Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

17 ΜΑΪΟΥ: 6η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΦΥΛΟΦΟΒΙΑΣ.

Σήμερα 17 Μαίου 2010, είναι η 6η φορά που η παγκόσμια κοινότητα σημειώνει στο ημερολόγιό την ημέρα κατά της ομοφυλοφοβίας και της τρανσφυλοφοβίας. Η 17η Μαίου, ήταν η ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχολογικών διαταραχών.

Με την ευκαιρία αυτή η ILGA-Europe, εξέδωσε τον παρακάτω ανανεωμένο χάρτη, στον οποίο βλέπουμε την νομοθεσία που ισχύει στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά την προστασία των λοαδ από τις διακρίσεις, αλλά και περιπτώσεις που υπάρχουν παραβιάσεις των λοαδ δικαιωμάτων.

χάρτης 1, Rainbow Europe Map
(πιέστε για μεγένθυνση)

Επίσης, δίνει στην δημοσιότητα τον παρακάτω κατάλογο που αφορά την νομοθεσία και τις θετικές και αρνητικές πρακτικές των χωρών, όσον αφορά τα λοαδ δικαιώματα.

χάρτης 1, Rainbow Europe Country Index
(πιέστε για μεγένθυνση)

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριος Jerzy Buzek, έδωσε το παρακάτω μήνυμα που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, επαναβεβαιώνοντας της δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά κάθε μορφής διακρίσεων, και ειδικά κατά της ομοφυλοφοβίας.



Δήλωση επίσης έκανε και η Viviane Reding, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καταγγέλοντας την ομοφυλοφοβία ως "κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, μή συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: