα για την γυναίκα:

Iran rejects Brazil asylum for woman facing stoning.
http://ca.reuters.com/article/topNews/idCATRE67231P20100803

Νομίζω ότι έκανε πολύ καλά η Κλίντον, πέραν των όποιων συμφερόντων των ΗΠΑ. Ίσως έτσι την ακολουθήσουν πολλοί ακόμη. Επίσης, από τα πλέον επίσημα χείλη έγινε περισσότερο γνωστή η υπόθεση του 18χρονου Ιρανού, που τα περισσότερα ΜΜΕ δεν λένε κουβέντα. Και η σιωπή είναι συνενοχή.

gay super hero είπε...

Συμφωνώ με αυτό που γράφεις πως είναι σημαντικό ότι η Υπ.Εξ ΗΠΑ αναφέρθηκε ρητά και στον κρατούμενο που έχει καταδικαστεί για "σοδομισμό".

Επιμένω όμως ότι από τη στιγμή που ο αντιαμερικανισμός αποτελεί το μοναδικό λαϊκό έρεισμα του ιρανικού καθεστώτος, τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις και υποδείξεις οχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα θέτουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Και για του λόγου το αληθές μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις Κλίντον η δημόσια τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε συνέντευξη όπου η καταδικασμένη σε λιθοβολισμό δήθεν "ομολογεί" τα εγκλήματά της. Και εκφράζονται φόβοι πως η γυναίκα βασανίστηκε καθώς και ότι η εκτέλεσή της είναι πλέον θέμα ημερών...

Tales from the other side of town είπε...

Να το θεωρείς σίγουρο ότι έχει βασανιστεί τόσο αυτή, όσο και ο 18χρονος που κατηγορείται για "σοδομισμό" (ειδικά αυτός), από την πρώτη στιγμή που συνελήφθησαν. Και όχι μόνο αυτό. Έχει ασκηθεί ψυχολογική (ίσως όχι μόνο) βία και στα μέλη της οικογενείας τους - στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά είναι κοινός τόπος (δεν ξέρω αν θυμάσαι την ιατροδικαστική έκθεση στην περίπτωση του Άλεξ εδώ). Ο δέ δικηγόρος τους (δες παλιότερό μου ποστ), απειλήθηκε προ 10 ημερών ότι θα συλληφθεί και όπως αναφέρουν ειδησιογραφικά πρακτορεία δραπέτευσε στην Τουρκία, αφού είχαν συλλάβει μέλη της οικογενείας του (την αδελφή και τη γυναίκα του αν θυμάμαι καλά).

Κι εγώ νομίζω το ίδιο, ήρωα, επειδή είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στο Ιράν, και έχει σκληρύνει πολύ τη στάση του, φοβάμαι κι εγώ ότι δεν θα τη γλυτώσουν, τόσο η κοπέλα όσο και ο νεαρός.

Το θέμα πάντως το πρωτοκίνησε η Διεθνής Αμνηστία. Η απάντηση των Ιρανών ήταν ότι η Διεθνής Αμνηστία είναι πράκτορες των Αμερικανών και του "διεθνούς σιωνισμού" κ' άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Κατ' αυτή την λογική που λες, η Δ.Α. λόγω του ότι είναι δυτική διεθνής οργάνωση μη αποδεκτή από το Ιράν, δεν θα έπρεπε να είχε κάνει τίποτα.

Νομίζω όμως ότι σ' αυτές τις οριακές περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την δημοσιοποίηση και τη δημιουργία "φασαρίας" με κάθε τρόπο: make noise, που λένε.