Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προφορική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κυρίου Παπανικολάου σχετικά με το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης (μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ).
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
8 Ιουλίου 2010, E-5241/2010
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Georgios Papanikolaou (PPE)
Θέμα: Σύμφωνο συμβίωσης

--------------------------
Δύο χρόνια σχεδόν μετά την ψήφιση στην Ελλάδα του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και το θέμα αυτό απασχολεί σημαντικά πανεπιστημιακούς, νομικούς και κληρικούς, καθώς αρκετοί από αυτούς το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και ατελές. Ο θεσμός αυτός στη χώρα μας δεν βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση καθώς ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ότι τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει αυτή τη μορφή νομικής κατοχύρωσης, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα στις συναλλαγές με το δημόσιο και στην πράξη φαίνεται να απολαμβάνουν πολύ λιγότερα προνόμια από αυτά των ζευγαριών που έχουν επιλέξει το γάμο.
Ερωτάται η Επιτροπή: 1. Το σύμφωνο συμβίωσης έχει θεσμοθετηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Ποια είναι η ανταπόκριση που έχει ο θεσμός αυτός σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη;
2. Πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη τις ασάφειες που ενδεχομένως αφήνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα δικαιώματα του ζευγαριού;
Η ερώτηση απαντήθηκεαπό την επίτροπο κυρία Reding στος 2 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της Επιτροπής. Την αντιγράφω.
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
2 Σεπτεμβρίου 2010 E-5241/2010
Απάντηση της κ. Reding εξ ονόματος της Επιτροπής

Εκτός γάμου, οι ενώσεις μεταξύ δύο προσώπων θεωρούνται εν γένει είτε ως ελεύθερες ενώσεις είτε ως καταχωρημένες συντροφικές σχέσεις. Ως ελεύθερη ένωση (συγκατοίκηση εκτός γάμου ή ελεύθερη συμβίωση) νοείται η κατάσταση στην οποία δύο πρόσωπα συζούν κατά τρόπο σταθερό και μόνιμο χωρίς η σχέση αυτή να έχει καταχωρηθεί ενώπιον δημόσιας αρχής, ενώ η καταχωρημένη συντροφική σχέση συνίσταται στη συμβίωση δύο προσώπων τα οποία έχουν δηλώσει τη μεταξύ τους σχέση ενώπιον δημόσιας αρχής συσταθείσας βάσει της νομοθεσίας του κράτους μέλους κατοικίας τους.
Όλο και περισσότερα κράτη μέλη (13 επί του παρόντος) έχουν θεσπίσει τη δυνατότητα καταχώρησης συμφώνων και συντροφικών σχέσεων ενώπιον δημόσιας αρχής. Εξάλλου, τα πλείστα εθνικά δίκαια περιλαμβάνουν ορισμένους κανόνες νομοθετικής ή νομολογιακής φύσης σχετικά με τα ζευγάρια που συζούν χωρίς να συνδέονται με γάμο ή με καταχωρημένη συντροφική σχέση.
Η Επιτροπή ήδη επεξεργάζεται νομοθετική πρόταση σχετικά με την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων και πράξεων που αφορούν τα περιουσιακά ζητήματα που απορρέουν από τον γάμο και τη σύναψη καταχωρημένης συντροφικής σχέσης. Η εν λόγω πρόταση δεν προβλέπεται να μεταβάλει τις υπαγόμενες στην εθνική νομοθεσία διατάξεις ουσιαστικού δικαίου σχετικά με τα ζευγάρια που συνδέονται με ελεύθερη ένωση ή με καταχωρημένη συντροφική σχέση.
* Επίσης, μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε σχετικό ποστ προ ημερών, για την συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των ζευγαρίων του ιδίου φύλου, πιέζοντας εδώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: