Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ.

Μία αρκετά σημαντική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κόστα Ρίκα, μάθημα σε όσους υποστήριξαν την Proposition 8 στην Καλιφόρνια (ή αλλού), θέτοντας υπό την κρίση της πλειοψηφίας τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κόστα Ρίκα, αποφάσισε ότι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της χώρας να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα των αστικών ενώσεων ομοφύλων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου εάν έμπαινε σε δημοψήφισμα ένα τέτοιο θέμα σε μία κατά πλειοψηφία καθολική χώρα, αυτό θα ήταν εκ προοιμίου ντισαβαντάζ για την μειονότητα των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών. Προσθέτει δέ ότι το θέμα των αστικών ενώσεων ομοφύλων, είναι ζήτημα νομοθετικό και όχι της πλειοψηφίας.

Συμπληρώνει επίσης ότι για μία μειονότητα όπως οι ομοφυλόφιλοι που είναι στόχος διακρίσεων απαιτείται η πολιτεία να προστατεύει τα δικαιώματά τους και όχι να τα θέτει υπό την κρίση της πλειοψηφίας.

Η απόφαση βγήκε με ψήφους 5 υπέρ έναντι 2 κατά, ανατρέποντας έτσι τα σχέδια όσων ήθελαν να τεθεί το θέμα αυτό παράλληλα με τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

[από το AP.]
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: