Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: "ΝΑΙ" ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ.

Ο Χαλί Αντέμ Σαΐντ εκπροσώπησε, πέρυσι τον Αύγουστο, την Τουρκία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του «Mr Gay 2009», που έγινε στο Οσλο. Δεν γνωρίζουμε αν βραβεύτηκε και αν είχε την... υποστήριξη των συμπατριωτών του (φωτ.: ΑΠΕ)

Αντιγράφω από την "Ελευθεροτυπία".
Τουρκία - δημοσκόπηση: «ναι» στα βασανιστήρια, «όχι» στην ομοφυλοφιλία.
Μπορεί να αρθεί η απαγόρευση των βασανιστηρίων πιστεύει το ένα τέταρτο του τουρκικού λαού, ενώ σημαντικό τμήμα βρίσκει ότι μπορούν να περιοριστούν οι ελευθερίες να είναι κάποιος ομοφυλόφυλος ή μη μουσουλμάνος, αναφέρει δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν Τούρκοι καθηγητές, οι οποίοι σχολίασαν τα δεδομένα λέγοντας ότι με την εικόνα αυτή «η τουρκική κοινωνία μπορεί να εξελιχθεί σε ρατσιστική αλλά και σε πολυπολιτισμική».
Πρόκειται για δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 15 Φεβρουαρίου-15 Απριλίου 2010 σε 18 νομούς της Τουρκίας, με δείγμα 1.811 ατόμων από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Στην ερώτηση ποια δικαιώματα μπορούν να απαγορευτούν, το 53% αναφέρει την ομοφυλοφιλία, το 37% τον αθεϊσμό, το 27% την αλλαγή θρησκεύματος, το 27% το δικαίωμα να μην υπόκεινται σε βασανιστήρια οι κατηγορούμενοι, το 26% το δικαίωμα συναθροίσεων και συλλαλητηρίων, το 19% το δικαίωμα να κάνουν ελεύθερα χρήση της γλώσσας τους όσοι δεν έχουν για μητρική γλώσσα την τουρκική και το 18% το δικαίωμα να ακολουθούν οι μη μουσουλμάνοι τις αξίες της θρησκείας και του πολιτισμού τους. Ως προς τον προσδιορισμό της ταυτότητάς τους, οι ερωτηθέντες επέλεξαν μεταξύ έξι συγκεκριμένων κατηγοριών, σημειώνοντάς τες μάλιστα ως πρώτη και δεύτερη επιλογή. Ετσι προέκυψε η εξής εικόνα:
Πολίτης της Τουρκίας 1η επιλογή 36%, 2η επιλογή 36%.
Μέλος του τουρκικού έθνους 1η επιλογή 29%, 2η επιλογή 18%.
Μουσουλμάνος που ακολουθεί κατά γράμμα τους νόμους του Ισλάμ 1η επιλογή 18%, 2η επιλογή 36%.
Μουσουλμάνος, πιστός στην αρχή της κοσμικότητας 1η επιλογή 9%, 2η επιλογή 18%.
Πιστός στις αξίες τις δικής του εθνοτικής, γλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας 1η επιλογή 5%, 2η επιλογή 4%.
Πάντως το 74% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων. Σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης σε 65 νομούς της Τουρκίας, προκύπτει ότι το ποσοστό των Τούρκων που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. έχει μειωθεί στο 46%. Εντυπωσιακό στοιχείο της εν λόγω έρευνας που ανακοινώθηκε προχθές και αφορά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2009 είναι ότι το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν είναι δυνατόν να αναρριχηθεί κανείς στην κοινωνία δίχως να εμπλακεί σε ατασθαλίες.
- Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Μαΐου 2010, Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωνάζει ο κλέφτης: τώρα που τους γάζωσαν οι ισραηλινοί, δεν τους αρέσει. Όταν γαζώνουν οι ίδιοι είναι καλά.

ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

Tales from the other side of town είπε...

Λαγωνικό,
προσωπικά δεν μου αρέσει να γαζώνεται κανένας, σε οποιανδήποτε εθνικότητα κι αν ανήκει.
Και νομίζω ότι καλό είναι να μήν μπερδεύουμε πράγματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.