Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Σερβία: Δύο καταγγελίες ομοφυλοφοβικών επιθέσεων.

Η ILGA-Europe, έλαβε την παρακάτω επιστολή από την Σέρβικη οργάνωση Gay Straight Alliance:
Το πρώτο γεγονός συνέβη στις 12 Ιουλίου του 2009 όταν δακρυγόνα 'έσκασαν' στο γκέι κλαμπ "Hrabro Srce" στο Βελιγράδι. Το κλαμπ έκλεισε και οι θαμώνες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.

Το δεύτερο έγινε την νύχτα μεταξύ 6 και 7 Αυγούστου όταν μία ομάδα 10 ατόμων επιτέθηκε σε μια 30χρονη ομοφυλόφιλη γυναίκα με τα αρχικά N.A.. Η επίθεση έγινε μέσα σ' ένα λεωφορείο λίγο έξω απ' το Βελιγράδι. Ένας από τους δράστες αναγνωρίστηκε (20χρονος με τα αρχικά S.T., κάτοικος Βελιγραδίου) και οι υπόλοιποι -ανάμεσά τους και μια γυναίκα- είναι άγνωστοι.

Η N.A. βρισκόταν στο λεωφορείο μαζί με την σύντροφό της, όταν η ομάδα των δραστών αρχικά να της επιτίθεται λεκτικά ("πουτάνες λεσβίες", "θάνατος στις λεσβίες" κ.α.). Όταν εκείνη αντέδρασε η ομάδα της επιτέθηκε, την κλώτσησαν στο στομάχι, το κεφάλι και τους γλουτούς. Η ομάδα συνέχισε το έργο της ακόμη και όταν η κοπέλα με δυσκολία βγήκε από το λεωφορείο. Ωστόσο, ο οδηγός αλλά και κανένας συνεπιβάτης, δεν έκανε απολύτως τίποτε για να τους σταματήσει. Ας σημειωθεί ότι η επίθεση αυτή ξεκίνησε έξω από την στάση που βρίσκεται το Εθνικό Κοινοβούλιο και σταμάτησε κάποιες στάσεις αργότερα στην στάση Ada Ciganlija όταν στο λεωφορείο ανέβηκαν δύο άντρες της αστυνομίας.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να σημειωθεί η στάση της αστυνομίας. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων του κλαμπ, όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν αντιμετώπισαν την ειρωνική στάση τους. Στην δεύτερη περίπτωση, αντί να συλλάβουν την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκαν στην κοπέλα, η αστυνομία αποφάσισε να συλλάβει το θύμα, την N.A., δηλαδή που ήδη ήταν κακοποιημένη. Μάλιστα παρέμεινε υπό κράτηση για 12 ώρες για διατάραξη κοινής ησυχίας. Επιπλέον παρ' ότι είχε κακοποιηθεί, μπόρεσε να λάβει ιατρική βοήθεια, μόνο αφού εφέθηκε ελέυθερη στο νοσοκομείο Klinicki Centar στο Βελιγράδι, όπου οι γιατροί διέγνωσαν πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι, τα πόδια και το στομάχι, καθώς επίσης τραύματα στους μηρούς και εγκεφαλική διάσειση.
(από την ιστοσελίδα της ILGA-Europe)

Δεν υπάρχουν σχόλια: