Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Για την υπόθεση της Νοτιοαφρικανής Semenya: "είναι σεξιστικός, ρατσιστικός και ετεροκανονικός ο τρόπος που οι αθλητικές αρχές αντιλαμβάνονται το φύλo"

Για την υπόθεση της 18χρονης νοτιοαφρικανής αθλήτριας Semenya, που κέρδισε το χρυσό στα 800 μέτρα γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο και λίγο πιο μετά, ανακοινώθηκε στον τύπο οτι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού (IAAF) έχει ζητήσει να εξεταστεί η αθλήτρια για να διαπιστωθεί αν είναι όντως γυναίκα, μπορείτε να διαβάσετε στο μπλογκ Η ζωή στην κατηραμένη νήσο.

Ενδιαφέρον όμως έχει η συνέντευξη του αθλητικογράφου Dave Zirin, στον τηλεοπτικό σταθμό MSNBC για την υπόθεση - δεν έχουμε συνηθίσει πολλές φωνές να μιλούν μ' αυτόν τον τρόπο σε μέινστρημ μίντια. Δείτε το βίντεο.


From: News1News

Ωστόσο, στην εφημερίδα Τelegraph, δημοσιεύεται ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τοστεστορόνης στο σώμα της. Βεβαίως είναι άξιο απορίας, το γεγονός ότι η αθλήτρια επρόκειτο να κάνει εξέταση για το φύλο της, και όχι για αναβολικά, για τα οποία ούτως ή άλλως όλοι οι αθλητές εξετάζονται. Θέλω να πώ, ότι αν η αθλήτρια ήταν ντοπαρισμένη, καλώς να τιμωρηθεί όπως όλοι οι αθλητές που ντοπάρονται. Είναι όμως άλλο αυτό και, εντελώς διαφορετικός όλος αυτός ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει με σχόλια του τύπου "δεν είναι γυναίκα, έχει πολύ βαριά φωνή για γυναίκα, κινείται σαν άνδρας - είναι σίγουρα άνδρας" και άλλα παρόμοια. Και βέβαια η ταλαιπωρία και ο εξευτελισμός για την αθλήτρια.

* Ενημέρωση-Σημείωση: Επίσης, σήμερα στο Pink News, βλέπω το παρακάτω βίντεο που προέρχεται από το Channel 4, όπου οι συμπατριώτες της την υποδέχονται με όλες τις τιμές και όπως και στο προηγούμενο βίντεο κατηγορούν την IAAF για σεξισμό και ρατσισμό.

2 σχόλια:

stassa είπε...

Έχω σοκαριστεί! Gender Variance? "There are more intersex people in the United States than Jews"? Μήπως παρακούω; Δεν είναι δυνατόν ν' ακούγονται αυτές οι λέξεις από το στόμα αθλητικού συντάκτη!!! Φοβερό, σ' ευχαριστώ πολύ για το βίντεο!

Άσχετο- πρόσεξες οτι αναφέρουνε πως το δημοσίευμα για τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι από την Daily Mail; Το άρθρο στην Telegraph πάντως δεν αποδίδει καμμιά τέτοια πηγή στην Mail... OK, άρα δεν μπερδεύομαι μόνο εγώ με τις Αγγλικές εφημερίδες :)

Tales from the other side of town είπε...

Ναί, είναι εντυπωσιακός.
Είναι μπέρδερμα ούτως ή άλλως.