Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ.

Χθες Τρίτη 27/7, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ψήφισε νόμο κατά των διακρίσεων με συντριπτική πλειοψηφία (67 υπέρ, έναντι 6 κατά), ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και την ταυτότητα φύλου.

Η ILGA-Europe καλωσορίζει αυτήν την εξέλιξη και συγχαίρει τους πολιτικούς του Μαυρουβουνίου για το σημαντικό αυτό βήμα προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή εκφράζει την απογοήτευσή της για τις δηλώσεις του Υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ferhat Dinosha, διότι βρίσκεται στο πλευρό όσων στάθηκαν ενάντια στον νόμο αυτό.

Παράλληλα προτρέπει και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων να υιοθετήσουν ανάλογες πολιτικές, δίνοντας έμφαση στην FYROM, που τον Απρίλιο ψήφισε νόμο κατά των διακρίσεων, αφαιρώντας όμως τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, είναι ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στο Μαυροβούνιο, περιλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου, δηλαδή προστατεύει και τα διαφυλικά άτομα από τις διακρίσεις, ενώ ο 3304/2005 ο ελληνικός νόμος κατά των διακρίσεων όχι.

[μέσω της ιστοσελίδας της ILGA-Europe.]

Τέλος, όπως διαβάζουμε στην wikipedia, η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο το 1977, ενώ την ίδια χρονιά εξισώθηκε και η ηλικία συναίνεσης ετεροφυλοφιλικού και ομοφυλοφιλικού σεξ (δεν υπάρχει δηλαδή το αντίστοιχο του ελληνικού 347ΠΚ). Επίσης δεν υπάρχει απαγόρευση στους ανοικτά ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό, ενώ ο γάμος ομοφύλων απαγορεύεται από το σύνταγμα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: