Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ευρωπαίος Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα: "Τα δικαιώματα των διαφυλικών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά".


Από την ιστοσελίδα της ILGA-Europe:
Στρασβούργο, 29/7/2009.
"Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να σταματήσει η τρασφυλοφοβία και οι διακρίσεις κατά των διαφυλικών ατόμων. Η κατάσταση των δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων παραμελείται και δεν δίνεται η δέουσα σημασία, παρ' ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι εξόχως πραγματικά και συχνά εξειδικεύονται σε αυτή την μειονότητα.

Αντιμετωπίζουν στον μέγιστο βαθμό τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία σε όλα τα πεδία της ζωής τους, γίνονται απερίφραστα θύματα βίας. Τα διαφυλικά άτομα γίνονται θύματα βίαιων επιθέσεων μίσους, και εγκλημάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης", είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κύριος Thomas Hammarberg και το σημειώνει στην έκθεσή του "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου"

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την Έκθεση του κυρίου Hammarberg, πιέζοντας εδώ.

Ενώ ακόμη είναι νωπή η εγκληματική επίθεση μίσους στο Τελ Αβίβ, ας θυμηθούμε ότι όπως ανέφερε η τελευταία έρευνα της Transgender Europe, κάθε τρεις ημέρες που μας περνούν δολοφονείται ένα διαφυλικό άτομο κάπου στον κόσμο μας (από παλιότερο ποστ εδώ)

10 σχόλια:

stassa είπε...

Εδώ ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει καλά-καλά τη λέξη "τρανσφυλοφοβία", μήν πούμε για το "διαφυλικά άτομα"...

Τέλος πάντων, πάλι καλά που είναι κι ο Επίτροπος.

stassa είπε...

Νά 'σαι καλά, ευχαριστώ πολύ που το αναρτάς.

Σόρρυ, το διαβάζω λίγο τώρα και έμεινα σ' αυτό:

"[Ο ορισμός των] διακρίσεων με βάση το φύλο δεν καλύπτει τα διαφυλικά άτομα που δεν επιθυμούν να εγχειρισθούν. Όσοι ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία μπορεί να μην υποβάλονται σε επαναπροσδιορισμό του φύλου λόγω της ελεύθερης επιλογής τους, αναγκών της υγείας τους, ή της άρνησης στην πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιατρική αγωγή, πράγμα που είναι συνηθισμένο σε πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης."

Και στην υποσημείωση αναφέρει οτι: "Εκτιμάτε πως μόνο 10% από όλα τα διαφυλικά άτομα διαλέγουν όντως, έχουν πρόσβαση σε ή διαθέτουν την ικανότητα να υποβληθούν σε χειρουργικό επαναπροσδιορισμό του φύλου".

Νομίζω πως η εκτίμηση βγαίνει από την εμπειρία των ειδικών στις κλινικές ταυτότητας φύλου στο ΗΒ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Δεν νομίζω οτι υπάρχουν συγκεκριμμένες μελέτες, που θα με ενδιέφερε πολύ να τις δω να γίνονται, αλλά και η δική μου εμπειρία το ίδιο λέει, οτι τα περισσότερα τρανς άτομα δεν εγχειρίζονται, για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Όμως όσα κράτη επικυρώνουν (σε διαφορετικό βαθμό το καθένα) την αλλαγή του φύλου, συνήθως την επικυρώνουν για τα διαφυλικά άτομα που εγχειρίζονται. Και νομίζω αυτό σημαίνει οτι αυτή η κατηγορία τρανς ατόμων υφίσταται τις περισσότερες διακρίσεις.

Μου φαίνεται άσχημο πάντως που μιλάει κοτζάμ επίτροπος χωρίς στοιχεία στα χέρια του. Τόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος μια έρευνα της προκοπής; Αν αναγνωρίζει η Ευρώπη το πρόβλημα, και τη σοβαρότητά του...

Tales from the other side of town είπε...

Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται εδώ και 4-5 χρόνια, πιο πριν μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο. Σιγά-σιγά.

Πράγματι είναι μεγάλο το έλλειμα ερευνών Στάσσα, το έχουμε ξανασυζητήσει. Κι εγώ φαντάζομαι ότι από κεί προέρχονται τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.

Όσο προχωρούν πάντως τα πράγματα κάτι γίνεται. Σκέψου ότι πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν ούτε καν αυτές οι αναφορές του Επιτρόπου. Μόνο στις αναφορές τις ILGA για την ομοφυλοφοβία, υπήρχε ένα μικρό κεφάλαιο για τα διαφυλικά άτομα. Τώρα πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες αναφορές και μάλιστα από επίσημο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tales from the other side of town είπε...

Και κάτι ακόμη: Ενώ στην περίπτωση του γάμου ομοφύλων, βλέπουμε ότι την Ολλανδία, ακολούθησαν σχετικά σύντομα και άλλες χώρες της Ευρώπης, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν πέντε και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια κι άλλες, την Ισπανία που είναι η μόνη χώρα που τα διαφυλικά άτομα απέκτησαν δικαιώματα, δεν την ακολούθησε καμμία. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι εδώ θέλει δουλειά πολλή, και ότι οι οργανώσεις διαφυλικών των χωρών της Ε.Ε., η Transgender Europe, TransIlga θα έχουν πολλή δουλειά στο μέλλον. Δεν θα μιλήσω για το έλλειμα που υπάρχει στην Ελλάδα...

stassa είπε...

Όχι, έχεις δίκιο, κάτι κινείται. Στην Ευρώπη τουλάχιστον (κι εννοώ τις αρχές τις γιατί για τους κατοίκους έχω αρχίσει ν' ανησυχώ).

btw, και το ΗΒ έχει νομοθετήσει υπέρ των διαφυλικών, τουλάχιστον αναγνωρίζει το κοινωνικό φύλο, αν και φαίνεται οτι δεν έχει ποινικοποιήσει τις διακρίσεις στην εργασία για τα τρανς άτομα.

Είχα την εντύπωση οτι κι η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν ανάλογες νομοθεσίες με την Ισπανία; Δεν την διάβασα όλη την αναφορά.

Σιγά σιγά, είναι αλήθεια πως με μια υπόθεση εδώ, μια εκεί, στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο τουλάχιστον ένα τρανς άτομο μπορεί να περιμένει μια θετική απόφαση- αλλά αυτό δεν είναι το ζητουμενο μάλλον, ε; Να φτάνουμε μέχρι το Στρασβούργο γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε σπίτι μας...

Tales from the other side of town είπε...

Για την Γερμανία ξέρω για ένα ομόσπονδο κρατίδιό της ότι έχει θεσπίσει νόμο ανάλογο με αυτόν της Ισπανίας. Όχι όμως ομοσπονδιακά.

Για το ΗΒ, αν μπορείς, μου βρίσκεις ένα λινκ για τον νόμο αυτόν που λές; Θα με ενδιέφερε να τον δώ.

Για νόμο κατά των διακρίσεων βρίσκω αυτό:

"In March 2009, the government announced that protection under the forthcoming Equality bill will be extended to trans pupils [R1.2].

The Sex Discrimination Act 1975 protected trans people against discrimination in employment and this was extended to the provision of goods, facilities, services and premises through the Gender Directive in the Sex Discrimination Regulations 2008"

[από το gaylawnet.org: http://www.gaylawnet.com/laws/uk.htm#trans.]

stassa είπε...

Σού 'στειλα μήνυμα :)

Για τις διακρίσεις μάλλον δεν τό 'χα καταλάβει καλά. Είχα ακούσει κάποια οργάνωση που διαμαρτυρότανε, τώρα δε θυμάμαι. Ίσως ήταν γι' αυτό που λένε οτι θα επεκτείνουνε το 2009.

Είμαι και γριά γυναίκα, ε; Ξεχνάω.

Tales from the other side of town είπε...

Stassa, ευχαριστώ πολύ!

stassa είπε...

Τί ευχαριστείς βρε; Δε θα πεις οτι δεν είμαι γριά;;;

:PPP

Tales from the other side of town είπε...

Χαχαχά!
Εγώ τί να πώ. Έχεις βάλει φωτογραφίες στο μπλογκ σου παλιότερα. Αν είναι έτσι οι γραίες...