Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Τουρκία: Η παράξενη ιστορία του Ahmet Yildiz. Δολοφονώντας την ομοφυλόφιλη επιθυμία.

[Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα
της τουρκικής λοαδ οργάνωσης KAOS GL]

Η παράξενη ιστορία του Ahmet Yildiz

Semin Terzi – Βασισμένο σε αναδημοσίευση
από την Τουρκική εφημερίδα Hurriyet


Ο Ahmet Yildiz ήταν ένας 26χρονος Τούρκος bear, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουλίου του 2009, έξω από το σπίτι του στην Ιστανμπούλ. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταθέσει στην τουρκική αστυνομία ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του από μέλη της οικογενείας του, που κατάγονταν από ένα χωριό κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ, επειδή δήλωνε ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος και αγωνιζόταν για τα LGBT δικαιώματα.

Σπούδαζε φυσική και την επόμενη μέρα της δολοφονίας του έδινε το τελευταίο του μάθημα για να πάρει πτυχίο. Είχε πολύ καιρό να μιλήσει με τους γονείς του καθώς ο πατέρας του έλεγε διαρκώς ότι υπάρχει ένας γιατρός στην Ινσταμπούλ και θέλει να πάνε μαζί για να θεραπευτεί. Πριν πεθάνει ο Αχμέτ είχε γράψει ένα άρθρο σε ένα τούρκικο περιοδικό για bear σχετικά με το πώς έκανε το coming out στην οικογένειά του και την αντίδρασή τους. Μετά το θάνατό του, η σχέση του, ο Ιμπραήμ Καν, τούρκος γεννημένος στην Γερμανία και γερμανός υπήκοος προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για να τραβήξει το δικαστικό ενδιαφέρον. Η βρετανική Independent, ήταν η πρώτη εφημερίδα που ανακοίνωσε το θάνατο του Αχμέτ στον κόσμο με τίτλο: «ήταν ο Αχμέτ Γιλντίζ θύμα εγκλήματος τιμής στην Τουρκία;»

Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία μέσω ίντερνετ για τον Αχμέτ και έλαβε μεγάλη υποστήριξη τόσο από την γκέι κοινότητα του εξωτερικού, όσο και άλλους ανθρώπους που θέλησαν να συμπαρασταθούν. Οι φίλοι του οργάνωσαν διαδηλώσεις για το θάνατό του με κύριο σλόγκαν «Ποιά είναι μεγαλύτερη ντροπή, να είσαι δολοφόνος ή να έχεις γεννηθεί γκέι;». Ο δολοφόνος του Αχμέτ δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Μετά από μεγάλο αγώνα ο Ιμπραήμ είναι σήμερα στην θέση να φέρει την υπόθεση στο δικαστήριο. Με την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, άλλων διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γερμανικής οργάνωσης LSVD (Ομοφυλοφιλική, λεσβιακή συνομοσπονδία Γερμανίας), βρέθηκε τελικά ο δικηγόρος για την υπόθεση. Στις 8 Σεπτεμβρίου αυτού του έτους θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Ιστανμπούλ και βασικός κατηγορούμενος θα είναι ο πατέρας του Αχμέτ. Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που έρχεται σε δίκη υπόθεση δολοφονίας ενός γκέι και που το θέμα παίρνει αυτή την δημοσιότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γκέι οργανώσεις καθώς και ο Τύπος θα κατακλύσουν το δικαστήριο. Είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή η περίπτωση, καθώς έγινε σε μιαν περίοδο που συζητιέται έντονα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο κατήγορος και η εξέλιξη της δίκης θα είναι σημαντική για το μέλλον των γκέι, λεσβιών και διαφυλικών στην γείτονα χώρα αλλά και για την δική της πορεία στην χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ιμπραήμ Καν διηγείται ότι το πτώμα του Αχμέτ εξαφανίστηκε και έκανε πολύ καιρό να βρει που τον έθαψε η οικογένειά του. Έμαθε ότι η οικογένεια δεν δέχτηκε να καλέσει κόσμο στην κηδεία και να δεχθεί συλλυπητήρια για το θάνατό του. Ο τάφος βρέθηκε εφτά βδομάδες αργότερα και μετά από επίμονες προσπάθειες του Ιμπραήμ.

Στο άρθρο του ο Αχμέτ, έλεγε μεταξύ άλλων: «Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι να είσαι γκέι είναι σαν να έχεις γαλανά μάτια. Αγαπώ την οικογένειά μου και τη θέλω στην ζωή μου. Φαίνεται όμως αυτό να μην είναι δυνατόν, οπότε θα εναποθέσω τις ελπίδες μου στον χρόνο, ο οποίος συνήθως τα γιατρεύει όλα. Μέχρι τότε θα ζω σαν να μην έχω οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι πολύ ξαλαφρωμένος που του τα έχω πει όλα και δεν χρειάζεται να λέω ψέμματα. Παρ’ όλα αυτά σας συστήνω αν η οικογένειά σας έχει πολλές θρησκευτικές επιρροές, είναι ομοφυλοφοβική ή εξαιρετικά παραδοσιακή, να μην κάνετε coming out».

Η ζωή του Αχμέτ Γιλντίζ προβλέπεται να γυριστεί και σε ταινία για να αφυπνίσει συνειδήσεις σε πολλά μέρη του κόσμου αναφορικά με τα εγκλήματα μίσους ή τιμής απέναντι στους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διαφυλικούς άντρες και γυναίκες.

[Το άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα Ανοχύρωτη Πόλη, τεύχος #59, με κάποιες μικρές δικές μου σημειώσεις.]
Η τουρκάλα τρανσέξουαλ τραγουδίστρια Bülent Ersoy, τραγουδά Sabaha Kadar.

From: bulentersoyonline.

Ας έχει καλό ταξίδι!, και, κουράγιο και δύναμη στον σύντροφό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: