Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΗΠΑ: η trans-inclusive ENDA κατατέθηκε και στην Γερουσία.


Ο Γερουσιαστής Jeff Merkely κατέθεσε την trans-inclusive ENDA (νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας που συμπεριλαμβάνει και τα διαφυλικά άτομα) στην Γερουσία. Υποστηρίζεται επίσης από τους Γερουσιαστές Susan Collins, Olympia Snowe, και Edward Kennedy.

Υπενθυμίζω ότι η ENDA κατατέθηκε κατ' αρχήν τον Ιούνιο που μας πέρασε στο κοινοβούλιο από τον Μπάρνεϊ Φρανκ. Μέχρι στιγμής υπέρ έχουν εκφράσει άποψη 206 αντιπρόσωποι, κατά 148, ενώ δεν έχουν εκφραστεί ακόμη 81. Για να περάσει από το σώμα χρειάζονται 218, δηλαδή ακόμη 12 τουλάχιστον ψήφοι (μπορείτε να δείτε εδώ πολύ περισσότερα αναλυτικά).

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε το πρώτο κείμενο όπως κατατέθηκε στις 24/6/2009, στο μπλογκ Planet Transgender. Τέλος, για όσους ασχολούνται με το Facebook, η ομάδα για την inclusive ENDA, βρίσκεται εδώ.

(Επίσης σχετικό κομμάτι εδώ.)

Στην Ελλάδα;

Αυτά, ενώ θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα (νόμος 3304/2005), εμπεριέχει τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, όμως όχι τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου.

Επίσης, ο νόμος 3719/2008 για το Σύμφωνο Συμβίωσης που παρ' ότι δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, στο ποινικό του κομμάτι (άρθρο 23) περιλαμβάνει στα εγκλήματα μίσους διάταξη για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, όμως πάλι, όχι για λόγους ταυτότητας φύλου. Σε όλες τις περιπτώσεις δηλαδή η Ελληνική νομοθεσία δεν λαμβάνει καμμία μέριμνα για τα διαφυλικά άτομα. Τα διαφυλικά άτομα είναι αόρατα για το Ελληνικό κράτος.

Επίσης υπενθυμίζω ότι ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κύριος Thomas Hammerberg, στη έκθεσή του για τα δικαιώματα των διαφυλικών στην Ε.Ε., τονίζει την ανάγκη όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) να νομοθετήσουν υπέρ της προστασίας των διαφυλικών ατόμων από τις διακρίσεις.
-------------------------------------------------------------
Ενημέρωση-Σημείωση: 1) Ενώ κατατέθηκε ο νόμος για την trans-inclusive ENDA, στην ιστοσελίδα του Γερουσιαστή Merkley, υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία που αναφέρουν ότι ήδη 39 γερουσιαστές, όπως ήταν αναμενόμενο όλοι Δημοκρατικοί, υποστηρίζουν τον νόμο. Μπορείτε να πιέσετε εδώ να δείτε περισσότερα. Ακόμη από το σώμα της Γερουσίας υπάρχουν ακόμη 23 Δημοκρατικοί που δεν έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους και ακόμη 38 Ρεπουμπλικανοί.
2) Επίσης, όπως διαβάζω σήμερα στο Advocate σε άρθρο των Andrew Harmon και Michelle Garcia, υπάρχει η εκτίμηση ότι η ENDA θα περάσει και θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στο 2009. Ευχές ολόψυχες γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: