Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΓΑΛΛΙΑ: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Αντιγράφω από την Καθημερινή.
Γαλλία: Μισθολογικές διακρίσεις για τους ομοφυλόφιλους εργαζομένους.
Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Γαλλία κερδίζουν κατά μέσο όρο 6,5% λιγότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα από τους ετεροφυλόφιλους συναδέλφους τους, με ίδιες θέσεις και προσόντα, και κατά 5,5% λιγότερα στον δημόσιο τομέα, τονίζεται σε έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation.
Η διαφορά τούτη στους μισθούς δεν είναι παρά ένας μέσος όρος «εάν αναλογισθούμε πως δεν είναι ‘‘ορατοί’’ όλοι οι ομοφυλόφιλοι μέσα σε μία επιχείρηση, όπερ σημαίνει πως εκείνοι που όντως είναι ‘‘εγνωσμένοι’’ υπόκεινται σε ακόμη μεγαλύτερες μισθολογικές διακρίσεις», τονίζει ο οικονομολόγος Τιερί Λοράν, ένας από τους δύο συντάκτες της έρευνας.
Μαζί με τον συνάδελφό του, επίσης οικονομολόγο το Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (Epee) στο Παν/μιο του Εβρί, νοτίως του Παρισιού, ο Λοράν βάσισε τη μελέτη του στην τρέχουσα κατάσταση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 904 προσώπων, που ανήκουν στο ίδιο φύλο, 788 εκ των οποίων είναι μισθωτοί.
«Αφού αποκλείσαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τα αποτελέσματα, καταλήξαμε σε μία μισθολογική διαφορά που θα την χαρακτηρίζαμε ‘‘ανεξήγητη’’», τονίζει.
Σε αντίθεση με τους άνδρες ομοφυλόφιλους, οι λεσβίες δεν υφίστανται καμία διάκριση στη μεταχείριση και μάλιστα χαίρουν μίας ελαφρά αυξημένης διαφοράς (+2%).
Στον δημόσιο τομέα, οι ομοφυλόφιλοι ηλικίας κάτω των 35 ετών δεν υφίστανται καμία μισθολογική διαφορά, καθώς οι προσλήψεις γίνονται μέσω ανώνυμων διαγωνισμών, αλλά στο ηλικιακό φάσμα άνω των 45 οι άνδρες αυτοί βιώνουν μία διαφορά πολύ μεγαλύτερη (-13%), αποκαλύπτει η έρευνα.
Ο κώδικας εργασίας στη Γαλλία τονίζει ρητά πως κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να τιμωρείται, να απολύεται, ή να αποτελεί αντικείμενο μέτρων διάκρισης, «ιδίως σε ότι αφορά τη μισθολογία, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του».
Τα στοιχεία της έρευνας αυτής συμφωνούν με αντίστοιχες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί και στο εξωτερικό, τονίζει η Liberation.
- www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: