Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης αλά Ελληνικά / Παράθυρα και...Χαραμάδες

Άντιγράφω, άρθρο του Αντ. Γαλανόπουλου από την σημερινή Ελευθεροτυπία (6/11/2008 - εδώ):

Παράθυρο Χατζηγάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εκκινούμενοι από διαφορετικές αφετηρίες Ν.Δ., ΚΚΕ και ΛΑΟΣ αντιτάχθηκαν σφόδρα στην πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που προωθεί η κυβέρνηση για τα ετερόφυλα.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, αν και φάνηκε αμετάπειστος, άφησε ανοιχτή χαραμάδα για το μέλλον, καθώς σε σχετική παρέμβαση του Αδώνιδος Γεωργιάδη δήλωσε με νόημα πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ τον είχε προκαλέσει να αποσαφηνίσει τι πρόκειται να κάνει εάν οι θιγόμενοι προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάγκρη αλλά και οι βουλευτές Τηλέμαχος Χυτήρης, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Γείτονας, Μαρία Δαμανάκη, Συλβάνα Ράπτη κ.ά. μέμφθηκαν την κυβερνητική παράταξη, ότι το πολιτικό κόστος είναι η κύρια αιτία που δεν περιλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στη ρύθμιση αυτή. Επιπροσθέτως, προέβλεψαν πως η άρνηση αυτή θα επιφέρει νέες διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων αυτών. Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Δρίτσας και Αννα Φιλίνη. Μίλησαν για δειλή ρύθμιση που δεν έχει σχέση με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και προέβλεψαν ότι όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι την αρχή της ισότητας θα δικαιωθούν.

Αντίθετα, ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ δικαιολόγησε την άρνησή του να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με το αιτιολογικό ότι η ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης γίνεται με προοπτική να τους επιτραπεί στο μέλλον και ο γάμος.

Οσο για το ΛΑΟΣ, εμφάνισε χωρίς περιστροφές το αληθινό του πρόσωπο. Με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ηλία Πολατίδη, που σε έντονο τόνο αναρωτήθηκε «γιατί θέλετε να ανεβάσετε στο ίδιο επίπεδο τους ομοφυλόφιλους;» Και πρόσθεσε: «Θέλετε να πείτε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο, όταν μιλάμε για οικογένεια, το αν θα είναι δύο γυναίκες, τρεις άντρες και μια κατσίκα - ή οτιδήποτε άλλο. Μην αφήσουμε και τους κτηνοβάτες απ' έξω. Εφόσον ξεκινήσαμε τώρα και λέμε ότι οι σεξουαλικές διαστροφές είναι απαράγραπτο και ιερό δικαίωμα, να βάλουμε και τους κτηνοβάτες μέσα».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη να διώκεται ποινικά η προσβολή των σεξουαλικών προτιμήσεων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες επί της αρχής μόνο από την Ν.Δ. και στο σύνολό του θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Ακόμη ψάχνω να βρω το παράθυρο ή την...χαραμάδα που είδε ο δημοσιογράφος. Μας αναφέρει ότι: "άφησε ανοιχτή χαραμάδα για το μέλλον, καθώς σε σχετική παρέμβαση του Αδώνιδος Γεωργιάδη δήλωσε με νόημα πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων".

Κάποιες απορίες λοιπόν:
1) Ως πότε αυτή η κυβέρνηση θα παραπέμπει όλα τα θέματα "κλείνοντας το μάτι" στην (ανεξάρτητη;;;) δικαιοσύνη αδυνατώντας να παράγει και πολιτικό λόγο και πολιτική πράξη;
2) Για το πόσο μακρινό μέλλον μιλά ο δημοσιογράφος;
3) Θα μπορούσε δηλαδή η Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων; - έστω και αργοπορημένα.
4) Τα δικαιώματα τα δικά σου παιρνούν από την πόρτα, ενώ κάποιων συμπολιτών σου από κάποια υποτιθέμενη...χαραμάδα; Πόσο περήφανος νοιώθεις γι' αυτό;


* υ.γ.1 δημοσιογράφε μου, παραμένω τέλος εντυπωσιασμένος με το "Αδώνιδος". Άξιος!
* υ.γ.2 κατά τα άλλα...επειδή αυτό το "σεξουαλικές προτιμήσεις" βγάζει μάτι, λέω για σήμερα να μην φάμε γλαρόσουπα, ας δοκιμάσουμε πίττα με κροταλία. Τί λες;
* υ.γ.3 μπορείτε να διαβάσετε τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, πιέζοντας εδώ.

1 σχόλιο:

xomeritis είπε...

"Δε φταίμε εμείς η ΕΟΚ φταίει". Ίσως προτιμούν το διεθνές ντρόπιασμα, παρά την εσωτερική κατακραυγή (και από ποιους, μην τρελαθούμε κιόλας).

Ε ρε Καραμανλή θείε, που ήθελες με τη βία να μας κάνεις Ευρωπαίους...