Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέδωσε την απόφασή του, στην υπόθεση P.B. και J.S. κατά Αυστρίας. Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο γνωμοδότησε ότι η Αυστρία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν αρνήθηκε σε ζευγάρι ομοφύλων ασφαλιστική κάλυψη.

Το σημαντικό της απόφασης αυτής, είναι, επιβεβαιώνοντας για δεύτερη σκεπτικό προηγούμενης αποφάσης, ότι θεωρείται πως οι σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών εμπίπτουν στην έννοια της οικογενειακής ζωής.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Αυστρία παραβίασε το Άρθρο 14 της Συνθήκης (απαγόρευση των διακρίσεων) σε συνδιασμό με το Άρθρο 8 (δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή) όταν το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης ζευγαριών δεν επεκτάθηκε από τα συμβιούντα ζευγάρια διαφορετικού φύλου και σε αυτά του ιδίου φύλου με πλήρη τρόπο.

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο P.B. είναι εθνικότητας Ουγγρικής και ο J.S. Αυστριακής. Γεννήθηκαν το 1959 και 1963 αντιστοίχως, ζούν στην Βιέννη και διατηρούν ομοφυλοφιλική σχέση. Το ζεύγος προσέφυγε στην δικαιοσύνη λόγω της μή δυνατότητας του νόμου να καλύψει ασφαλιστικά τον σύντροφο του J.S. για λόγους ασθένειας ή ατυχήματος.

Συγκεκριμένα ο J.S. είναι δημόσιος υπάλληλος και ο σύντροφός του P.B. ήταν άνεργος, όταν τον Ιούλιο του 1997 ο P.B. αιτήθηκε στις ασφαλιστικές αρχές να καλύπτεται και ο σύντροφός του για λόγους ασθένειας ή ατυχήματος, ως προστατευόμενο μέλος. Οι ασφαλιστικές αρχές απέρριψαν το αίτημά του τον Ιανουάριο του 1998, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το ζευγάρι ήταν διαφορετικού φύλου. Το αίτημα απερρίφθη εκ νέου τον Οκτώβριο του 2001 όταν το ζευγάρι προσέφυγε δικαστικά.

Τον Αύγουστο του 2006, η Αυστρία τροποποίησε διατάξεις του ασφαλιστικού, όσον αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια κατά τρόπο που η ασφάλεια του ενός μπορούσε να καλύπτει και τον άλλον σύντροφο, μόνο εάν μεγαλώνουν μαζί παιδί. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι τούτο παραβιάζει το άρθρο 14 σε συνδιασμό με το άρθρο 8 μεταξύ Αυγούστου του 2007 έως τον Αύγουστο του 2007 (όσο και πριν του 2006 βεβαίως).

Τον Ιούλιο του 2007, με νέα τροποποίηση η ασφαλιστική κάλυψη αναφερόταν στον σεξουαλικό προσανατολισμό των συμβιούντων με ουδέτερο τρόπο. Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε πάλι ομόφωνα ότι το ζεύγος των P.B. και J.S. δεν υπόκειτο πλέον σε διακριτική μεταχείριση, και επομένως από τον Ιούλιο του 2007 και μετά δεν υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τ' Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Για την υπόθεση επιδικάστηκε ποσό αποζημίωσης, 10.000 ευρώ προς το ζεύγος.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Διαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει με απόφασή του ότι τα συμβιούντα ομόφυλα ζευγάρια εμπίπτουν στο Άρθρο 8 της Συνθήκης που ομιλεί για "οικογενειακή ζωή" (βλέπε υπόθεση Schalk και Kopf κατά Αυστρίας).

Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου της απόφασης πιέζοντας εδώ.

[μέσω της ιστοσελίδας της ILGA-Europe.]
.

2 σχόλια:

g for george είπε...

Τουλάχιστον ένα καλό νέο.

Tales from the other side of town είπε...

Είναι πράγματι καλό νέο, γιατί όταν το ΕΔΑΔ, μιλάει για οικογένεια, δεν το εννοεί ως κοινωνικό στάτους, αλλά ως κατάσταση απ' την οποία προκύπτουν νομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασφάλιση προστατευόμενου μέλους.