Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΟΡΙΣΤΙΚΟ "ΝΑΙ" ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ.

Αντιγράφω από εδώ.
Επικύρωση από τον πρόεδρο
Oριστικό «ναι» από την Πορτογαλία στο γάμο ομοφυλόφιλων

Ο γάμος ακολουθεί την «πολιτική ένωση» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου που είχε περάσει η Πορτογαλία το 2001
Λισαβόνα - 17/05/10 23:59.
Το νόμο που προβλέπει γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αποφάσισε να επικυρώσει ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Σίλβα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, καθιστώντας οριστική την υιοθέτηση του μέτρου από το πορτογαλικό κράτος.
Το νόμο είχαν υπερψηφίσει τον Ιανουάριο τα κόμματα της Αριστεράς και του κέντρου στο κοινοβούλιο, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς είχαν ταχθεί εναντίον ζητώντας δημοψήφισμα.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος θα επικυρώσει το μέτρο «θέτοντας στην άκρη τις προσωπικές του πεποιθήσεις», όπως ανέφερε, καθώς εάν ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο, το μέτρο θα επέστρεφε στο κοινοβούλιο: «Πιστεύω πως αυτό απλά θα συνέβαλε στην άσκοπη συνέχιση αυτής της συζήτησης, που θα αποσπούσε την προσοχή μας από τα σοβαρά (οικονομικά) προβλήματα της χώρας».
Στο νόμο είχε αντιτεθεί η Καθολική Εκκλησία στη χώρα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία αψήφησε την Εκκλησία: Το 2007 είχε επιτρέψει τις εκτρώσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο επέτρεψε το διαζύγιο ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη ενός από τους συζύγους. Το 90% του πληθυσμού είναι βαπτισμένοι Καθολικοί, αλλά περίπου το 20% δηλώνουν πιστοί Καθολικοί.
Ο πορτογαλικός νόμος για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν προβλέπει την υιοθεσία. Η Πορτογαλία ήρε το 1980 την απαγόρευση σεξουαλικών πράξεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ το 2001 πέρασε νόμο που προέβλεπε «πολιτική ένωση» ομόφυλων ζευγαριών.
- Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: