Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ: ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά των διακρίσεων
©BELGA_AFP PHTO_TED ALJIBE

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είναι πρώτο θέμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφυλοφοβίας και της Τρανσφυλοφοβίας, στις 17 Μαίου, μιας και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν πρόκειται αυτό να το δούμε (έστω και στα ψιλά), φοβάμαι, ούτε το 2050.

Αστεία πράγματα φυσικά, αφού στην ετικέτα του παρακάτω δημοσιεύματος βλέπουμε "θεμελιώδη δικαιώματα". Αναρωτιέμαι, αν έκανε κάποιος έρευνα ανάμεσα στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πόσες και πόσοι εξ αυτών θα αναγνώριζαν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ανδρών και γυναικών, πράγματι, ως θεμελιώδη δικαιώματα.
Επιτρέψτε μου να έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες.

Ομοφυλοφιλία: φραγμός στις διακρίσεις
Θεμελιώδη δικαιώματα - 14-05-2010 - 08:03

--------
- Παγωμένη στο Συμβούλιο Υπουργών παραμένει η πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων
- "Όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να προστατεύονται σε ολόκληρη την ΕΕ": Raúl Romeva i Rueda, εισηγητής του ΕΚ

--------
Τι κοινό έχουν η παλιά ΕΣΣΔ, η Σαουδική Αραβία, η Ουγκάντα και η Τζαμάικα; Την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Η Δευτέρα 17 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και η προσοχή στρέφεται άλλη μία φορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των διακρίσεων που υφίστανται εντός και εκτός ΕΕ.
"Πρόκειται για κραυγαλέα καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων και για το λόγο αυτό αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας" μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, εν όψει της 17ης Μαΐου. Ο πρόεδρος Buzek θα μεταφέρει προσωπικό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του την ίδια ημέρα.
Ο χάρτης των διώξεων
Πρόστιμα, ποινές φυλάκισης, ακόμα και η θανατική ποινή, είναι η καθημερινότητα των ομοφυλοφίλων σε πολλές χώρες.
Ο Raúl Romeva i Rueda (Πράσινοι, Ισπανία), εισηγητής του ΕΚ για την οδηγία περί Καταπολέμησης των Διακρίσεων που παραμένει παγωμένη στο Συμβούλιο Υπουργών, υποδεικνύει σειρά χωρών στη Μέση ανατολή, την Καραϊβική, την ανατολική Ασία και την Αφρική, επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων συχνότερα καταπατώνται σε χώρες με επίσημο θρήσκευμα.
Η καταπολέμηση των προκαταλήψεων στην ίδια την ΕΕ
Μέχρι και πολύ πρόσφατα η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτηριζόταν "ψυχικό νόσημα". Πόσο έχει προχωρήσει όμως πραγματικά η κοινωνία μας; Τα όχι και τόσο σπάνια περιστατικά καταπίεσης, διώξεων και απαγορεύσεων δείχνουν ότι πολλά μένουν ακόμα να γίνουν.
Μπορεί σε πολλές χώρες η ομοφυλοφιλία να αποδεικνύεται ακόμα και θανατηφόρα, όπως ο Romeva i Rueda θυμίζει ότι σε κράτη μέλη, σήμερα, οι ομοφυλόφιλοι είναι υποχρεωμένοι "να ζουν κρυφά ή και να αρνούνται την ίδια τους τη φύση", καθώς "θα διακινδύνευαν την θέση τους, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή αν εκδηλώνονταν".
Επισημαίνει δε ότι οι ενημερωτικές εκστρατείες, ο διάλογος και η αυστηρή νομοθεσία ανοίγουν το δρόμο προς μια πιο ανεκτική κοινωνία. "Η οδηγία κατά των διακρίσεων δεν είναι μόνο σήμα προς τις κοινωνίες που ακόμα κάνουν διακρίσεις να αλλάξουν τους τρόπους τους. Είναι και μήνυμα προς τον έξω κόσμο ότι η ΕΕ εννοεί σοβαρά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση κάθε ιεράρχησης των ανθρώπων".
Αντιμετωπίζοντας τις διακρίσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, το οξύτερο πρόβλημα εντός της ΕΕ είναι "η σύγκρουση μεταξύ των ιδιαίτερα φιλελεύθερων πολιτικών σε ορισμένες χώρες, στις οποίες η κοινωνία, οι πολιτικοί και οι αρχές επιδεικνύουν στάση ανοικτή, πολυσυλλεκτική και ανεκτική και των χωρών στις οποίες δεν ισχύει τίποτα από τα προαναφερθέντα".
"Όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να προστατεύονται σε ολόκληρη την ΕΕ", καταλήγει ο Romeva i Rueda, υποδεικνύοντας την προστασία που παρέχουν ή οφείλουν να παρέχουν η οδηγία, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και, εν τέλει, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών που "οφείλουν να αναλάβουν δράση, να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν πολιτικούς και δημόσιες αρχές ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα".
Η άτυπη διακομματική ομάδα για τους ομοφυλοφίλους συγκεντρώνει ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις. Οι Michael Cashman, Ulrike Lunacek, Sophie in’t Veld και Christofer Fjellner που είναι μέλη της συμμετείχαν στο φετινό gay pride στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η ομάδα είχε οργανώσει ειδική ακρόαση για το θέμα στις 29 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: