Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

Όπως διαβάζουμε εδώ, τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης και τρεις ακόμη, ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θανάσης Λεβέντης κατέθεσαν ερώτηση στο Κοινοβούλιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Μόνο που οι "ανησυχίες" τους, αφορούν το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ βλέπε εδώ, ΟΑΕΕ βλέπε εδώ) τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Για το γεγονός ότι κατά παγκόσμια πρωτοτυπία το Ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης εξαιρεί τα ομόφυλα ζευγάρια, σιωπή.

Είναι η πρώτη φορά άραγε; Φυσικά όχι. Πριν από περίπου έναν χρόνο (στις 2.2.2010), ο βουλευτής του Συριζα τότε, κύριος Τσούκαλης, πάλι είχε θέσει ερώτηση με τις ίδιες ακριβώς "ανησυχίες" (βλέπε εδώ) - ακόμη και ο μπαμπάς-Αλέξης βλέπεις, είχε διαπιστώσει τα προβλήματα του Συμφώνου Συμβίωσης (βλέπε εδώ), μόνο που στις ανησυχίες του μπαμπά-Αλέξη (κατά σύμπτωση) δεν χωρούσαν και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το ενδιαφέρον βέβαια, και έχει την σημασία του, είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός του Πασοκ, ούτε καν που είχε μπεί στον κόπο ν' απαντήσει, έστω για τους τύπους. Οι "ανησυχίες" του Πασοκ, ήταν μακράν των στοιχειωδών δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Πράγματι, είχα προσωπικά στείλει δύο επιστολές στον κύριο Τσούκαλη, ερωτώντας τον αφενός γιατί η ερώτησή του δεν περιελάμβανε τα ομόφυλα ζευγάρια και είχε απαντήσει "θα γίνει και αυτό", ενώ ρωτώντας τον δύο φορές γιατί δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση και τις δύο φορές είπε "δεν γνωρίζουμε, θα σας ενημερώσουμε όταν δοθεί και παράλληλα θα δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα μας". Ούτε το ένα έγινε (συμπληρωματική ερώτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια), ούτε (κατά τα φαινόμενα) έγινε κάποια επιπλέον όχληση για να απαντηθεί η ερώτησή του.

Παράλληλα θυμόμαστε ότι το θέμα με το Ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης είχε τεθεί μέσω Ερώτησης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βλέπε εδώ), από τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Παπανικολάου στις 8 Ιουλίου του 2010, μόνο που εκεί οι θεσμοί λειτουργούν και η κυρία Rending του απάντησε στις 2.9.1010 (με τον γνωστό τρόπο που απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση στο Οικογενειακό Δίκαιο, ούτε κάτι δεσμευτικό).

Λίγο αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Καστανίδης, είχε (πάλι) υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και ότι το επεξεργάζεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή (βλέπε εδώ). Είχε τότε ακουστεί ότι τους πρώτους μήνες του 2011, θα κατατεθεί το περιβόητο Σύμφωνο που μπαινοβγαίνει στα συρτάρια του Πασοκ. Τους πρώτους μήνες του 2011 ήδη τους διανύουμε και ακόμη σιωπή...
Επίσης στις 6 Νοεμβρίου, όταν είχε ερωτηθεί ο Πρωθυπουργός (βλέπε εδώ), είχε απαντήσει: "Είμαι υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης." Στα λόγια μόνο βέβαια...

Τέλος, όπως διαβάζουμε στην σελίδα του 10% (βλέπε εδώ): "Στις 8 Φεβρουαρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά από προκαταρκτική εξέταση του παραδεκτού, αποφάσισε να εξετάσει επί της ουσίας την προσφυγή της MKO Σύνθεσης και τριών ομόφυλων ζευγαριών κατά της Ελλάδας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το νόμο 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης. Η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2009, εξ ονόματος δύο ζευγαριών γυναικών, ενός ζεύγους ανδρών και της ΜΚΟ Σύνθεση. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της έως τις 31.5.2011."
Να δούμε λοιπόν, ποιές θα είναι αυτές οι "παρατηρήσεις"....
.