Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΧΑΜΗΛΗ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ HIV/AIDS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του SigmaLive.
376 ασθενείς με AIDS στην Κύπρο.
SigmaLive, 09 Αυγούστου 2010.

Στους 376 ανέρχεται ο αριθμός των Κύπριων οροθετικών, οι περισσότεροι από αυτούς-298 –άντρες και 78 γυναίκες. Πάντως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Κύπρος θεωρείται χώρα χαμηλής συχνότητας μετάδοσης του ιού HIV/AIDS και τα περιστατικά θανάτου από τη λοίμωξη έχουν μειωθεί δραστικά από τη δωρεάν χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας τα τελευταία 14 χρόνια.
Επίσημο έγγραφο των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 8 Ιουνίου 2010, αναφέρεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κύπρο, αναφέρει ότι η επιδημιολογική παρακολούθηση για το HIV/AIDS στην Κύπρο γίνεται από το 1986 και έχουν καταγραφεί συνολικά 640 περιστατικά ως το τέλος του 2009.
Οι αριθμοί
Από αυτά, 376 αφορούν κατοίκους της Κύπρου και 264 αφορούν κάτοικους εξωτερικού. Από τους 376 διαγνωσθέντες οροθετικούς, 298 είναι άντρες και 78 είναι γυναίκες ενώ όπως σημειώνεται τα ποσοστά περιγεννητικής μετάδοσης είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Αυτό, προστίθεται, οφείλεται μερικώς στα χαμηλά ποσοστά γυναικών που προσβάλλονται από τον ιό, αλλά επίσης και στην έγκαιρη παρέμβαση με αντιρετροϊκή θεραπεία που παρέχεται σε οροθετικές εγκύους. Αναφέρεται ότι «προσφέρεται εξέταση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε όλες τις έγκυες γυναίκες, καθώς και δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία και συμβουλές για το πώς να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού στα μωρά τους».
Η δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία που προσφέρεται από το 1996, προστίθεται, είχε ως αποτέλεσμα "να μειωθούν δραστικά τα περιστατικά που οδηγούν στο θάνατο". Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο στρατηγικό σχέδιο, σημειώνεται ότι οι στόχοι προς επίτευξη του σχεδίου περιλαμβάνουν την πρόληψη μετάδοσης του ιού, αλλά και τη μείωση των ατομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της HIV- λοίμωξης.
«Η Κύπρος», σημειώνεται, «κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χώρα χαμηλής συχνότητας μετάδοσης του ιού».
''Τρεις είναι οι παράγοντες'', αναφέρεται, ''που παίζουν ρόλο στο μέγεθος αλλά και τη διαμόρφωση της πανδημίας στην Κύπρο η επιρρεπής σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία μέχρι σήμερα ήταν και η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού, ο αυξημένος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού μέσω συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και η ολοένα και αυξανόμενη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα''. Σημειώνεται ότι στα σχολεία γίνονται προγράμματα σε συνεργασία και με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς με τη χρήση «πυρήνων επιμόρφωσης», βασικός στόχος των οποίων είναι «να αποκτηθεί από νεαρά άτομα η σωστή νοοτροπία έναντι στο σεξ και την πιθανότητα που έχουν να προσβληθούν και αυτό να οδηγήσει σε ασφαλείς συμπεριφορές».
Εξάλλου, ο υπεύθυνος της Γρηγoρίου Κλινικής στη Λάρνακα Δρ. Ιωάννης Γρηγοριάδης σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι στην Κλινική παρακολουθούνται με παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής στήριξης περίπου 260 άτομα. «Ο μέσος όρος ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία», όπως ανέφερε, «είναι σε πολύ καλά επίπεδα, παρόμοια με το μέσο όρο της ΕΕ».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: