Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΚΕΪ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ; ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Accept LGBT Cyprus, Κυπριακής λοαδ οργάνωσης, συνέντευξη της Δέσποινας Μιχαηλίδη, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής και Επιτροπής Τύπου της οργάνωσης (η συνέντευξη έγινε από την ιστοσελίδα mavroprovato.com/).
Πολιτικοποιείται το Gay Κίνημα της Κύπρου; Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης
Έχουν ακουστεί πολλά μέχρι σήμερα για την Accept...ίσως επειδή πολλοί το θεωρούν και ως Κίνημα – προέκταση του πολιτικού “φαινομένου” ΑΚΟΚ και του Αλέκου Μοδινού... Βέβαια, ο αυτοπροσδιορισμός του ως “Κίνημα” γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς τους μελλοντικούς του στόχους. Εμείς το βλέπουμε για την ώρα ως ένα Κοινωνικό - πολιτικό Κίνημα με την ευρύτερη έννοια.
Μιλώντας με την κ. Δέσποινα Μιχαηλίδη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Τύπου του Κινήματος μας ανοίγει τις “πόρτες” της οργάνωσης και μιλά για την δράση, τους στόχους και τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να πολιτικοποιηθεί...
“Η accept δεν είναι κομματικοποιημένη, έχει όμως και πολιτική διάσταση…”
Αλήθεια, πως γεννήθηκε η ιδέα της ύπαρξης της accept στη Κύπρο; Στην Ευρώπη υπάρχουν κινήματα ομοφυλοφίλων; Ποια η σχέση σας με αυτά;
Απ: Γεννήθηκε με την προοπτική κάποια μέρα να μην υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης ομοφυλοφιλικού κινήματος. Με την ιδέα ότι μέσα από την οργάνωση κάποια στιγμή θα έχει ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, θα έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις. Όσο τα ΛΟΑΤ* πρόσωπα στην Κύπρο βιώνουν την ομοφοβία και υφίστανται διακρίσεις άλλο τόσο χρειάζεται και η ύπαρξη τέτοιων οργανισμών που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην κοινωνία αλλά και στην πολιτεία για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών των προσώπων. Άρα ο σπόρος προ υπήρχε όταν έφτασε όμως ο καιρός ωρίμασε και φύτρωσε. Στην Ευρωπαϊκή ένωση, υπάρχουν πολλά ΛΟΑΤ κινήματα που δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο αλλά και πανευρωπαϊκό. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν το ILGA Europe www.ilga-europe.org και το IGLYO www.iglyo.com. Η accept έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις οργανώσεις και ήδη έχει αποκτήσει στενούς δεσμούς μαζί τους και συνεργασία.
Πως «βλέπει» η κυπριακή κοινωνία τέτοιου είδους κινήματα; το αντέχει; Μήπως την φτάνετε στα όρια της;
Απ: Η κυπριακή κοινωνία δεν είναι ούτε «καθυστερημένη» ως κοινωνία, ούτε ανάπηρη, παρόλο το είναι μια ομοφοβική και συντηρητική κοινωνία. Ως υγιής κοινωνία όμως μεταλλάσσεται και εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά. Το να «αντέξει» μια κοινωνία την ύπαρξη οργανισμών που διεκδικούν και προασπίζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι βάρος αλλά αντίθετα ένας αναγκαίος φορέας που δημιουργεί υγιή ισορροπίες μεταξύ όλων των μελών της κοινωνίας αυτής. Άλλωστε κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να δέχεται, να ενσωματώνει στους κόλπους της και να κατοχυρώνει τα μέλη της ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, χρώμα, θρήσκευμα, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυσική ή πνευματική αναπηρία κλπ.
Ποια η άποψη σας για το φαινόμενο Αλέκος Μοδινός και του ΑΚΟΚ;
Απ: Ο κ. Μοδινός είναι μια παρεξηγημένη προσωπικότητα στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό τον θεωρούν κορυφαία μορφή ανά το παγκόσμιο όσο αφορά την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ προσώπων. Το ΑΚΟΚ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Κύπρου) υπάρχει ως κίνημα που δραστηριοποιείται και προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια σημαντική βοήθεια στα ομοφυλόφιλα πρόσωπα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι πολύ τυχερή που έχει μια τέτοια μορφή στους κόλπους της αλλά δυστυχώς εδώ η αξία του κ. Μοδινού δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Ως οργάνωση αναγνωρίζουμε το έργο και την προσφορά του κ. Μοδινού και την συμβολή του στο ομοφυλοφιλικό κίνημα στην Κύπρο.
Για πιο λόγο να υπάρχει η accept όταν υπάρχει ήδη ένα άλλο, όπως είπατε, ενεργό κίνημα ομοφυλοφίλων;
Απ: Το ΑΚΟΚ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1987 είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια να υπάρξει και δεύτερο κίνημα που να θέλει να δραστηριοποιηθεί για ενδυνάμωση στην προάσπιση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων. Άλλωστε το ΑΚΟΚ και η accept συνεργάζονται άρρηκτα και πολλά μέλη του ΑΚΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μοδινού, είναι ιδρυτικά μέλη της accept. Μια μεγάλη διαφορά της accept και του ΑΚΟΚ είναι πως εκτός από τους ομοφυλόφιλους αγκαλιάζει και προασπίζεται τα δικαιώματα όλων των ΛΟΑΤ προσώπων στην κυπριακή κοινωνία.
Σε ποιο βαθμό η accept εμπλέκεται στην πολιτική σκηνή του τόπου. Αν για παράδειγμα η accept έμπαινε στη Βουλή θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα; έχετε μετρήσει τα ποσοστά σας; Αν για παράδειγμα την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, τα μέλη σας και οι φίλοι σας θα ψήφιζαν- υποθετικά – Accept;
ΑΠ: Η accept δεν είναι κομματικοποιημένη, έχει όμως και πολιτική διάσταση η δράση της όσο αφορά την διεκδίκηση δικαιωμάτων. Άρα οι ενέργειες μας κατευθύνονται ως προς την ευαισθητοποίηση των ήδη υφιστάμενων κομμάτων. Το να ενσωματωθεί η accept σε ένα ήδη υφιστάμενο πολιτικό κόμμα δεν θα εξυπηρετούσε κανένα διότι αυτά που πραγματεύεται έχουν να κάνουν με την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρα η θέση της accept οφείλει να είναι υπερκομματική. Η accept στοχεύει στο να υιοθετηθούν οι θέσεις της από όλα τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤ πρόσωπα σήμερα και κατοχύρωση δικαιωμάτων στα πλαίσια ισονομίας και ισοπολιτείας. Έχουν γίνει ενέργειες από πολιτικά κόμματα της Κύπρου σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της οργάνωσης για εγγραφή στο κόμμα τους όμως απορρίφτηκαν για τους πιο πάνω λόγους.
Τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Κύπρο όσο αφορά τα δικαιώματα των Ομοφυλοφίλων; Οι κοινωνικές μεταβολές βοηθούν προς αυτές τις μεταρρυθμιστικές ανακατατάξεις και αλλαγές;
ΑΠ: Η Κύπρος είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Με πάμπολλα παραδείγματα από την Ευρώπη θα έπρεπε να υιοθετήσουμε και να αναπτύξουμε τα δικά μας προγράμματα που να είναι εφαρμόσιμα στην κυπριακή κοινωνία. Εκτός από την αλλαγή της νομολογίας που θα πρέπει να κατοχυρώνει νομικά τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο κατά των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα που να συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως και ένα πλαίσιο κατά της ρητορικής μίσους. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς που με τις κατάλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ΛΟΑΤ πρόσωπα σε όλα τα στάδια και φάσεις της ζωής τους όπως αυτά είναι η οικογένεια, το σχολείο, ο στρατός, η αστυνομία, οι χώροι εργασίας και γενικά παντού. Η κοινωνία έχει αλλάξει. Είναι λογικό άλλωστε μια κοινωνία να αλλάζει διότι δεν είναι κάτι σταθερό αλλά μεταβλητό όπου ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής μας και πλέον είναι ώριμη να αποδεχτεί την διαφορετικότητα σε όλους τους τομείς και ειδικά στο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή και να εμπλακεί ενεργά με την accept;
Απ: Η accept διατηρεί μια πολύ καλά οργανωμένη ιστοσελίδα: www.acceptCY.org όπου μέσα υπάρχει εύρος θεματολογίας σχετικής με ΛΟΑΤ ζητήματα, για την οποία μπορεί κάποιος να ενημερωθεί ή να εκφράσει την άποψη του. Παράλληλα μέσα από την ιστοσελίδα κάποιος μπορεί να γραφτεί μέλος και να συμβάλει ενεργά στην προώθηση των στόχων της οργάνωσης, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Επίσης διαθέτει ένα γενικό email: info@acceptCY.org όπου κάποιος μπορεί να απευθυνθεί είτε για απορίες σχετικές με προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει λόγω της σεξουαλικότητας του είτε για ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση. Η accept επίσης διατηρεί γκρουπ στο facebook: www.facebook.com/pages/accept-Cyprus-LGBT/129254657098019. Ως ζωντανός και δραστήριος οργανισμός η accept ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της αλλά και για την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Οι δράσεις έχουν διάφορους άξονές όπως: ψυχαγωγία, εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, στήριξη κλπ.
----
Η Δέσποινα Μιχαηλίδη κατάγεται από την Λεμεσό, είναι ιδρυτικό μέλος της accept - LGBT Cyprus και δραστηριοποιείται στα τμήματα Lobbying και Τύπου της accept. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα τελευταία 5 χρόνια είναι ενεργό μέλος σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κυρίως σε θέματα Σεξουαλικής Υγείας και Δικαιωμάτων περιλαμβανομένων των ΛΟΑΤ Δικαιωμάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Έργου στο Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ και ερασιτεχνικά ασχολείται με το Θέατρο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: