Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Barack Obama: "Yes We Can"?

[Tribune photo by Zbigniew Bzdak / November 3, 2008]

Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Δεν μπορώ να μην πώ ότι χαίρομαι που για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας εκλέγεται ένας αφροαμερικανός Πρόεδρος, έστω αν θέλετε σε συμβολικό επίπεδο - έχει και αυτό τη σημασία του.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, παρακολουθώντας τον είναι αναμφίβολα ένας χαρισματικός ομιλιτής. Βλέποντας ποιές είναι οι κοινωνικές ομάδες που τον υποστήριξαν, ανάμεσα σ' αυτές είναι και οι κάθε λογής μειονότητες. Κατά πλειοψηφία σε ποσοστά που έφτασαν το 80%, η κοινότητα των ομοφυλόφιλων, που μπορεί να την απογοήτευσε αφού επέμεινε στην γραμμή ότι εννοεί τον γάμο μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όμως επανηλλημένως μίλησε κατά της συνταγματικής απαγόρευσης του γάμου ομοφύλων (όπως άλλωστε και κάθε άλλης συνταγματικής απαγόρευσης που αφορά ατομικά δικαιώματα) ενώ αναφέρθηκε σε αρκετές περιπτώσεις στην πολιτική κατά των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.


Ακόμη και στην ομιλία του μετά την εκλογή του δεν παρέλειψε, αφού είπε ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των αμερικανών, να αναφέρει όλες τις μειονότητες που προεκλογικά τον στήριξαν και τον έφεραν στην θέση του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ και ανάμεσα σ' αυτές και τους ομοφυλόφιλους:

It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Latino, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled -- Americans who sent a message to the world that we have never been a collection of Red States and Blue States: we are, and always will be, the United States of America. [Chicago Tribune / 5/11/08, εδώ].

Από όσο είμαι σε θέση να θυμάμαι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία μετά την εκλογή του, αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους πολίτες της χώρας του.

Παράλληλα, διεξήχθη και το δημοψήφισμα που αφορούσε τον γάμο ομοφύλων σε τρεις πολιτείες: Καλιφόρνια, Αριζόνα και Φλόριδα, καθώς και στο Άρκανσω το δημοψήφισμα για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ενώ λοιπόν, ο Πρόεδρος που η κοινότητα των ομοφυλόφιλων έδωσε την εμπιστοσύνη της εξελέγη πανηγυρικά, και στις τρεις περιπτώσεις, ψηφίστικαν οι συνταγματικές απαγορεύσεις.


Φλόριδα και Αριζόνα έδωσαν συντριπτικά αποτελέσματα (62& και 56% αντίστοιχα). Στην Καλιφόρνια μέχρι τελευταίας στιγμής υπήρχαν κάποιες ελπίδες που έσβησαν όμως. Και εκεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον και με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το αποτέλεσμα είναι 52% υπέρ της συνταγματικής απαγόρευσης. Για το Άρκανσω ούτε λόγος. Το 57% είπε όχι στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Η ομοφυλοφιλική κοινότητα λοιπόν των ΗΠΑ από την μια μεριά δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της που εξελέγη ο Πρόεδρος που είναι πιο κοντά της, στα σίγουρα πιο κοντά από τους Ρεπουμπλικάνους, από την άλλη όμως η πίκρα που μια ευκαιρία χάθηκε, ειδικά στην Καλιφόρνια που εκεί έμοιζαν πιο θετικά τα πράγματα και με μία πολύ δυνατή-ακμαία γκέι κοινότητα.


Δεν έχω όμως την παραμικρή αμφιβολία ότι η γκέι κοινότητα, παρ' όλο που πήρε αυτή την απογοήτευση, δεν θα σταματήσει να παλεύει τα αυτονόητα. Και πράγματι, λίγη ώρα μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος στην Καλιφόρνια, βλέπω (εδώ), άρχισαν οι πρώτες προσφυγές εκ νεόυ για την αντισυνταγματικότητα της Proposition 8. H Gloria Allred, εκπροσωπόντας ένα ζευγάρι λεσβιών κατέθεσε προσφυγή κατά της Prop.8 και κάλεσε σε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει ότι ο αγώνας δεν εγκαταλείπεται, τουναντίον συνεχίζεται με την ίδια θέρμη.


-----------------
Ένας από τους κατ' εξοχής υποστηρικτές των Δημοκρατικών, ήταν και είναι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς, ο Neil Young. Διαλέγω το "Keep on Rockin' in the Free World".


From: fedeviper.

Επίσης, από την πολύ αγαπημένη μου ταινία Dead Man, ένα κλιπ. Μουσική: Neil Young (σκηνοθεσία: Jim Jarmusch)


From: Rivroner.

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Kαταρχάς από ό,τι διαβάζω η καταμέτρηση δεν τέλειωσε καθώς υπολείπονται ακόμα 3 με 4 εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι! Αν και οι περισσότεροι που ψηφίζουν με αυτό τον τρόπο τείνουν να είναι συντηρητικότεροι και μεγαλύτερης ηλικίας οπότε....

Tales from the other side of town είπε...

Σωστά δίκιο έχεις gsh, ωστόσο από τους San Fransisco Chronicles (εδώ), βλέπω στο 98% η διαφορά παγιώνεται στις 500.000 ψήφους περίπου και φτάνει πια στο 52,4%. Δύσκολο να ανατραπεί - μακάρι όμως...

xomeritis είπε...

Τη λάτρεψα αυτήν την ταινία...

Το έχω ξαναπεί, οι Αμερικανοί θα βρουν το δρόμο τους,

Tales from the other side of town είπε...

κι εγώ αυτό πιστεύω