Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Mädchen in Uniform (1931). Η πρώτη ταινία με λεσβιακό θέμα.

Directed by Leontine Sagan
Produced by Carl Froelich
Written by Christa Winsloe (novel)
Friedrich Dammann
Starring: Hertha Thiele,
Emilia Unda,
Dorothea Wieck,
Hedwig Schlichter,
Ellen Schwanneke,
Music by Hansom Milde-Meißner,
Cinematography Reimar Kuntze,
Franz Weihmayr,
Editing by Oswald Hafenrichter
Distributed by Filmchoice
Release date(s) 1931
Running time 98 minutes


From: khaovintage

Το Mädchen in Uniform υπήρξε η πρώτη ταινία που είχε καθαρά λεσβιακό θέμα, και η παραπάνω σκηνή που η Dorothea Wieck και η Hertha Thiele φιλιούνται, είχε μείνει θρυλική για πολλά χρόνια στους λεσβιακούς κύκλους.

Βασίστηκε στο βιβλίο της Christa Winsloe, Gestern Und Heute (Χτές και Σήμερα), σκηνοθετήθηκε από την Leontine Sagan υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και την χρηματοδότηση του Carl Froelich. Η Winsloe επίσης έκανε την προσαρμογή του σεναρίου και καθοδήγησε τους συντελεστές για το γύρισμα της ταινίας. Άξιο να σημειωθεί είναι ότι μικρό ρόλο παίζει η Erika Mann, η μεγαλύτερη κόρη του συγγραφέα Thomas Mann.

Όλο το καστ του φιλμ ήταν γυναίκες, ενώ εκτός του φανερού ομο-ερωτικού του χαρακτήρα, σόκαρε ιδιαίτερα εκείνη την εποχή διότι αναφερόταν στην ερωτική σχέση μιας 14χρονης μαθήτριας με την καθηγήτριά της, ενώ σκοπός του εκτός των άλλων ήταν να στιγματίσει τον απολυταρχικό χαρακτήρα του πρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Το έργο αυτό της Winsloe ανέβηκε κατ' αρχήν ως θεατρικό στην Λειψία με πρωταγωνίστρια πάλι την Hertha Thiele και στην συνέχεια στο Βερολίνο. Ως θεατρικό είχε ακόμη πιο τονισμένο το λεσβιακό στοιχείο και γρήγορα συγκέντρωσε το φανατικό ενδιαφέρον γυναικών που κάποιες πήγαν σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις.

Πρωτού κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο πήρε το Βραβείο Κοινού ως Καλύτερη Τεχνικά Ταινία στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1932 και αργότερα το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τόκυο το 1934.

Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη το γεγονός ότι το Ναζιστικό καθεστώς το απαγόρευσε και έκαψε όλες τις κόπιες που υπήρχαν στην Γερμανία, καθώς όχι μόνο το φιλμ είχε λεσβιακή θεματολογία, αλλά και οι περισσότερες ηθοποιοί είχαν Εβραϊκή καταγωγή - κάποιες εξ αυτών πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Βοηθός Σκηνοθέτη μάλιστα, Walter Supper, αυτοκτόνησε το 1937 όταν του έγινε πλέον φανερό ότι θα συλλάμβαναν την γυναίκα του.

Το φιλμ δεν χάθηκε διότι υπήρχαν ήδη κόπιες που είχαν διανεμηθεί εκτός Γερμανίας, ωστόσο στις περισσότερες χώρες που παίχτηκε λογοκρίθηκε, ενώ για πρώτη φορά η ταινία παίχτηκε ολόκληρη στην Γερμανία το 1977 στην τηλεόραση.

Δύο ακόμη μικρά αποσπάσματα από την ταινία:




From: oftherabblement

Δεν υπάρχουν σχόλια: