Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 22 Φεβρουαρίου 2010, E-0852/10.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) και Sophia in 't Veld (ALDE) προς την Επιτροπή.
Θέμα: Κοινοτική δράση σχετικά με την απαγόρευση της επικείμενης παρέλασης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) 2010 στη Μόσχα και τη συνεχιζόμενη παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στη Ρωσία.

------------
Ο Yury Luzhkov, δήμαρχος της Μόσχας, δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου 2010 ότι «μια παρέλαση ομοφυλοφίλων […] δεν μπορεί παρά να είναι σατανική πράξη […] δεν έχουμε επιτρέψει τέτοια παρέλαση και ούτε πρόκειται στο μέλλον». Συνέκρινε επίσης τον «αποκαλούμενο ομοφυλοφιλικό έρωτα» με τις «κοινωνικές μάστιγες» όπως η χρήση ναρκωτικών και η ξενοφοβία, και ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές λέγοντας ότι «είναι καιρός να λάβουμε σκληρότερα μέτρα εναντίον τους με όλα τα νόμιμα και δίκαια μέσα, αντί να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα προηγούμενα έτη, οι παρελάσεις υπέρ της ισότητας απαγορεύονταν πάντοτε, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των παρελαυνόντων, της αστυνομίας και των αντιδιαδηλωτών, ενώ οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχονταν επιθέσεις από βίαιους εξτρεμιστές και σύρονταν βάναυσα στα αστυνομικά οχήματα από την αστυνομία καταστολής των διαδηλώσεων, δικάζονταν σε παράτυπες δίκες και κατέβαλλαν πρόστιμα.
Η κατάθεση αγωγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επανειλημμένες απαγορεύσεις εκ μέρους του δημάρχου των εκδηλώσεων υπερηφάνειας ομοφυλοφίλων καθυστέρησε αφού η Ρωσία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στην υπόθεση, προσπαθώντας υποτίθεται να κερδίσει χρόνο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει απίθανη την έκδοση απόφασης για την υπόθεση πριν από την εκδήλωση υπερηφάνειας για την ισότητα του 2010 στις 29 Μαΐου.
Σε τι μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί η ΕΕ για να εκφράσει την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία και συγκεκριμένα σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένων των παρελαυνόντων υπέρ της ισότητας, που εξασφαλίζονται από το ΕΔΑΔ (και τη νομολογία του, συγκεκριμένα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 3ης Μαΐου 2007 στην υπόθεση Bączkowski και άλλοι κατά Πολωνίας, αίτηση αριθ. 1543/06) στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία; Προτίθεται η ΕΕ να εγείρει το ζήτημα αυτό στον υψηλού επιπέδου διάλογό της και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, η οποία υποτίθεται ότι επανεπιβεβαιώνει τις κοινές δεσμεύσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τις οποίες ανέλαβαν αμφότερα τα μέρη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;
Η ερώτηση απαντήθηκε προχθές την Τετάρτη 5/5/2010, από την κυρία Ashton και την αντιγράφω.
E-0852/10EN
Answer given by High Representative/Vice-President Ashton
on behalf of the Commission
(5.5.2010)

----------
The Commission takes note of the fact that a case on the organisation of the Gay Pride March in Moscow is pending at the European Court of Human Rights in Strasbourg. The Commission regularly raises issues of concern to the Russian LGBT community to the Russian authorities, including concerns related to the right of freedom of assembly and the freedom fo association. The EU is also funding, through the European Instrument for Democracy and Human Rights, a project on the empowerment and capacity-building of the Russian LGBT network. The project is managed by ILGA-Europe, and more information can be found on their website: http://ilga-europe.org/europe/campaigns_projects/russian_project.

Δεν υπάρχουν σχόλια: