Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΗΠΑ: Θα προχωρήσει η επανεξέταση για την DOMA;

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Advocate, επανέρχονται οι συζητήσεις για μερική επανεξέταση της Defense of Marriage Act (DOMA) με σκοπό να προχωρήσει η κατεύθυνση της ομοσπονδιακής αναγνώρισης του γάμου ομοφύλων.

Αυτό που ενδιαφέρει τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας είναι, κατ' αρχήν, η επανεξέταση του section 3 της DOMA, κατά τρόπο που θα δίνει, ομοσπονδιακά, τη δυνατότητα να δοθούν κάποια δικαιώματα στα ζευγάρια του ιδίου φύλου (σε 1.100 περιπτώσεις), καθώς και να δίνει έναν τρόπο σε ομόφυλα ζευγάρια που ζουν σε πολιτείες που δεν ισχύει ο γάμος ομοφύλων να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια που βρίσκονται σε συμβίωση.

Οι πιο άμεσες συνέπειες βέβαια, θα έρθουν για τα ζευγάρια που ζουν στις πολιτείες που ήδη έχει ψηφιστεί ο γάμος ομοφύλων (Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Βερμόντ), καθώς και στην Νέα Υόρκη που αναγνωρίζει τους γάμους που τελούνται στις 4 πολιτείες που αναφέραμε, ενώ θα προβλέπονται επίσης τα ίδια και για τα 18.000 ομόφυλα ζευγάρια που ήδη παντρεύτηκαν στην Καλιφόρνια.

Ο Christopher Anders, υποστηρικτής της προώθησης της ιδέας αναφέρει "μας ενδιαφέρει επίσης μία λύση όπου, ότι αναγνωρίζεται σε μια πολιτεία, το ίδιο να συμβαίνει και στις υπόλοιπες".

Επίσης αυτό που επιθυμούν να διαφυλαχτεί είναι το section 2 της DOMA, που αναφέρει ότι κάθε πολιτεία δύναται να επιλέξει αυτή τον τύπο της νομικής αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ζευγαριών του ιδίου φύλου.

Σύμφωνα με αναφορές του περιοδικού, οι γερουσιαστές που θα αναλάβουν αυτό το πλάνο είναι οι Christopher Dodd, Russ Feingold, and Chuck Schumer, καθώς και οι βουλευτές Tammy Baldwin, Barney Frank, Jerrold Nadler, και Jared Polis.

Αυτό ωστόσο που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές είναι το ποιά ακριβώς νομική αναγνώριση θα υποστηριχτεί, καθώς κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τον γάμο ομοφύλων, ενώ άλλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις πολιτικές ενώσεις ή κάποια ισχυρή μορφή του συμφώνου συμβίωσης.

Ο κύριος Anders, όμως, διευκρινίζει "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αναγνώριση μιας σχέσης ομοφύλων ή ενός γάμου από μία πολιτεία". "Έτσι αν ένα ζευγάρι έχει νομικά δικαιώματα σε κάθε πολιτεία, τελικά", προσθέτει, "θα υπάρξει η ανάγκη να του δοθούν ομοσπονδιακά οι προστασίες που δίνονται και στον γάμο".

[αυτή η τελευταία συνεπαγωγή του κυρίου Anders, μου φαίνεται κάπως αδύναμη...]

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο πιέζοντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: